La Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Marián Cano, disposarà este any de 743.801.120 euros per a inversions, la qual cosa representa un increment del 40% respecte a l'any anterior.
En la seua compareixença en Les Corts Valencianes per a detallar els eixos pressupostaris del departament, Marián Cano ha explicat que "es tracta d'un esforç sense precedents per a garantir una recuperació efectiva, al mateix temps que es dinamitzen els diferents sectors de la nostra economia". En este sentit, la consellera ha dit que "la resposta a la crisi provocada per les recents riuades no pot ser només conjuntural. Ha de servir com una oportunitat per a enfortir la nostra resiliència i establir les bases d'un model econòmic més sòlid, diversificat i preparat per a afrontar els desafiaments del futur".
Aix
Este pla inclou dues línies específiques d'ajudes. La primera està dirigida al comerç i l'hostaleria amb subvencions de fins a 50.000 euros per a l'adquisició o reparació de maquinària i la compra d'actius immaterials. La segona línia està destinada a les pimes industrials i finançarà projectes de fins a 100.000 euros enfocats en la modernització d'instal·lacions, maquinària i elements productius clau.
D'altra banda, es destinaran 800.000 euros per a la recuperació i millora d'infraestructures essencials, com a instal·lacions elèctriques, xarxes de clavegueram i altres serveis fonamentals per a reactivar l'activitat en empreses i polígons industrials afectats.
Reforç de la política industrial
Més enllà d'estes accions, l'Estratègia per a la Reindustrialització de la Comunitat Valenciana 2024-2028, que busca fomentar la transformació del teixit productiu cap a un model més sostenible i competitiu, continua sent una de les prioritats del Consell, per la qual cosa rebrà una assignació de 52,65 milions d'euros, un 2,13% més respecte a l'exercici pressupostari anterior.
En esta línia, un dels eixos més rellevants és el desenvolupament de clústers com a eina per a millorar la competitivitat territorial i sectorial. Amb esta finalitat, els pressupostos de la Generalitat contemplen per primera una línia particular de 900.000 euros. En paral·lel, s'han dissenyat diverses línies pressupostàries per a promoure el creixement del sòl industrial: 500.000 euros per a avals destinats a la promoció d'infraestructures industrials, 4 milions en préstecs per a ajuntaments o agents urbanitzadors per a la finalització de polígons industrials i quasi 2 milions per a inversions de l'IVACE+i en sòl industrial públic.
En l'àmbit de projectes estratègics, la consellera ha destacat el suport a Stadler Rail València, que comptarà amb una assignació de 7,2 milions d'euros. A més, la línia destinada a l'atracció d'inversions per a la Comunitat Valenciana creix un 35% respecte a 2024 fins a aconseguir un total de 13,5 milions d'euros. I, com a novetat, s'ha creat una altra línia específicament dissenyada per a donar suport a l'Oficina Valenciana d'Inversions, la qual cosa reforçarà la capacitat per a atraure i consolidar projectes d'alt impacte. Així mateix, l'impuls a l'electrificació de Ford España augmenta en 2 milions, de manera que la inversió directa s'eleva fins als 9 milions. També es mantenen 3 milions a PowerCo.
Quant a l'àrea de parcs industrials, es destinen 22 milions en una convocatòria pluriennal que permetrà la periodificació de les inversions i es dedicaran altres 300.000 euros per a la creació i promoció d'entitats de gestió i modernització d'àrees industrials. Finalment, per primera vegada s'han previst 1,5 milions per a indústries de mitjana grandària amb capacitat de tracció en sectors clau, la qual cosa ens convertix en la primera comunitat autònoma amb una línia de suport d'este tipus.
Energia, emprenedoria i internacionalització
"Per a aconseguir este desenvolupament industrial es necessita un futur energètic competitiu, de tal manera que la proposta pressupostària per a esta àrea reflectix un clar compromís amb l'agilitació dels tràmits dels projectes d'energies renovables que permeten accelerar la gestió dels expedients", ha subratllat Marián Cano. Sense abandonar este àmbit, també s'han incorporat dues noves línies d'actuació: una per a donar suport a un certamen firal sobre energies renovables i una altra per a col·laborar amb agents en l'elaboració d'informes i la supervisió de documentació.
En l'àrea d'emprenedoria, el pressupost de 2025 creix en un 28,42%. Donat l'impacte positiu que va tindre l'any passat, es torna a apostar pel sistema de concurrència competitiva en comptes de subvencions nominatives per a poder beneficiar a un major nombre d'emprenedors. A més, com a novetat, es destinen 5 milions per a impulsar la reactivació econòmica dels municipis afectats per la riuada.
Una altra de les prioritats de la Conselleria és la internacionalització de l'economia valenciana, de manera que es reforça la partida de subvencions a pimes, elevant-la fins als 15,5 milions d'euros. Tot això, a més, optimitzant els serveis de suport a aquestes pimes amb un Pla de Promoció Exterior adaptat a les seues necessitats i prioritats. Finalment, s'ha habilitat una línia específica de 10 milions d'euros sota el programa 'Impuls a la internacionalització', destinada exclusivament a les empreses dels municipis afectats per la dana d'octubre. L'objectiu és que cap empresa valenciana amb potencial exportador es quede arrere per circumstàncies adverses.
Més de 50 milions per a Comerç
Vinculat també a pal·liar els efectes de les riuades està el fort increment de quasi el 63% que experimenta el pressupost per a Comerç i Artesania. Esta àrea comptarà amb 50,64 milions d'euros perquè "davant els flagrants retards del Consorci de Compensació d'Assegurances, la Generalitat ha decidit actuar amb tota la contundència que la situació exigix per a evitar el col·lapse d'un sector clau per a la nostra economia", ha emfatitzat la consellera.
En eixe sentit, es podran en marxa tres noves iniciatives per a la recuperació del comerç de les zones afectades per les inundacions. La dotació total serà de 21 milions d'euros, dels quals 5 es destinaran per a ajudes a comerciants i artesans, altres 5 milions per a la digitalització de pimes comercials i artesanes i 11 milions a la millora d'infraestructures i equipaments comercials en l'àrees més colpejades.
D'altra banda, en 2025 la protecció de les persones consumidores disposarà d'una dotació pràcticament inalterada de 5,46 milions d'euros, 890.000 dels quals aniran destinats a reforçar el paper de les Oficines Municipals d'Informació al Consumidor (OMIC) i les Juntes Arbitrals de Consum.
Innovació: col·laboració amb altres administracions
En l'apartat d'Innovació, de nou s'han previst quatre línies estratègiques d'actuació per a ajudar a les empreses afectades per la dana que sumen 10 milions i que estaran operatives en els tres mesos posteriors a l'aprovació dels pressupostos de 2025.
A més d'estes mesures específiques, es continua enfortint l'ecosistema innovador valencià amb iniciatives que perseguixen l'atracció de talent i el desenvolupament d'eines que fomenten la competitivitat. Per això, en primer lloc, s'iniciarà el programa FASE TIC, orientat a l'anàlisi de la innovació en sectors de tecnologies habilitadores digitals. També es crearà el node central del projecte europeu EUCAIM, amb una inversió de 244.500 euros. Es tracta d'una iniciativa impulsada per la Unió Europea per a desenvolupar un banc d'imatges mèdiques procedents d'hospitals de tot el continent centrat en pacients amb càncer.
Així mateix, en col·laboració amb la Fundació ONCE, es destinaran 400.000 euros per a finançar la implantació en la Comunitat Valenciana d'un node de formació en tecnologies habilitadores dirigit a persones amb discapacitat i s'aportaran altres 250.000 euros a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), per a l'adquisició d'una eina digital que millore la comunicació entre ciutadania i ajuntaments.
Respecte als sectors emergents, el pressupost d'Espai Aero (sector aeroespacial) s'incrementa un 40% mentre que l'audiovisual es beneficiarà d'una nova convocatòria d'ajudes al cinema dotada amb 6,2 milions, un 77% més que l'any anterior.
Turisme: aposta per la Promoció i els Bons
En política turística, un sector que representa el 16% del PIB valencià i genera més de 280.000 ocupacions, s'han reforçat especialment les partides destinades a la promoció i publicitat, la qual cosa permetrà una major visibilitat de l'oferta valenciana en els mercats nacionals i internacionals.
Entre les principals línies d'actuació destacades per la consellera està el màrqueting online i informació turística, la dotació de la qual ascendeix fins a 12,53 milions (un 27,37% més); el màrqueting i producte col·laboratiu, amb una inversió global de 10,29 milliones (un 5% d'increment); i les Fires i altres activitats de promoció, la dotació de la qual creix un 50% per a millorar la presència en els principals certàmens estrangers.
Amb l'objectiu de contribuir a la reactivació del turisme i l'hostaleria, Marián Cano ha detallat que "una de les principals novetats és la posada en marxa del Bo Recuperem Turisme, destinat a la població resident en els municipis damnificats per la dana. El pressupost és de 5,1 milions, la qual cosa permetrà l'emissió de 17.000 bons de 300 euros que beneficiaran a més de 34.000 persones. Estos bons podran utilitzar-se al llarg de 2025 en hotels, càmpings i altres establiments adherits de la Comunitat Valenciana".
Seguint esta mateixa filosofia de suport al sector, s'introduïx el Bo Recuperem Hosteleria, dotat amb 3,9 milions. En este cas es tracta d'incentivar el consum en bars, restaurants i altres serveis d'hostaleria de les zones afectats per les inundacions.
D'altra banda, també creixen les partides dedicades al manteniment de platges (1,6 milions), formació de professionals del sector turístic (2,36 milions) i innovació (el pressupost de l'INVAT-TUR es duplica).
"Estes inversions consoliden el compromís del Consell amb un model turístic innovador, sostenible i altament competitiu, capaç d'atraure a més turistes i dinamitzar l'economia regional a través de la promoció eficaç de la Comunitat Valenciana en els mercats estratègics", ha conclòs la consellera.