La Comunitat Valenciana lidera l'Adaptació Climàtica, Marítima i Hídrica de la Comissió Intermediterrània

Guardar

Pont en el Parc Natural del riu Túria
Pont en el Parc Natural del riu Túria

La Comunitat Valenciana lidera el grup de treball sobre Adaptació Climàtica, Marítima i Hídrica de la Comissió Intermediterrània (CIM).

Així s'ha acordat durant la celebració de l'Assemblea General d'esta entitat, en la qual han participat la directora general de Representació davant la Unió Europea i les comunitats autònomes, Raquel Aguado, i representants de Presidència de la Generalitat i de les conselleries d'Hisenda, Economia i Administració Pública i de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori.

L'Assemblea, dirigida pel president de la CIM i de la Regió de Calàbria, Roberto Occhiuto, ha insistit en els impactes que el canvi climàtic provoca a les regions costaneres mediterrànies i ha sol·licitat a Brussel·les que complisca, d'acord amb el Green Deal de la UE, el seu compromís de no deixar a cap regió arrere.

En eixe sentit, la Comunitat Valenciana s'ha situat en primera línia i dirigirà el grup de treball amb l'objectiu de promoure, a través de projectes clau de la Unió Europea, el desenvolupament de solucions per a millorar la resiliència dels ecosistemes i les comunitats mediterrànies davant el canvi climàtic, i estructurar una visió mediterrània conjunta sobre la resiliència hídrica i la desertificació de cara al mandat de la UE 2024-2029.

Este grup de treball de la CIM advoca per un major èmfasi de la UE en l'aspecte d'adaptació al canvi climàtic, donant-li la mateixa importància que a la mitigació. És a dir, reclamar als legisladors de la UE que augmenten l'assignació de fons per a l'adaptació en totes les polítiques pertinents de la UE i que existisca una major flexibilitat a l'hora de cofinançar noves infraestructures resilients al clima en el marc dels Programes Operatius Regionals.

Participants assemblea de la CIM

Els participants en l'assemblea de la CIM, que reunix 40 regions mediterrànies, han abordat també els avanços aconseguits fins al moment per a aconseguir que la Unió Europea aprove una estratègia macroregional mediterrània, i els passos a seguir ara, amb la nova Comissió i el Parlament Europeu renovat.

En la declaració final aprovada per l'assemblea es recorda que el Mediterrani complix les condicions per a disposar d'una Estratègia Macroregional de ple dret, que pot augmentar l'eficàcia i l'eficiència de la cooperació entre els diversos nivells de govern.

Destacats