Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, el Consell ha aprovat una declaració institucional demanant al Govern d'Espanya mesures urgents per a protegir el Parc Natural de l'Albufera. El document sol·licita l'assignació de volums d'aigua necessaris segons la normativa vigent i la firma d'un protocol d'emergència per a mantindre l'equilibri ecològic de l'aiguamoll.
El Consell acusa el Govern i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) d'"incomplir" l'obligació legal de proporcionar els cabals ecològics establits en el Pla Hidrològic del Xúquer, "20 hectòmetres que, en data de hui, encara no han sigut transferits". Esta falta d'aigua amenaça el futur de l'Albufera, ja que necessita un flux continu i de qualitat per a mantindre la seua connexió amb la mar, consideren.
En este sentit, el text recorda que, davant esta situació d'"indefensió" i el "flagrant incompliment" del Govern, el Consell ha tramitat un requeriment per l'incompliment del Pla, que establix que, per a les necessitats ambientals del llac, són necessaris 10 hectòmetres cúbics/any del sistema Xúquer i 10 hectòmetres cúbics/any del sistema Túria.
L'Albufera, segons el Consell, "travessa moments molt difícils que amenacen seriosament el seu futur", ja que "el llac necessita aigua suficient i de qualitat que li permeta assegurar un flux ecològic permanent per a mantindre una connexió contínua amb la mar".
"Desinformació" i "mentides" sobre l'Albufera
La delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, acusa el president de la Generalitat, Carlos Mazón, de desinformar sobre la gestió hídrica del Parc Natural de l'Albufera. Bernabé recorda que des d'octubre, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha comptabilitzat un transvasament addicional de 50 hectòmetres cúbics d'excedents del que ja transvasen els agricultors al parc.
Bernabé es mostra molt crítica amb el president per les seues declaracions a Les Corts: "No es pot pujar a la tribuna a mentir", afirma la delegada, afegint que "no es pot desinformar a la ciutadania i enfrontar-se al govern en comptes de mirar-se els papers i estar informat. Entenc que és per desconeixement i no per maldat".
En el mateix sentit es mostra la ministra de Ciència i Innovació, la valenciana Diana Morant, qui este mateix dijous criticava al Consell per iniciar una "guerra de l'aigua" en plena campanya de les eleccions europees contra la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic Teresa Ribera, candidata socialista a estos comicis. Morant denuncia que Mazón i el seu partit "de sobte s'han recordat de l'Albufera", qualificant-los de "negacionistes" i responsables del "maltractament als espais naturals".
Morant recorda que el Govern d'Espanya ha transferit més aigua a l'Albufera del que estipulen els acords, i acusa Mazón de mentir: "Mentir per a guanyar eleccions està lleig", ressalta, incidint en el fet que "aquells que no tenen arguments per a dir la veritat" recorren a tals tàctiques.
A més, Morant ha aprofitat per a criticar el recent pla del Consell per a les costes, indicant que la nova llei proposada pel govern regional del PP "tomba la protecció dels espais naturals" en derogar el Pla d'Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (PATIVEL). Segons la ministra, el PP està "sempre del costat de l'especulació urbanística, no de la naturalesa".
Compromís proposa mesures addicionals
En el darrer ple municipal de l'Ajuntament de València celebrat a la fi de maig, Sergi Campillo, regidor de Compromís per València, va acusar el Govern estatal, l'Ajuntament i la Generalitat d'una gestió "rematadament mala" de l'Albufera.
La coalició valencianista va sol·licitar a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que els 18 hectòmetres cúbics no enviats durant l'hivern passat s'acumulen per a la pròxima temporada hivernal 2024-2025, evitant la pèrdua de dotació ambiental per a la llacuna. A més, van exigir al Govern i la Generalitat la reversió de l'ampliació nord del Port de València per a assegurar la viabilitat de les platges del Parc Natural de l'Albufera i l'aprovació de les Normes de Gestió del parc en un any.
Per part seua, el síndic de Compromís, Joan Baldoví, destacava recentment que, gràcies al seu partit, el Reial decret de revisió del Pla Hidrològic inclou una dotació de 34 hectòmetres cúbics anuals, no han arribat íntegrament. "Hem de deixar les baralles en xarxes socials i reclamar el que li toca a l'Albufera, que es protegix complint el que marca la revisió del Pla", afirmava el síndic.
Baldoví també va criticar al Consell per la seua falta d'acció en uns certs temes, esmentant el seu vot en contra d'una comissió per a avaluar l'impacte de l'ampliació del Port de València en l'ecosistema de l'Albufera: "Este Consell és molt batallador en unes coses i molt poc en unes altres", recordava.
Reserva de la Biosfera de la Unesco
El Consell també busca elevar l'estatus de l'Albufera a Reserva de la Biosfera de la Unesco, amb la col·laboració de la Generalitat, l'Ajuntament de València i els municipis riberencs. Esta iniciativa té com a objectiu reforçar els valors naturals i culturals del parc, i es requerix un compromís ferm de totes les administracions per a garantir la seua sostenibilitat per a futures generacions.
L'Albufera, declarada parc natural en 1986 i lloc Ramsar en 1989, és un dels aiguamolls costaners més importants de la Comunitat Valenciana i de la conca mediterrània. Alberga més de 2.000 grups d'éssers vius i 45 espècies de fauna amenaçada, la qual cosa subratlla la seua excepcional biodiversitat.
A més del seu valor ecològic, l'Albufera és un símbol cultural i històric per al poble valencià, i la seua preservació és essencial tant per a la biodiversitat com per al patrimoni cultural de la regió. Per això, el Consell fa un anomenat a l'acció conjunta de totes les institucions per a trobar solucions que milloren les condicions naturals del llac i el seu entorn.