El Butlletí Oficial de la Província (BOP) ha publicat este dilluns el llistat d'ajudes a associacions sense ànim de lucre per a la realització de projectes i iniciatives relacionades amb la promoció i difusió de la memòria històrica i democràtica. Les subvencions, amb una dotació global de 145.142 euros, es van aprovar en la junta de govern de juny i es repartiran entre una vintena de col·lectius amb seu provincial. Els expedients han sigut validats, en un procediment per concurrència competitiva, per la delegació de Memòria Democràtica que dirigix Natàlia Enguix.
La vicepresidenta Enguix ha destacat que l'import de les ajudes “s'anticiparà al cent per cent perquè els col·lectius que han presentat els seus projectes puguen executar-los sense haver de renunciar a fer-ho per falta de liquiditat”. En este sentit, Enguix ha reiterat la importància de mantindre i incrementar les subvencions, però també de “preocupar-nos pels problemes que moltes vegades es troben tant ajuntaments com associacions per a portar avant les iniciatives que presenten a esta i altres institucions”. “No volem que ni els municipis ni el teixit social haja de renunciar a ajudes concedides per la Diputació”, ha remarcat la responsable de Cooperació i Memòria Democràtica.
La partida per a associacions se suma als 702.000 euros distribuïts entre 28 ajuntaments valencians per a la realització d'una trentena de projectes de recuperació de la memòria democràtica, entre els quals destaquen l'adequació de refugis, la recuperació de trinxeres, la instal·lació de tòtems i memorials i la museïtzació d'espais de la memòria en municipis d'11 comarques. La Serranía i el Rincón de Ademuz se situen al capdavant d'intervencions finançades, amb projectes a Torrebaja, Castielfabib, Titaguas, Chelva, Casas bajas, Casas Altas, Higueruelas, Andilla, Aras de los Olmos i Pedralba.
En opinió de Natália Enguix, “les ajudes econòmiques són sempre importants perquè confirmen la voluntat de reparació i dignificació de les víctimes del conflicte, però no és menys important la tasca divulgativa perquè les noves generacions coneguen una història que se'ns ha contat incompleta i que mai ha de tornar a repetir-se”.
Llibres, jornades, homenatges
Entre les activitats finançades a les associacions memorialistes trobem la publicació de llibres com ‘La generación del silencio’, impulsat per l'Associació de Recuperació de la Memòria Històrica de Riba-roja; programes educatius per a alumnat com el de la Federació d’Associacions d’*Estudiants FADES; jornades com les d'Acció Ciutadana contra la Impunitat del Franquisme; mapes de rutes de la memòria obrera valenciana, impulsats per la Fundació d’Estudis i Iniciatives Sociolaborals; i projectes consagrats als quals es dona continuïtat com les Missions de la Memòria de la Coordinadora d’Associacions de Memòria Democràtica.
En l'apartat d'homenatges, la Taula per la Memòria d’Alcàsser ha presentat el projecte ‘Mai oblidats’, i tampoc falten els audiovisuals, cas del subvencionat a la Plataforma d'Associacions de Familiars de les Víctimes del Franquisme Fosses de Paterna. Quant a iniciatives menys comunes, l'Associació Cultural Ciudad de Cuentos disposarà d'una mica més de 9.000 euros per a difondre la memòria històrica a través de la novel·la gràfica.
En total, una vintena de projectes presentats per altres tantes associacions, que van des dels 950 euros que rebrà Riba-roja per a les terceres jornades per la Memòria fins als prop de 37.000 euros que li corresponen a la Coordinadora d’Associacions de Memòria Democràtica per a les seues missions de la Memòria, un programa vertebrador que arriba als alumnes d'ESO i Batxillerat de centres educatius valencians amb la implicació i formació específica del personal docent.