Si bé els avanços en matèria d'atenció i sensibilització sobre la violència masclista són evidents, no hi ha dubte que encara queda un llarg camí per recórrer. Tal com ha indicat el Ministeri de l'Interior, fins al passat 30 de setembre, es van comptabilitzar un total de 99.644 casos actius de violència de gènere en tot el país. Només en la Comunitat Valenciana, el nombre de víctimes va pujar un 15% en 2023 respecte a l'any anterior. Del total, 17.812 fets de violència de gènere van ser qualificats de greus, segons ha informat el Portal Estadístic de Criminalitat.
L'Informe Trimestral sobre Violència de Gènere redactat per l'Observatori de Violència Domèstica i de Gènere ha revelat que, en el segon trimestre de 2024, s'ha incrementat un 5,2% el percentatge de víctimes en relació a la mateixa etapa en 2023. En total, s'han registrat 7.240: 3.638 a la província de València, 2.823 a Alacant i 734 a Castelló. Amb això, la Comunitat s'ha situat com la segona autonomia espanyola amb major taxa de víctimes de violència de gènere per cada 1.000 dones, amb un 24,1%. Això supera la mitjana nacional, que és del 18,5%.
Així mateix, també ha augmentat un 53,8% la quantitat de denúncies registrades, de les quals el 66% han sigut presentades per les mateixes dones que ho han patit. Encara que hi haja més víctimes que denuncien, moltes altres encara no s'animen a fer-ho. Segons Chelo Álvarez, presidenta d'ALANNA, entitat valenciana que treballa amb víctimes de violència, explica que moltes no s'animen a anar a declarar perquè tenen fills i els preocupa el que els puga passar. De fet, l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha quantificat que més de 1.800 menors d'edat van ser registrats com a víctimes de violència de gènere en la Comunitat en 2023.
Una dada a destacar, no obstant això, és la dada que 8 de cada 10 sentències per violència de gènere en l'autonomia són condemnatòries. De totes les que es van establir fins al segon trimestre d'enguany (2.509), el 82% van derivar en condemna per a l'agressor. El major percentatge de condemnes s'ha produït en els Jutjats de Violència sobre la dona de les tres províncies valencianes, amb major incidència a Alacant.
Recursos disponibles per a dones víctimes de violència de gènere en la Comunitat Valenciana
Quant als llocs als quals poden acudir les víctimes per a rebre ajuda, destaquen els Centres 24 hores instal·lats per la Generalitat Valenciana (GVA), que es tracta de llocs d'atenció gratuïta per a l'àmbit social, psicològic i jurídic. Ací, les dones obtenen una escolta permanent, així com a informació sobre els drets i recursos existents.
D'altra banda, existixen les Oficines d'atenció a les víctimes del delicte (OAVD), un servei públic, de proximitat i d'accés universal per a l'atenció especialitzada de cada dona, posant l'accent principalment en aquelles que es troben en situació de vulnerabilitat. I, finalment, també són importants les oficines de denúncies i assistència, l'objectiu de la qual és facilitar els tràmits mitjançant l'ajuda de la Policia Nacional de la Comunitat i personal de la Xarxa de la Generalitat d'Assistència a Víctimes del Delicte.
Respecte a les subvencions econòmiques que poden demandar les víctimes, estan la Renda Activa d'Inserció (RAI), la Renda Valenciana d'Inclusió (RVI) i les Ajudes d'Emergència per a Víctimes de Violència de Gènere de la GVA.
En relació a l'habitatge, existixen diverses opcions. Primerament, per a aquelles dones (soles o amb els seus fills) que necessiten acollida de manera immediata per a una curta estada, d'entre 15 i 30 dies, existixen els Centres Residencials d'Emergència. En el cas de necessitar allotjament durant més temps, per a un màxim de 6 mesos, la millor opció és assistir a un Centre Residencial Integral, on també poden accedir a manutenció, atenció psicològica i serveis d'orientació laboral, sanitària i necessitats educatives. Finalment, hi ha la possibilitat d'aconseguir un pis tutelat per un període d'un any o més.
Després del pas de la DANA que va assolar la província de València el passat 29 d'octubre, la Conselleria d'Igualtat ha optat per reforçar el 016 per a atendre aquelles víctimes que residixen en els municipis afectats pel temporal. Així, s'han unit 4 psicòlogues amb formació especialitzada en violència masclista i preparació en atenció d'emergències.
Així mateix, el Servei Telefònic d'Atenció i Protecció per a víctimes de violència contra les dones (ANTEPRO), que oferix atenció immediata les 24 hores dels 365 dies de l'any, també s'ha vist enfortit. Per este motiu, s'està realitzant un seguiment especial i individualitzat de les dones que són usuàries d'este servei que es troben en les localitats perjudicades per la gota freda.
D'altra banda, el Dispositiu COMETA, és a dir, la polsera de seguiment imposat pel Govern i establit per l'Autoritat Jurídica per a garantir el compliment de mesures i penes d'ordres d'allunyament en matèria de violència de gènere és un altre dels serveis que s'ha reforçat amb un seguiment especial per a les persones que estan donades d'alta a la província de València.