"Un govern cohesionat que té com a principal objectiu ajudar a les famílies i estar a l'altura de les circumstàncies". Amb aquestes paraules definia Aitana Mas, vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, la tasca realitzada pel Botànic per a definir un pressupost autonòmic per a 2023 que "fica en el centre a les persones, com portem fent des de 2015".
Uns comptes que invertiran, cada dia, un total de 50,2 milions d'euros en despesa social. Així, cada 24 hores, el govern valencià destinarà 22,6 milions d'euros a Sanitat, 18,3 milions d'euros a Educació, 6,3 milions d'euros a Igualtat i Polítiques Inclusives, 1,9 milions d'euros a Ocupació i 1,1 milions d'euros a habitatge.
"Les polítiques de protecció de defensa dels nostres serveis públics i de la xarxa de cures que milloren la vida de la gent són l'eix fonamental" d'aquests pressupostos, inicia Mas.
Tres objectius
Des del Consell s'han plasmat tres objectius de cara a 2023, fruit de l'actual context econòmic. El primer és consolidar el sistema públic valencià dels serveis socials com a quarta pota de l'estat de benestar, equiparant-lo al sistema educatiu i sanitari.
D'altra banda, es volen garantir i ampliar totes les prestacions socials per a fer front les situacions de vulnerabilitat de cada persona, mantenint com a referent a la Comunitat Valenciana, incrementant el pressupost en la Renda Valenciana d'Inclusió i Dependència, construint una xarxa finançada amb 750 milions d'euros.
El tercer objectiu respon a la necessitat d'avançar en la construcció d'infraestructures socials per proporcionar una atenció de proximitat atenent criteris de racionalitat i necessitat. Al respecte, es continuarà amb la construcció i millora de les infraestructures socials en el marc Pla Convivint. Una política transversal que, tal com incideix la vicepresidenta "genera ocupació directa i indirecta, activa l'economia, lluita contra el despoblament en arrelar a les persones al territori, i fomenta la innovació i la investigació".
Pla Convivint d'infraestructures socials
El pressupost autonòmic de 2023 contempla 14 actuacions per al Pla Convivint d'infraestructures socials, un pla que s'emmarca entre 2021 i 2024 i en el qual s'invertiran 595 milions d'euros en aquest període.
Després el seu inici en 2021 i el seu impuls en 2022, aquest projecte s'aferma com un eix clau dins de les polítiques socials de la Generalitat.
En aquest sentit, es continuaran amb les obres de construcció, reforma i millora de les infraestructures, destacant:
- Continuació de les obres de les residències de persones majors "Catí" d'Elda, Sant Mateu i el centre per a malalts mentals de Dénia.
- Inici de les obres de les residències de persones majors "Montolivet" de València, Castelló de la Plana, centre de dia per a persones majors "Campoamor" en Alacant (que serà el primer públic en la ciutat) o el complex de salut mental de La Torre, en València.
- Licitació de les reformes en la residència de Carlet, la de Rojales i la residència per a persones amb diversitat funcional "Oriol" en Orihuela (que va patir danys molt greus durant la DANA i es va traslladar a tots els residents).
- Licitació dels projectes per a la reforma integral de les residències d'Alacant i Torrevieja i també de centres per a persones majors de Crevillent o Segorbe, semblants als que ja s'han fet en Gandia o Sagunt per afavorir l'envelliment actiu.