Societat

Convocada una vaga educativa per al 23 de maig contra "les polítiques regressives" del Consell

"Les 'lleis de llibertat educativa i de concòrdia' atempten contra els drets de la comunitat educativa", afirmen des de la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic

1 minut

Representants sindicals davant la Conselleria d'Educació

La Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic ha anunciat este dimecres la convocatòria d'una vaga unitària de la comunitat educativa per al pròxim 23 de maig. El motiu principal d'esta mobilització és el rebuig a les polítiques considerades "regressives" que, segons la plataforma, impulsa el Consell del Partit Popular i Vox, entre les quals destaquen la denominada "llei de llibertat educativa".

En una roda de premsa enfront de la seu a València de la Conselleria d'Educació, els representants de la plataforma han instat la mobilització del sector educatiu per a exercir "una major pressió social i sensibilització de l'opinió pública" respecte a estes polítiques.

Segons la plataforma, l'objectiu principal de la vaga és instar el govern valencià a "deixar d'implementar polítiques educatives regressives, com les 'lleis de llibertat educativa i de concòrdia', que atempten contra els drets de la comunitat educativa i que pervertixen el significat de la paraula lliberteu".

Verdadera inclusió educativa

Entre les demandes plantejades per la Plataforma es troben l'exigència de recursos necessaris per a una verdadera inclusió educativa, la millora de les condicions laborals i salarials del personal docent, així com la reducció de la burocràcia i l'increment de plantilles.

Des de la Plataforma, es fa una crida a tota la comunitat educativa, incloent-hi el professorat, estudiants i personal administratiu, a unir-se a esta mobilització en defensa de l'educació pública i en rebuig a les polítiques que consideren regressives i perjudicials per al sistema educatiu valencià.

La Plataforma està integrada per FAMPA-València, STEPV, Federació d'Educació CCOO PV, UGT Ensenyament Serveis Públics PV (UGTSP-PV), Escola Valenciana, CAVE-COVA, CGT Enseyament, FAAVEM, FEPV, SEPC València, BEA, Sindicat d'Estudiants, Associació de Directors de Primária-PV, Associació de Directors de Secundària, Federació de Moviments de Renovació Pedagògica PV, ADIDE-PV, FAMPA-Enric Valor, FAMPA-Penyagolosa i València Laica.

Altres mobilitzacions

A més de la vaga anunciada per la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic, també hi ha prevista una vaga estudiantil este dijous 25 d'abril, promoguda pel Sindicat d'Estudiants, amb concentracions a València, Alacant i Elx. Per part seua, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha convocat una manifestació a València este dissabte 27 d'abril en la plaça Sant Agustí.

Llei de Llibertat Educativa

Estes mobilitzacions arriben després de l'inici de la tramitació parlamentària en Les Corts de la Llei de Llibertat Educativa.

El conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, explicava que "la Proposició de Llei presentada pels grups parlamentaris del PP i Vox a Les Corts passa del concepte d'imposició de l'administració a llibertat d'elecció de les famílies. Apostem per un model equilibrat on la llengua base tindrà un percentatge i la no base tindrà un altre, garantint sempre que la llengua no base tinga el 25%, i hi haurà una diferència entre una llengua i una altra del 20% una vegada adquirida lectoescriptura, a partir de tercer de Primària".

Així mateix, per a Rovira, "la política que durant huit anys va seguir el govern del Botànic era d'imposició, i malgrat això hi ha enquestes del propi govern anterior i de l'AVL que indiquen que els joves utilitzen menys el valencià".

Per això, incidia en què amb la futura Llei de Llibertat Educativa "apostem per la promoció del valencià, per fomentar-lo i incentivar el seu estudi. Per això atorgarem titulacions, que en el cas de l'alumnat que obtinga una nota igual o superior a 7 en Batxillerat serà del C1. És positiu que els joves vegen que en estudiar valencià tenen un títol al final dels seus estudis".