L'activitat turística de la Comunitat Valenciana ha entrat en la seua temporada baixa. A més, la DANA que va assolar fa poc més d'un mes la província de València va afectar enormement l'ocupació dels hotels, perquè van patir moltes cancel·lacions. No obstant això, esta reducció del turisme es va veure lleugerament compensada pels visitants que es van desplaçar fins a la capital valenciana per a participar en la Marató Trinidad Alfonso.
Malgrat tot això, l'Associació empresarial hotelera i turística de la Comunitat Valenciana (Hosbec) ha estimat que un 87,5% de les places de planta turística associada continuaran operatives entre els mesos d'octubre d'enguany i març del següent. A
Cal destacar que gener és el mes amb major nombre de places tancades en la Comunitat, ja que coincidix amb la finalitat de les vacances nadalenques i el tancament temporal de diversos establiments. De les 340 entitats associades d'Hosbec, 90 d'elles opten pel cessament provisional de la seua activitat. La majoria d'estes, més d'un 80%, són hotels, un 10% corresponen a blocs d'apartaments i, la resta, són càmpings.
Les raons d'esta pausa atenen, principalment, al fet que es tracta de la fi de temporada, i a molts negocis no els ix rendible continuar oberts durant estos mesos. Un altre motiu és l'aprofitament d'esta etapa de menor demanda per a fer treballs de recondicionament i renovació de les instal·lacions i, en menor mesura, també incidixen les vacances dels empleats. Malgrat estes informacions, Hosbec assegura que, al gener, l'autonomia tindrà un total de 86.400 places turístiques disponibles.
Alacant: alt percentatge d'obertura, amb especial importància de la localitat de Benidorm
A la província del sud de la Comunitat, el 90,1% dels hotels associats a Hosbec estaran oberts entre el període que recull l'informe. Així mateix, els càmpings mantenen una operativitat del 95%, encara que els apartaments compten amb majors tancaments i la seua activitat decau en un 30,7%. La major part del cessament de l'activitat turística, a Alacant, es dona entre novembre i gener. I és que els hotels opten per esperar a la celebració de Sant Valentí per a reactivar els seus serveis, mentre que els blocs d'edificis ho fan per Setmana Santa.
És important ressaltar la situació de Benidorm, líder de l'oferta turística en la Costa Blanca. Es tracta d'un municipi que compta amb una alta resistència a la temporalitat, ja que manté obertes el 88,4% de les seues places hoteleres, el 90,7% dels apartaments i el 90,8% dels càmpings que s'integren dins d'Hosbec.
No es pot afirmar que esta localitat siga immune a l'estacionalitat, ja que esta és la principal causa de tancaments. No obstant això, és veritat que molts establiments aprofiten per a dur a terme reformes, la qual cosa demostra que existix una aposta per la millora constant de les infraestructures. Amb tot això, entre octubre i març, hi haurà inactives a Benidorm més de 9.500 places hoteleres, 1.300 apartaments i 1.400 llocs en càmpings.
València: elevada activitat turística durant la temporada baixa
El 91,5% de les places turístiques totals es mantenen disponibles en este període. Els factors que expliquen este fet són, principalment, tres. En primer lloc, la diversitat del mercat internacional. D'altra banda, també és rellevant l'existència d'una oferta de producte més variada que en altres regions i, en última instància, la contínua celebració d'esdeveniments, que augmenta l'atractiu de la província i impulsa el desplaçament de persones des d'altres zones.
Si bé el mes de gener és l'etapa on més tancaments es donen, només 1.800 places estan inactives en allotjaments hotelers. En termes percentuals, això significa que únicament el 9% dels hotels decidix cessar temporalment la seua activitat. Per part seua, els apartaments i els càmpings continuen operatius íntegrament, la qual cosa demostra la forta resiliència de la província enfront de l'estacionalitat. Cal destacar, a més, que la ciutat de València està estipulat com una destinació urbana de referència, per la qual cosa el 98,9% de les seues places turístiques funcionen amb normalitat durant la temporada baixa.
Castelló: la província més perjudicada per l'estacionalitat
La temporalitat del turisme incidix especialment en el nord de la Comunitat. Es tracta d'un factor determinant per al tancament temporal dels allotjaments turístics, ja que afecta un 34% de l'oferta durant els mesos més freds de l'any. Este fenomen es veu especialment intensificat entre desembre i febrer, sent este primer mes el més crític, amb 4.600 places fora de servei.
Encara que això demostra la gran dependència que té Castelló de la temporada alta, hi ha fenòmens que poden propulsar la desestacionalització de la seua oferta turística. Un d'ells és l'alt potencial atractiu que té, ja que el clima temperat comparat amb altres zones i la seua riquesa cultural, natural i gastronòmica la convertixen en una de les millors regions per a realitzar una escapada.
A més, l'increment de l'interés pel turisme esportiu pot ser l'excusa perfecta per a combatre la fi de la temporada estival. Castelló és una província que actua com a seu de nombrosos esdeveniments d'esport, com la Marató dels Dements o les activitats de 'trail running'. Amb això, és possible dinamitzar l'activitat turística en els períodes de menor demanda.