El 98,5 % de les empreses que componen el teixit corporatiu de la Comunitat Valenciana tenen menys de deu persones empleades. Si traslladem estes dades al sector del comerç valencià, són 57.000 de les 58.000 empreses existents les que compten amb deu o menys treballadors integrant la seua plantilla. Així, estes cifas ressalten la importància del comerç minorista en l'activitat econòmica dels barris, els municipis i també les grans ciutats com València.
No obstant això, el comerç minorista es troba en perill d'extinció a causa de la falta de relleu generacional i el desconeixement de qui regentarà els comerços 'de tota la vida' una vegada els seus propietaris es jubilen. Des de la Confederació d'Empresaris del Comerç, Serveis i Autònoms de la Comunitat Valenciana (Confecomerç), estimen que més del 60 % de la jubilacions obligaran a tancar aqueixes tendes, a pesar que molts d'aqueixos negocis són rendibles econòmicament, tenen una clientela fidel i cobreixen una demanda en el mercat.
A més, esta problemàtica es dilata a causa de la "percepció" de la població més jove sobre el sector del comerç en el qual "creuen que no van a poder fer carrera i treballar amb bons salaris, flexibilitat horària i a més tindre conciliació", ha apuntat Rafael Torres, president de la Confederació, durant la roda de premsa de presentació de la campanya. És per això que des de Confecomerç han llançat una campanya dirigida a les persones joves per a mostrar les singularitats i els beneficis de "desenvolupament professional i personal" que es poden aconseguir treballant en el sector comercial minorista.
En concret, esta campanya de comunicació, sota el nom de" El Treball de La meua Vida", està ideada en col·laboració amb la Càmera València i la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turismo i es difondrà a través de la web de Confecomerç i les 202 associacions que l'integren. L'espot promocional en vídeo està protagonitzat per quatre comerciants i treballadors que expliquen en primera persona com és treballar o dirigir un comerç minorista.
"Moltes vegades pensem que un negoci, per ser xicotet, ofereix poques oportunitats. Però el potencial de creixement és molt més gran. A diferència del que ocorre en multinacionals o en altres formats comercials, un xicotet comerç et permet viure l'experiència total de negoci, coneixent i participant en totes les àrees, com la gestió, màrqueting, compres, vendes, canal offline i online", ha explicat Borja Ávila, president de la Comissió de Comerç Interior de Cámara València.
Els xicotets negocis també busquen perfils tecnològics
L'espot d'esta campanya compta amb la participació de Laura (gerent en una tenda de calçat), Miki (empleat en un comerç tèxtil), Jose (treballador en una tenda esportiva) i Carlos Catalá (carnisser). Precisament, la carnisseria és un dels comerços en els quals falten professionals formats; a este àmbit se li suma la manca de persones formades per a treballar com a transportistes, muntadors de mobles o en un forn.
A més de la falta d'empleats amb la preparació requerida per a treballar en eixos sectors, Ávila i Torres coincideixen a posar el focus en la falta de personal especialitzat en el camp tecnològic per a col·laborar en la "transformació digital dels comerços", detalla el president de Confecomerç. Així, els comerços minoristes han d'adaptar-se i buscar perfils que coneguen com dissenyar plans de comunicació i incorporar als seus equips persones joves especialistes en venda online i a través de les xarxes socials.
"Si les tendes xicotetes volen sobreviure han d'oblidar el model de comprar i vendre perquè això s'ha acabat ja. Ara els comerços han d'actuar com si anaren xicotetes empreses", ha exemplificat Borja Ávila.