La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha destacat que la Comunitat Valenciana se situa entre les set autonomies que menys persones en situació de dependència reconeguda es troben pendents de rebre una prestació.
Aitana Mas s'ha referit a les dades facilitades mensualment pel Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència de l'Imserso, que estableix el percentatge de persones dependents reconegudes a Espanya que encara no reben prestació en un 13,46% del total de beneficiàries amb dret a percebre-la, percentatge que en la Comunitat Valenciana baixa al 7,82%, segons l'informe del Ministeri.
La prioritat de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives "ha sigut i és promoure l'autonomia personal i el suport a les famílies", ha indicat Aitana Mas, "una prioritat política que ha anat acompanyada per un esforç pressupostari sense precedents malgrat l'infrafinançament autonòmic per part del Govern central".
Segons les dades de l'Imserso, "hui el nivell de cobertura de la població en situació de dependència atesa és un 46,15% superior que la mitjana de l'Estat", i ha assegurat que es tracta d'"un èxit col·lectiu de les polítiques botàniques", a pesar que encara "resta molt per fer, i més sent conscients del punt de partida que ens trobem en 2015".
Cal recordar que, el juliol de 2015 i segons el XV dictamen de l'Observatori de la Dependència, la Comunitat Valenciana era l'autonomia pitjor qualificada d'Espanya en gestió del sistema d'atenció a les persones en situació de dependència
La gestió realitzada pel Consell des de llavors per a desbloquejar el sistema ha permés que la Comunitat se situe entre les primeres posicions en l'àmbit nacional enfront de les últimes que ocupava en el rànquing de totes les comunitats en 2015.
Informe Observatori
L'execució en la Comunitat Valenciana de les mesures contingudes en el pla de xoc per a la millora del sistema de la dependència s'ha saldat amb un augment del 14,85% de les persones en situació de dependència ateses, la reducció d'un 11,72% de la llista d'espera i la creació de 1.351 nous llocs de treball.
Així ho ha reflectit un informe de l'Observatori de la Dependència publicat recentment, que ha avaluat els efectes del pla de xoc posat en marxa en 2021 que xifra en 15.161 el total de noves persones dependents, la qual cosa suposa un 14,85% més que en l'exercici anterior i sis punts més que la mitjana de les comunitats autònomes, on l'increment va ser del 8,71%.
La reducció de la llista d'espera va ser de 1.555 persones, un descens de l'11,72% i cinc punts menys que la mitjana de les comunitats (16,71%).