Aprofitant la celebració del dia 1 de maig, Dia Internacional dels Treballadors, Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, ha visibilitzat les dificultats a les quals s'enfronten les persones trans a l'hora d'accedir al mercat laboral. Una barrera que, hui dia, no sols està lluny de resoldre's, sinó que provoca que un 80% de les persones trans a Espanya es troben en situació de desocupació, d'acord amb les estimacions de les entitats socials.
Una situació que no millora si s'amplia la mirada a Europa. I és que segons reflectix l'informe 'Ser trans a la Unió Europea', elaborat per l'Agència europea de Drets Fonamentals (FRAY per les seues sigles en anglés), el 77% de les dones trans han patit discriminació en la cerca d'ocupació; mentre que un 34% de les persones trans han patit discriminació en l'àmbit laboral, elevant-se la xifra al 47% en el cas de les dones. Davant este escenari, un 58% de les persones trans decidixen no visibilitzar-se en el treball.
Per a desmuntar els mites al voltant de la contractació de persones trans i animar a les empreses a apostar per un model més inclusiu, Lambda ha llançat una guia que evidencia la necessitat de sensibilitzar a les persones ocupadores, agents d'ocupació i persones treballadores "en qüestions de les quals se senten alienes, però de les quals participen dia a dia, com són la discriminació i la falta d'oportunitats", assenyalen des del col·lectiu LGTB+.
Una guia – que es pot descarregar en este enllaç – que perseguix, a més, el foment de la recentment creada Cupo Laboral Trans, una iniciativa estatal que consistix en la reserva de llocs laborals específics per a persones trans en les borses d'ocupació. I és que com assenyala Cristina Salvans, tècnica del projecte 'CarMel' de Lambda, dirigit a aconseguir una inserció sociolaboral de les persones trans real i efectiva, "són les empreses i les agències de col·locació les que han de posar en marxa un conjunt d'actuacions integrals amb la finalitat de millorar les possibilitats de les persones trans de trobar ocupació i facilitar, així, la nostra inserció laboral i social i, en conseqüència, millorar la nostra qualitat de vida. És en este pla d'acció on la guia que hem creat es fa imprescindible".
D'esta manera, la guia establix tres àrees bàsiques sobre la situació del col·lectiu trans en l'entorn laboral: d'una banda, la protecció a través de les lleis que emparen específicament els drets de les persones trans en l'àmbit laboral, a més de la regulació general del treball; per un altre, la sensibilització i la formació, que inclou la posada en marxa des d'accions d'informació sobre diversitat sexual fins a negociacions en els convenis col·lectius per a establir protocols d'actuació davant situacions discriminatòries per transfòbia.
Finalment, la guia també establix una sèrie de pràctiques empresarials que s'han d'aplicar per a evitar situacions discriminatòries, com el tractament amb el nom i els pronoms triats, la modificació de la documentació interna, la identitat de gènere en l'ús dels banys i a la roba de treball assignada, confidencialitat sobre els tractaments mèdics i la realització de jornades de sensibilització interna.
Els principals mites que dificulten l'accés laboral a les persones trans
Si bé des de Lambda reconeixen que existixen casos d'èxits en empreses, encara n'hi ha moltes que "no s'han desfet d'una sèrie de mites al voltant de la contractació d'una persona trans, la qual cosa dificulta l'accés a un lloc de treball". En este sentit, les principals barreres són les següents:
Com la rebran la resta de la plantilla?
Com explica Cristina Salvans, este és un dels principals pors de les persones contractadores. No obstant això, "és fruit del desconeixement i es resol amb acompanyament per part de les entitats especialitzades en l'atenció a persones trans i amb activitats de sensibilització perquè la plantilla puga resoldre tots els dubtes que tinguen i acaben mostrant el seu respecte amb l'ús del nom i pronoms triats".
"Són emocionalment inestables"
Un altre dels pensaments estesos, i que no s'ajusta en res a la realitat, és la creença que les persones trans són emocionalment inestables pel procés hormonal. Davant això, Miguel Sáez, coordinador del grup trans de Lambda, assenyala que "hormones tenim totes les persones i a cadascuna ens afecta de manera diferent, siguem cis o trans. Com tampoc és cert que les visites mèdiques o les baixes laborals siguen més freqüents en les persones trans". Es tracta de mites que han d'anar deixant-se arrere si es vol avançar en una societat plural i diversa.
Més despesa i mala imatge
En un sentit més pràctic, des de Lambda arrepleguen que les empreses pensen en les despeses que suposaria l'adaptació de les instal·lacions i la indumentària "sense tindre consciència que no fa falta cap inversió nova, sinó només permetre que les persones trans facen ús dels espais concorde al seu gènere, tal com reflectix l'article 26 de la Llei 8/2017 integral del reconeixement del dret a la identitat i a l'expressió de gènere en la Comunitat Valenciana".
Així mateix, afigen, "es pensa que contractar una persona trans pot donar una mala imatge a l'empresa però, com arrepleguen entre els beneficis de ser una empresa inclusiva, la presència de persones trans transmetrà de manera evident que és un espai segur i compromés amb la diversitat i els drets humans de totes les persones".
Poca preparació
Finalment, un altre dels mites que des del col·lectiu LGTB+ volen destacar és el de la poca o pitjor preparació de les persones trans. En este punt, Cristina Salvans apunta al fet que, en este cas, "no es té en compte l'hostilitat del sistema educatiu i formatiu al qual ens enfrontem les persones trans i que, segons xifres de l'Estudi Exploratori per a la Inserció sociolaboral de les persones trans elaborat per la Direcció General de Diversitat Sexual i Drets LGTBI del Ministeri d'Igualtat, un 84% de persones ho consideren transexcloent". En este sentit, d'acord amb les experiències arreplegades per Lambda, "davant el mateix currículum, sempre es contractarà abans a les persones cis i això s'ha de canviar".
'CarMel', el projecte que facilita la inserció laboral de les persones trans
En 2019, Lambda va posar en marxa 'CarMel', el projecte que busca facilitar la inserció laboral de les persones trans amb l'organització de diferents actuacions. Com explica la tècnica del projecte, Cristina Salvans, "ens centrem en tres accions per a aconseguir la inserció laboral real i efectiva: d'una banda, formació a professionals relacionats amb l'àmbit laboral per a conscienciar sobre la realitat del col·lectiu trans i les dificultats d'accés a les quals s'enfronten. A més, tenim el projecte 'Emplea' a través del que realitzem formacions al personal treballador de les empreses que el sol·liciten i firmem convenis perquè formen part de l'itinerari d'inserció laboral".
Finalment, des de CarMel es treballa amb les persones trans a través de 'Emplea-te' on es treballen ferramentes per a millorar les opcions laborals, que van des d'actualització del currículum, preparació d'entrevistes o millora d'habilitats fins a un seguiment personalitzat quan es produïx la inserció en el mercat laboral.
CarMel està situat en l'avinguda Primer de Maig, 55, en el districte de Patraix. Es pot contactar directament amb Lambda per a accedir a qualsevol d'estos programes d'inserció.