La Diputació amplia mitjans humans i materials en l'extracció de llots en 11 municipis afectats per la Dana

Guardar

Extracció de llots en Massanassa. Foto: Abulaila
Extracció de llots en Massanassa. Foto: Abulaila

La Diputació de València ha ampliat els mitjans materials i humans del seu dispositiu per a extraure llot i residus de garatges i soterranis. Este dilluns, els treballs es realitzen simultàniament en 27 espais dels 11 municipis de la zona zero de la Dana que formen part del llistat entregat per Emergències. Un total de 168 operaris i més de 60 màquines retiren el fang en una trentena de contenidors repartits entre Picanya, Massanassa, Paiporta, Benetússer, Sedaví, Catarroja, Alfafar, Albal, Aldaia i Llocnou de la Corona, tots a l'Horta Sud, i Algemesí a la Ribera Alta.

El president, Vicent Mompó, destaca "l'agilitat amb la qual es desenvolupa el treball i la coordinació entre la delegació d'Aigua i Residus de la Diputació i les empreses contractades. La intenció no és una altra que professionalitzar, mecanitzar i sistematitzar els treballs per a tindre la màxima eficiència i poder ajudar als ajuntaments i persones que ens necessiten". A este dispositiu "hem de sumar tant als bombers com als efectius de la UME que continuen col·laborant en les tasques d'extracció de llot", afig Mompó.

En esta línia de reforçar els treballs, la corporació provincial té obertes col·laboracions amb la Universitat Politècnica (UPV) i el Col·legi d'Enginyers Agrònoms de València. En el cas de la UPV, el cap de Servei d'Aigua i Residus, Juanjo Mayans, explica el treball conjunt amb els experts en extracció de fluids de la universitat per a provar una nova bomba que, en cas d'oferir el resultat esperat, podria incorporar-se a les tasques d'extracció.

Quant al Col·legi d'Enginyers Agrònoms, està en marxa l'estudi per a determinar que les mostres preses del depòsit temporal de llots en parcel·les agrícoles no suposa un perjudici per a estos terrenys. "D'una banda és urgent la neteja d'eixos espais per una qüestió de salubritat, però hem d'assegurar-nos d'evacuar convenientment eixos residus perquè no causen danys mediambientals", assenyala el president Mompó.


Seguretat i resposta immediata

La Diputació ha establit una direcció facultativa dels treballs que a més de recordar a les empreses el compliment de les mesures de prevenció laboral, s'encarrega de la revisió estructural dels edificis per a no entrar en cap en el qual no estiga assegurada la seua estabilitat. "La protecció dels treballadors és prioritària i insistim molt a les empreses a aplicar els protocols per a garantir la seguretat dels operaris", apunta Mompó.

El president provincial recorda que la Diputació està al servei de tots els municipis afectats per a ajudar-los en el procés de reconstrucció, tant en les competències directes que té la institució com col·laborant amb altres administracions per a donar eixa resposta immediata. "Els ajuntaments saben que estem en contacte diari amb ells per a escoltar les seues necessitats i que poden traslladar-nos les seues urgències, com fan des que va començar este malson", ha apuntat.

La resposta immediata de la corporació provincial supera els 70 milions d'euros a càrrec dels comptes d'enguany, amb partides per a carreteres, infraestructures hídriques; reposició de material informàtic i vehicles de les flotes dels ajuntaments; restauració dels parcs i instrumental dels bombers; i el contracte d'emergència per a l'extracció de llots de garatges i soterranis. A estes línies d'inversió cal sumar un fons incondicionat perquè els consistoris amb més urgències puguen destinar els diners a despesa corrent, així com els fons destinats a la reconstrucció en el pressupost de 2025 que està previst aprovar esta mateixa setmana.

Destacats