La comunitat educativa valenciana ho té clar: la gestió per part del govern autonòmic quant a la gestió de caràcter lectiu no ha sigut l'adequada. Per este motiu, la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic ha convocat, este dissabte 23 de novembre, una manifestació on s'exigirà la dimissió del 'president' de la Generalitat, Carlos Mazón, i del conseller d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira.
Tal com ha informat l'organització en un comunicat, la marxa donarà principi a les 18.00 hores en la Plaça Sant Agustí de València. La principal reivindicació és la denúncia de la "nefasta gestió" del Consell després de la DANA del 29 d'octubre, que s'ha cobrat la vida de 219 persones fins hui. Cal recordar que esta no és la primera concentració que es realitza per a demandar la dimissió de Mazón, ja que el passat 9 de novembre més de 130.000 persones es van manifestar amb el mateix objectiu.
"Els danys estructurals, com a aules inutilitzables, filtracions d'aigua i pèrdua de material essencial, no s'han reparat amb la rapidesa necessària, aix
A més, des de l'entitat critiquen que la "falta de coordinació" en les labors de neteja i desinfecció dels col·legis ha suposat l'increment dels riscos sanitaris, que podrien acabar derivant en graves problemes de salut. Això es deu al fet que les autoritats han deixat la tasca en mans d'equips directius, professors i famílies als quals no se'ls ha proporcionat el material necessari de protecció.
En este sentit, la comunitat educativa ha expressat que se sent "abandonada" per part de la Conselleria d'Educació. La comunicació entre el departament de Rovira i els centres de docència s'ha definit com a "confusa" i "tardana". Així mateix, s'ha denunciat que les directrius no han sigut clares, a més d'haver establit mesures poc efectives que han arribat amb retard.
A més, es considera que la reubicació dels alumnes s'ha realitzat de forma desorganitzada, sense haver si més no escoltat o tingut en compte les necessitats i preferències de cada família. D'altra banda, el transport escolar ha sigut insuficient, a més d'haver realitzat rutes perilloses que no garantien la seguretat de l'alumnat. "Tampoc s'ha tingut en compte l'impacte emocional de la situació, ja que no s'han establit recursos adequats per al suport psicològic", ha agregat l'associació.
Canvi immediat
Per tot això, la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic ha demanat que es done un canvi de manera immediata per a millorar la situació educativa en els municipis afectats per les inundacions. Així mateix, han exigit la reactivació del Pla Edificant, el qual consideren que s'ha paralitzat de manera injusta i que està impedint "millorar les infraestructures escolars i, amb això, augmentant els riscos per a la seguretat i el benestar de l'alumnat i professorat".
També ha enlletgit la "falta de recursos per a una inclusió educativa efectiva" i les condicions laborals "precàries", que "continuen afectant els professionals de l'ensenyament, que reclamen salaris justos, estabilitat laboral i condicions de treball adequades".
"Hi ha desenes de places de professorat sense substituir des de principis del mes d'octubre per falta de pressupost i la Conselleria d'Educació Cultura, Universitats i Ocupació i la Conselleria d'Hisenda, Economia i Administració Pública "encara no han solucionat este problema", ha denunciat.
A més, segons l'associació, la Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació "incomplix els acords sobre plantilles, malgrat l'ordre del Tribunal Superior de Justícia per a la seua aplicació, la qual cosa empitjora la qualitat de l'ensenyament". "Les retallades en el pressupost per a substitucions han deixat molts centres sense el personal necessari, la qual cosa afecta el seu correcte funcionament", ha criticat.
Finalment, l'entitat ha lamentat la "degradació" del diàleg entre l'Administració i els sindicats, la qual cosa "dificulta qualsevol millora real per al sistema educatiu valencià".