El Consell reforça l'ocupació en l'Administració i aprova noves mesures estratègiques per a la recuperació després de la dana

Guardar

La vicepresidenta primera i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero
La vicepresidenta primera i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero

El Consell ha donat llum verda a una sèrie de mesures clau destinades a reforçar la resposta davant la recent DANA, impulsar l’ocupació pública i enfortir el sector cultural i esportiu a la Comunitat Valenciana.

Durant la roda de premsa posterior als plens ordinari i extraordinari del Consell, en la qual la vicepresidenta primera i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, ha informat dels assumptes tractats, ha subratllat que estes decisions “demostren el ferm compromís del Consell amb la recuperació, la modernització dels servicis públics i la protecció del patrimoni cultural”.

En l’àmbit de la funció pública, el Consell ha aprovat l’oferta d’ocupació pública de 2025, que preveu un total de 1.402 places destinades a reforçar sectors estratègics de l’Administració. Esta convocatòria respon a la necessitat de modernitzar els servicis públics, reduir la temporalitat en la funció pública i impulsar la transformació digital de l’Administració.

Entre les places oferides, destaquen: 439 destinades a l’àmbit sociosanitari, essencials per a millorar l’atenció en centres de salut i servicis socials; 141 places per a enginyeries, amb l’objectiu d’enfortir l’àrea d’infraestructures i digitalització, i 100 places per al cos superior d’Administració, millorant l’eficiència en la gestió de recursos públics.

“El nostre compromís és consolidar una ocupació pública estable i de qualitat, adaptat a les necessitats actuals de l’Administració”, ha afirmat la vicepresidenta.

D’altra banda, el Ple del Consell ha aprovat l’acord per a la contractació, per un import de 80,2 milions d’euros, de l’organització del Gran Premi de MotoGP en el Circuit Ricardo Tormo fins a 2031, una competició de referència internacional.

Així mateix, el Consell ha convalidat la pròrroga del conveni, fins a octubre de 2029, entre el Ministeri de Sanitat, la Fundació Amancio Ortega i les conselleries competents en matèria de salut de la Comunitat Valenciana, Andalusia, Canàries, Catalunya, Galícia, Madrid i País Basc, per a la col·laboració en la implantació de la prototeràpia en el Sistema Nacional de Salut.

A través d’este conveni, subscrit en octubre de 2021, la Fundació Amancio Ortega es compromet a donar 280 milions d’euros al Ministeri de Sanitat per a l’adquisició de 10 equips complets d’esta tecnologia i, una vegada subministrats, el Ministeri els posarà a la disposició de les comunitats implicades en el projecte, que s’encarregaran de la seua instal·lació, manteniment i gestió. L’equip de prototeràpia destinat a la Comunitat Valenciana estarà situat en l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València.

En matèria de cultura, el Consell ha aprovat el nomenament de Blanca de la Torre García com a nova directora de l’IVAM, un perfil de reconegut prestigi en l’àmbit de l’art i la gestió cultural.

Efectes DANA

La Generalitat continua treballant per a pal·liar els efectes de la DANA i restaurar els servicis essencials afectats. En esta línia, el Consell ha aprovat diverses contractacions d’emergència en diferents àmbits.

Així, en matèria d’educació es destinaran 1,3 milions d’euros per a dotar d’equipament deu instituts d’educació secundària afectats, per a garantir que els alumnes de Formació Professional puguen continuar la seua activitat acadèmica amb normalitat. El material inclou maquinària especialitzada, equips tecnològics i ferramentes necessàries per a tallers de diferents especialitats.

En matèria de patrimoni documental, el Consell ha encarregat a l’empresa pública Tragsatec la neteja i restauració de documents afectats en diverses localitats, com Aldaia, Alfafar, Catarroja, Massanassa, Paiporta i Riba-roja de Túria. Amb un pressupost de 125.386 euros, esta actuació busca preservar la memòria documental dels municipis afectats.

En cartografia i prevenció, per a avaluar amb precisió els danys en el territori i previndre futurs episodis d’inundació, es durà a terme un servici de vol fotogramètric sobre la província de València. Este servici, amb un cost de 719.950 euros, permetrà generar un model digital en 3D del terreny, amb la qual cosa ajudarà a millorar la planificació i resposta davant d’emergències climàtiques.

“Estes actuacions són fonamentals per a recuperar la normalitat en els municipis afectats i reforçar la nostra capacitat de resposta davant futures emergències”, ha assegurat Camarero.

Síndic de Greuges

Respecte a la gestió en matèria de servicis socials a la qual al·ludix l’Informe anual del Síndic de Greuges, Susana Camarero ha apuntat que “la ineficàcia de l’anterior govern del Botànic ha fet que els valencians no tinguen a la seua disposició les places residencials que necessiten, que són 24.000, i que el nou govern treballa per a solucionar-ho”.

Així mateix, Camarero ha recordat que a 1 de gener de 2025 el sistema de la dependència valencià ha marcat un rècord històric de 168.429 persones ateses, que en 2024 s’han destinat 660 milions d’euros per al seu manteniment, i que la llista d’espera s’ha reduït un 27 %, respecte a la qual cosa ha lamentat “la falta de diligència del govern anterior que va fer que la llista d’espera augmentara perquè no es va fer la deguda previsió de crèdit”.

Finalment, ha assegurat que l’actual Consell ha incrementat el nombre de persones ateses, ha reduït la llista d’espera, ha impulsat la renda valenciana d’inclusió i està agilitzant la tramitació dels expedients de discapacitat. Camarero també ha agraït al personal de servicis socials la seua dedicació i treball, i especialment el desenrotllat durant la DANA.

Destacats