La província de València afronta la primera gran onada de calor de l'any, amb termòmetres que poden superar els 40 °C el diumenge en algunes zones de l'interior.
La tercera edat, les persones discapacitades i els menors de 5 anys són els col·lectius de més risc i els que acusen aquestes temperatures extremes, als quals s'uneixen les persones amb malalties cròniques i aquelles que fan treballs físics intensos en les hores centrals del dia.
Per això, tant aquestes persones com el conjunt de la societat en general hem de prendre diverses mesures per a protegir-nos d'aquests valors cada vegada més comuns en el nostre territori.
Com ens protegim de la calor?
Amb l'arribada d'aquestes altes temperatures les autoritats recomanen evitar eixir de casa entre les 12 del migdia i les 18 hores, reduir l'activitat física i romandre en espais ventilats o condicionats, obrint únicament les persianes i finestres a la nit.
En el cas de la roba, es recomana l'ús de teixits naturals, prendres lleugeres i folgades, de colors clars, barret, ulleres de sol i cremes protectores solars.
Els aliments han d'estar en el frigorífic i hem d'estar atents a les mesures higièniques de conservació. Així mateix, s'han de beure més líquids, sense esperar a tindre set, sobretot aigua i sucs de fruita lleugerament freds. A més, cal evitar els menjars copiosos, menjant menys quantitat més vegades al dia. Tampoc es recomanen els menjars calents, millor les verdures i fruites, i cal evitar el consum de begudes alcohòliques.
Pel que respecta a l'ús del vehicle, no s'ha de deixar a l'interior del cotxe a xiquets o ancians amb les finestretes tancades.
Com reconéixer un colp de calor?
Podem reconéixer que estem davant un episodi de colp de calor quan apareixen nàusees, vòmits, mal de cap, pell calenta i enrogida, augment de la temperatura corporal per damunt de 40 ºC, inestabilitat en caminar i marejos, podent arribar, en els casos més extrems, a tindre convulsions i entrar coma.
La calor, d'altra banda, també pot fer-se notar a través de calabres, esgotament o deshidratació.
Què fer davant un colp de calor?
Si estem patint un colp de calor és essencial contactar amb les emergències sanitàries mitjançant el 112. Mentre esperem l'arribada d'ajuda, cal mantenir al malalt a l'ombra, en un lloc el més fresc possible, i llevar-li la roba.
En el cas que el malalt estiga conscient, se li pot donar abundant aigua i refrescar amb aigua freda o gel la cara i axil·les, mai ficar tot el seu cos en una banyera o piscina.
Si, al contrari, està inconscient cal col·locar al malalt tombat de costat, amb les cames flexionades i no s'ha de proporcionar-li líquids.