La Diputació de València ha ampliat un 25% en 2024 la dotació pressupostària per a promoure que els veïns dels municipis de caràcter rural o en risc de despoblació puguen accedir a servicis de transport a demanda, ja siga a través de taxis, vehicles d'ús compartit o transport regular.
Es tracta d'una línia d'ajudes dirigides als ajuntaments, perquè siguen els mateixos consistoris els que habiliten els procediments perquè la ciutadania puga fer ús d'este servici en funció de les característiques de la demanda de cada població.
Les assignacions de la Diputació s'han realitzat en funció de variables com el nombre d'habitants, la densitat de trànsit o la distància a servicis de referència, entre altres qüestions; complementant així les ajudes de la Generalitat Valenciana al transport rural en els municipis d'interior.
En total, el programa, les bases del qual es van publicar en el Butlletí Oficial de la Província el mes de maig passat, compta amb un pressupost de 397.000 euros que arribaran a 142 municipis, amb subvencions per als ajuntaments que van des dels 1.700 fins als 5.600 euros; arribant en major o menor mesura a totes les comarques de la província en funció de variables com el nombre d'habitants, la densitat de trànsit o la distància a servicis de referència, entre altres.
La principal novetat per a este exercici residix en el fet que les persones beneficiàries podran fer ús del transport rural a demanda no sols per raons mèdiques o de relació amb l'Administració, sinó de manera lliure, incloent-hi l'oci o assumptes personals i familiars, una mesura que, segons el president de la Diputació de València, Vicent Mompó, "servirà també a simplificar el procés de justificació administrativa de les ajudes per part dels ajuntaments".
"Afavorir la mobilitat entre municipis rurals -continua Mompó- és clau per a fixar població, especialment en comarques en les quals hi ha servicis mancomunats". En este sentit, ha apuntat que l'estratègia per a combatre la despoblació "ha de facilitar les sinergies per territoris" i subratlla que "l'accés a qualsevol producte o servici, la vida social, acadèmica i familiar amb essencials per a la dignitat de les persones i el creixement de les comunitats d'interior.
Per part seua, el diputat de Desenrotllament Rural, Avelino Mascarell, explica que "este govern considera que el benestar de les persones passa també per poder acostar-se a visitar als fills, o per rebre classes particulars" i esgrimix que "no es pot lluitar contra la despoblació sent cecs a les necessitats del dia a dia de les persones i del que realment els importa i els pot retindre als pobles".
142 municipis beneficiats
Esta línia d'ajudes que partixen de la Diputació de València recolza accions com el transport a demanda (taxi, autobús, discrecional...); la reducció de preu en els títols de transport regular per a persones empadronades; el transport regular de viatgers de gestió municipal directa; i el servici de vehicle públic compartit.
En total, 142 municipis es beneficiaran d'estes ajudes, tots ells declarats "de feble trànsit de transport públic" en el Decret llei 11/22 de la Generalitat Valenciana, i que podran posar en marxa les seues pròpies iniciatives fins al 31 de desembre de 2024.