Entre 2030 i 2050 hi haurà unes 250.000 defuncions a l'any en el món per aquest motiu

Els informes de l'OMS adverteixen que hi haurà un increment de defuncions en les pròximes dècades a causa del canvi de temperatures

Guardar

Contaminació a causa d'una gran empresa
Contaminació a causa d'una gran empresa

L'Organització Meteorològica Mundial ha elaborat un informe que preveu que entre enguany 2023 i quatre anys més tard, en 2027, la temperatura global mitjana anual propera a la superfície serà entre 1,1 ºC i 1,8 ºC superior a la mitjana de 1850-1900. Aquesta data anterior a l'emissió de gasos d'efecte hivernacle procedents de les activitats humanes i industrials serveix com a referència per a situar les altes temperatures que es viuran els pròxims anys. A causa de la commemoració del Dia Internacional contra el Canvi Climàtic que se celebra hui, l'Organització Mundial de la Salut (OMS), adverteix que entre 2030 i 2050 hi haurà 250.000 defuncions addicionals a l'any a causa de l'increment de les temperatures.

A més, les modificacions en les característiques de les malalties suposaran un perill amb aquesta alteració de les temperatures. Per aquest motiu, en aquests temps sorgeix una preocupació real pels efectes del "Canvi Climàtic". Aquestes inquietuds socials que s'han vist incrementades per les realitats de temperatura es van materialitzar en la Convenció Marco de les Nacions Unides amb el Protocol de Kyoto, en l'acord aconseguit en el cim de París i en l'Estratègia Mundial de l'OMS sobre Salut, Medi ambient i Canvi Climàtic. Així mateix, en 2019 va tindre lloc a Espanya la COP25, la qual va permetre asseure les bases perquè els països siguen més ambiciosos davant l'emergència climàtica.

València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l'estratègia d'innovació Missions València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l'espai públic, i l'alimentació saludable.

El juny del 2022, la Comissió Europea va designar a la Comunitat Valenciana com una de les 118 regions europees, que en el 2030 han d'estar adaptades a l'efecte del canvi climàtic.

Alternatives

A causa de l'efecte hivernacle, a la Comunitat Valenciana han sorgit aplicacions que proposen alternatives i solucions per a combatre a les temperatures, com triar en temps real la ruta més saludable per a caminar o anar amb bici, els llocs més verds on refugiar-se d'una ona de calor en la ciutat, o fins i tot conéixer quins impactes genera el canvi climàtic. Green Urban Data és una startup valenciana que desenvolupa solucions d'intel·ligència ambiental que serveixen com a ajuda a les persones per a millorar la seua vida. L'empresa estudia indicadors per a facilitar la presa de decisions i el disseny d'estratègies contra el canvi climàtic d'institucions públiques, empreses i població en general.

"Ajudem a decidir quines accions són les més adequades per a millorar l'adaptació al canvi climàtic de la ciutat. Fem que les dades siguen fàcilment comprensibles, de consultar i d'accedir de manera automàtica", explica Alejandro Carbonell, CEO de l'empresa.

Gràcies a l'anàlisi d'imatges de satèl·lit mitjançant eines d'intel·ligència artificial, Green Urban Data proporciona informació d'alt valor per a la presa de decisions de les persones encarregades que les ciutats siguen un lloc de major benestar, amb menys contaminació ambiental, més espais renaturalitzats o menys illes de calor.

 

Destacats