El Consell destinarà el "major pressupost de la història" a la salut mental

El Pla Valencià de Salut Mental i Addiccions té un pressupost de 770 milions d'euros per a executar 80 accions

Guardar

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, amb el conseller de Sanitat, marciano Gomez, presenten el Pla Valencià per a la Salut Mental i les Addiccions 2024 2027
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, amb el conseller de Sanitat, marciano Gomez, presenten el Pla Valencià per a la Salut Mental i les Addiccions 2024 2027

La Generalitat Valenciana ha presentat el Pla Valencià de Salut Mental i Addiccions 2024-2027, una iniciativa que compta amb una assignació pressupostària sense precedents, "la major de la història", de 770 milions d'euros. Amb l'objectiu d'abordar l'alarmant prevalença de trastorns mentals i addiccions a la regió, s'implementaran un total de 80 accions focalitzades en àrees clau com la prevenció, assistència, rehabilitació i reinserció social.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha subratllat aquest dilluns la "gravetat" de la situació, destacant que la Comunitat Valenciana lidera les estadístiques de trastorns mentals amb un 25,1%, molt per damunt de la mitjana estatal del 15%. El pla busca atendre de manera especial la prevenció des d'edats primerenques, considerant que el 42,3% de les dones i el 39,7% dels homes majors de 14 anys corren risc de patir problemes de salut mental. Així mateix, el 10,7% dels xiquets menors de 15 anys es troba en una situació similar.

La Comunitat Valenciana també enfronta altes taxes d'ideació suïcida, consum de substàncies com a alcohol, cànnabis i tabac, així com l'ús compulsiu d'internet en escolars de 12 a 16 anys. Malgrat aquestes xifres preocupants, la Comunitat Valenciana presenta una de les pitjors dotacions de recursos assistencials i formació d'especialistes per habitant al país, tal com s'ha detallat durant la presentació d'aquesta estratègia.

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, incideix en el fet que el pla és "transversal" i requereix la col·laboració de diferents àrees governamentals, incloent-hi Servicis Socials i Educació. La prevenció i la promoció de la salut mental són aspectes centrals, i es pretén buscar una equitat assistencial en relació amb altres patologies.

Evidències científiques

El psiquiatre Bartolomé Pérez Gálvez, responsable de l'oficina de salut mental, ha emfatitzat que el pla es basarà en evidències científiques i no en opinions. Entre els principis rectors es troben l'aplicació d'un equilibri realista entre necessitats i recursos, l'equitat territorial, la priorització de la promoció i prevenció, i l'aplicació d'accions basades en l'evidència científica.

Amb el llançament d'aquest pla, la Generalitat busca abordar de manera integral els desafiaments en salut mental i addiccions, marcant una fita significativa en la inversió i el compromís amb la salut mental de la població valenciana.

Arxivat a:

Destacats