Societat

Una concentració contra la LGTBIfòbia clamarà en València per la fi de les agressions al col·lectiu

La mobilització tindrà lloc este divendres en la plaça del Mercat de la ciutat on es va ajusticiar a la primera dona trans l'any 1460

1 minut

Una manifestació pels drets del col·lectiu LGTBI. Imatge: M. Dylan - Europa Press

En l'últim lustre, les estadístiques indiquen que un 29 % de la població espanyola major de 18 anys que pertany al col·lectiu LGTBI+ ha patit algun tipus d'assetjament, un 27,5 % ha sigut discriminat per esta causa i quasi un 10 % (un 8,6 % concretament) ha sigut víctima d'una agressió física o sexual. Són xifres revelades per l'enquesta d'Estat de l'Odi respecte a l'any 2023 que ha elaborat la federació estatal FELGTBI+. L'hemeroteca reflectix que la situació persistix any rere any i les agressions a persones del col·lectiu no deixen de créixer.

En eixa mateixa direcció apunten les dades proporcionades per l'Oficina de No Discriminació (ONDIS) de l'Ajuntament de València, el servei municipal que treballa per a defensar i protegir els drets humans en la ciutat. D'acord amb les xifres de l'ONDIS, en 2023 es van realitzar 179 atencions, de les quals el 40 % van ser per raons d'identitat i expressió de gènere.

Davant el creixement d'estes actituds, Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, ha anunciat una concentració a València que tindrà lloc este divendres 17 de maig coincidint amb la commemoració del Dia contra la LGTBIfòbia. La ubicació escollida per a realitzar este acte de protesta, la plaça del Mercat, no ha sigut triada de manera casual, ja que va ser en este emplaçament on es té constància que es va ajusticiar l'any 1460 a la primera dona trans, Margarida Borràs.

Precisament, des de Lambda València reclamen que, a pesar que han passat més de 500 anys d'eixa efemèride, en l'actualitat seguixen sent les dones trans les que "reben la major part dels atacs dirigits al col·lectiu", ja que quasi la meitat dels atacs que es realitzen al col·lectiu són contra una persona trans i en el 79 % d'estos és una dona trans la que es troba en el centre d'eixa discriminació. En eixa línia, el tipus d'agressions més comunes són les ridiculitzacions (un 40 %), seguides dels insults (26 %); a més, les 'fake news' són cada vegada més comunes en els discursos d'odi.

Concentració de 2023 en la plaça del Mercat pel Dia contra la LGTBIfobia

Així, la mobilització d'esta vesprada pretén posar en el focus la necessitat d'aconseguir una societat on totes les persones, independentment de la seua identitat de gènere o orientació sexual, siguen tractades amb igualtat i respecte", apunta Virginia Markland, membre de l'executiva de Lambda. "Condemnem tots els tipus de violència que patim en tots els àmbits, no solament les agressions més visibles com les físiques: en la família, en l'àmbit acadèmic, en el laboral, sense oblidar les institucions, còmplices de la violència sistemàtica i estructural que soscava els nostres drets i la nostra seguretat", afig Markland.

Des de Lambda, recorden que l'educació "és la millor eina davant l'odi", per la qual cosa la concentració d'este 17 de maig també posarà de manifest les "retallades del Pla Divèrsia" que, segons denuncien, enguany deixaran a "més de 20.000 joves sense rebre formació en diversitat LGTBI+ en la província de València".

Es cancel·la l'Orgull per primera vegada en 36 anys

A més de per la celebració del dia internacional, el col·lectiu ha sigut protagonista en els últims dies amb motiu de la suspensió de la festa de l'Orgull 2024 a València. Una festivitat organitzada per Lambda que eixia als principals carrers de la capital valenciana per a reclamar un augment dels drets per a les persones LGTBI+ i que, per primera vegada en 36 anys, s'ha cancel·lat a causa que les entitats LGTBI de la ciutat denunciaven que no estaven sent incloses en l'organització de l'esdeveniment. "Entre octubre i desembre de 2023, la Generalitat engega, amb la col·laboració de la Diputació de València i l'Ajuntament de València, un comité organitzador constituït a esquena dels consells consultius LGTBI i Trans, que eren els legitimats per a això", va detallar dimecres passat Fran Fernández, coordinador general de Lambda.

"No es donen les circumstàncies adequades per a tindre la certesa d'obtindre un resultat satisfactori, en les quals treballem amb independència, amb el nostre propi criteri i amb el suport complet de les entitats LGTBI", explicava Juan Velasco, president d'Avelegal, l'associació d'empresariado LGTBI. Per esta raó, València es quedarà sense Festa de l'Orgull, que es traslladarà a l'àmbit privat en les seus de cadascuna de les associacions del col·lectiu, però es mantindrà la manifestació reivindicativa.

L'oposició critica la falta de suport municipal a l'Orgull

Després de la denúncia d'"ingerències de l'administració pública" per part de l'àmbit associatiu LGTBI+ valencià, Compromís va criticar que el PP estava realitzant "un llavat d'imatge de la seua històrica i acreditada LGTBIfòbia" i va lamentar la "involució de drets" fruit de la seua "aliança amb l'extrema dreta". "És inadmissible que en lloc d'estar recolzant i col·laborant amb les entitats, s'estiga boicotejant i assetjant al moviment associatiu gràcies al com esta ciutat, esta comunitat autònoma i este país és un referent en drets i llibertats", declarava la regidora de la formació taronja, Lluïsa Notario.

Per la seua banda, el grup municipal socialista va manifestar el seu suport a les entitats LGTBI+ i va titllar de "vergonya" la participació de PP i Vox en l'organització dels actes de l'Orgull 2024 que l'edil Javier Mateo va qualificar d'"intent de dirigir al col·lectiu LGTBI sobre la base de l'antull de PP i Vox". "Les entitats organitzen des de fa quasi 40 anys este dia i a ningú se li havia ocorregut haver de dir-los el que poden o no poden fer ni posar-los problemes per a la seua celebració", va asseverar.