El conseller Marciano Gómez avança una revolució del sistema sanitari valencià

L'Estratègia 2024-2027 busca garantir una cartera de serveis d'avantguarda, accessible i equitativa per als ciutadans de la Comunitat Valenciana

Guardar

Marciano Gómez
Marciano Gómez

La sanitat en la Comunitat Valenciana experimentarà una revolució en la present legislatura. O, almenys, aquesta és la intenció del nou conseller Marciano Gómez, que ha promés "una transformació íntegra" del sistema per a aconseguir que "responga realment a les necessitats assistencials dels ciutadans".

Per a aconseguir-ho, l'àrea treballa en un pla estratègic 2024-2027 amb la finalitat de "garantir una cartera de serveis d'avantguarda, accessible i equitativa per a tots els ciutadans de la Comunitat Valenciana". Aquest pla recull tots els objectius i iniciatives que es duran a terme quant a l'estructura de l'organització, el personal, els recursos assistencials, així com els processos interns assistencials i de promoció i prevenció de la salut.

Un dels principals objectius del titular de l'àrea de Sanitat és reduir les llistes d'espera. Així, una vegada s'haja decidit que la millor solució és la cirurgia, es prioritzaran les actuacions en funció de la gravetat. "No obstant això, la salut dels pacients estarà per damunt dels números i de les llistes, i el criteri serà sempre sanitari i mai estadístic", matisa Gómez.

En aquest sentit, el conseller destaca que en els últims anys s'ha incrementat la col·laboració amb les entitats privades, ja que "segons demostren les xifres, mentre que en 2014 es van facturar 10,1 milions d'euros en la derivació de pacients a entitats privades, l'any 2022 la facturació ascendeix a 30,6 milions d'euros més, quasi tres vegades més".

Incentius per al personal i nou Pla d'Infraestructures

D'altra banda, es posaran en marxa nous objectius amb la finalitat de potenciar la incentivació positiva. El conseller ha indicat que "l'objectiu és premiar als professionals que millor responguen a les necessitats de l'estratègia". D'aquesta manera, es pretén potenciar la motivació perquè aporten valor a la nova estratègia sanitària.

Així mateix, Marciano Gómez ha anunciat "la posada en marxa d'un Pla d'Infraestructures que incloga no sols la construcció de noves infraestructures, sinó també el manteniment i la renovació de les actuals". En aquest sentit, l'objectiu és mantindre aquells recursos que siguen eficients i dur a terme una renovació i, fins i tot, substitució en aquelles reformes cronificades o equips que hagen quedat obsolets.

Creació d'una Oficina Sociosanitària

Així mateix, el conseller de Sanitat ha anunciat "la creació d'una Oficina Sociosanitària per a millorar l'atenció a les persones cròniques i pluripatològiques". Aquesta oficina tindrà un perfil transversal i millorarà la coordinació entre l'estructura sanitària i la de serveis socials.

Segons ha indicat Marciano Gómez "com a Administració tenim l'obligació de donar resposta a l'augment de pacients crònic i l'envelliment de la població, per la qual cosa és necessària la coordinació entre Sanitat i els Serveis Socials".

A més, quant a l'atenció a la Salut Mental, la Conselleria de Sanitat està treballant en la creació del nou pla autonòmic de salut mental i addiccions, perquè tal com ha explicat Gómez "aquest Consell ha decidit treballar amb diligència amb la finalitat de dignificar la figura de la persona amb malaltia mental, millorant la seua qualitat de vida i fomentant la seua reintegració en la societat".

Enfocament 'One health' en Salut Pública

Una de les novetats que contemplen les línies estratègiques sanitàries és l'enfocament multisectorial "One Health" en la Salut Pública, i reconéixer un vincle entre la salut humana, salut animal i el medi ambient.

El conseller ha destacat que "circumstàncies com la pandèmia de la COVID-19 o casos emergents de malalties transmeses per vectors, com el mosquit tigre, accentuen la necessitat d'adoptar un nou enfocament que permeta donar resposta a esdeveniments com la globalització o el canvi climàtic, i que poden donar lloc a noves emergències sanitàries".

L'adopció d'aquest enfocament multisectorial i interdisciplinari que aborda la interconnexió de la salut i els seus factors determinants de caràcter social i econòmic està d'acord amb els objectius de l'agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible adoptats per l'Organització de les Nacions Unides en 2015.

Plataforma de professionals d'investigació i salut pública

Una altra de les prioritats és impulsar la innovació i la investigació. Entre les actuacions que es duran a terme destaca la creació d'una plataforma tecnològica per a professionals de l'àmbit sanitari i de salut pública. Aquesta plataforma estarà constituïda pels centres sanitaris, centres d'investigació i innovació de la Conselleria de Sanitat, així com les universitats.

D'altra banda, l'objectiu és potenciar mecanismes que promoguen la formació continuada, docència, innovació i la investigació en atenció hospitalària. Segons ha destacat el conseller "es buscaran fórmules adequades per a potenciar la investigació i l'estabilització del personal investigador de la Comunitat Valenciana, amb l'objectiu de ser una regió atractiva per als investigadors".

Reorganització del mapa sanitari

Actualment, el sistema sanitari compta amb 24 departaments de salut, "una organització territorial que ha posat de manifest un model sanitari fragmentat, poc eficient i amb baixa productivitat". Per això, s'auditarà tot el sistema de salut i amb els resultats que s'obtinguen, "realitzarem una reorganització i adaptació del mapa sanitari amb objectius específics orientats a aconseguir una sanitat basada en l'esforç, l'eficiència i l'excel·lència".

Destacats