Societat

La Comunitat Valenciana declara Bé d'Interés Cultural 15 jaciments arqueològics i paleontològics

L'objectiu és la protecció i conservació d'aquests espais de gran valor patrimonial

1 minut

Jaciment dels Banys de la Reina, a Calp

El Ple del Consell ha aprovat la declaració de Bé d'Interés Cultural (BIC) amb categoria de zona arqueològica i paleontològica de 15 jaciments de la Comunitat Valenciana. La mesura, que s'ha pres després d'un procés d'anàlisi i estudi exhaustiu, té com a objectiu la protecció i conservació d'aquests espais de gran valor patrimonial.

Es tracta de 14 jaciments arqueològics i un jaciment paleontològic repartits per les províncies d'Alacant, Castelló i València. Amb aquesta declaració, es pretén garantir la protecció d'aquests espais i la seua preservació per a generacions futures.

Els jaciments de la província d'Alacant són Banys de la Reina, a Calp; Illeta dels Banyets, al Campello; Illeta del Portitxol, a Xàbia; El Porquet 1, l'únic dels jaciments paleontològics, a Alacant, i La Cova de l'Or, a Beniarrés. Tots ells són espais de gran importància històrica i arqueològica.

A la província de Castelló, s'han declarat el jaciment del Punt del Cid, a Almenara; Puig de la Nau, a Benicarló; el jaciment fenici de Vinarragell, a Borriana; la vila romana del Benicató, a Nules, i el recinte fortificat del Torrelló, a Onda. Tots ells són testimoniatges del passat que mereixen ser protegits per a evitar la seua deterioració.

Finalment, a València s'han declarat el poblat ibèric de La Mont-ravana, en la localitat de Llíria; la necròpoli ibèrica Corral de Saus, a Moixent; el poblat ibèric del Queixal de Dalt, a Requena; el jaciment arqueològic de València la Vella, a Riba-roja de Túria, i el poblat ibèric Pic dels Alls, a Iàtova i Cortes de Pallars.

Amb aquesta declaració de Bé d'Interés Cultural, es garanteix la protecció i conservació d'aquests jaciments, que són testimonis de la història de la Comunitat Valenciana i d'un patrimoni que es protegeix i preserva per a les generacions futures. A més, aquesta mesura contribueix al desenvolupament de l'activitat turística a la regió, ja que aquests espais poden convertir-se en atractius turístics i culturals per a visitants interessats a conéixer la història i la cultura de la Comunitat Valenciana.