La Generalitat ha convocat ajudes per a la rehabilitació d'habitatges en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb fons Next Generation EU. Aquestes subvencions, que estan destinades a finançar obres o actuacions en edificis d'ús predominant residencial, tenen com a objectiu millorar l'eficiència energètica dels habitatges, amb especial atenció a l'entorn edificatòri. En aquest article, s'explicaran els detalls de les ajudes, les condicions per a accedir a elles i el procés de sol·licitud.
Les ajudes per a la rehabilitació d'habitatges s'emmarquen dins dels programes d'actuacions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i són gestionades per la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica. Segons el publicat en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV), es destinaran un total de 62.363.567 euros a aquestes subvencions, i per habitatge es podran obtenir fins a 26.750 euros.
Categories de les ajudes
Aquestes ajudes es divideixen en diferents categories, que inclouen ajudes a nivell d'edifici, ajudes a nivell d'habitatge, ajudes a l'elaboració del llibre d'edifici existent per a la rehabilitació i redacció de projectes de rehabilitació.
Quant a les ajudes a nivell d'edifici, es contemplen tres tipus d'actuacions: rehabilitació, complementària per a la retirada de residus d'amiant i personal de la Generalitat per motius de vulnerabilitat. Per a accedir a aquestes ajudes, és necessari que almenys el 50% de la superfície construïda sobre rasant de l'edifici tinga ús residencial d'habitatge, i que s'obtinga una reducció d'almenys el 30% en l'indicador de consum d'energia primària no renovable mitjançant certificació d'eficiència energètica. A més, les actuacions han de comptar amb l'acord de la comunitat de propietaris en edificis de residència col·lectiva. Les obres subvencionables han d'haver-se executat o estar en procés d'execució, amb data de finalització posterior a l'11 d'abril de 2022.
Per a les ajudes a nivell d'habitatge, es contemplen dos tipus d'actuacions: millora de l'eficiència energètica i modificació o substitució d'elements constructius de l'entorn tèrmic. Aquestes actuacions han d'adequar-se als valors de la mesura de calor i de permeabilitat a l'aire.
A més, s'estableixen ajudes a l'elaboració del llibre de l'edifici i redacció de projectes, que estan destinades a la implantació i generalització del llibre i de projectes tècnics de rehabilitació integral.
És important tindre en compte que les ajudes són complementàries amb altres subvencions públiques en cas de no superar el cost total de les actuacions i que les regulacions ho admeten. Per exemple, les ajudes a la millora de l'eficiència energètica són compatibles amb les ajudes a les actuacions a nivell de barris i les de rehabilitació a nivell d'edificis. No obstant això, les ajudes a la rehabilitació d'edificis resulten incompatibles amb les europees a nivell de barris.
Com sol·licitar les ajudes a la rehabilitació 2023
El termini per a la presentació de la sol·licitud d'ajudes s'iniciarà el pròxim 6 de juny i finalitzarà el 28 de desembre de 2023.
A més, el termini per a sol·licitar la inscripció com a gestor o agent de la rehabilitació en els registres corresponents s'obrirà a partir d'aquest dimecres 26 d'abril, l'endemà de la publicació de la resolució en el DOGV, i finalitzarà el 21 de desembre.
La presentació i el procediment de tramitació serà preferentment telemàtic. En el cas de les sol·licituds provinents de comunitats de propietaris, serà obligatori realitzar-lo a través dels gestors i agents de la rehabilitació.
La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica disposa de diverses vies o suports d'informació sobre la tramitació de les ajudes: la pàgina web RenovEU en la qual s'ofereix una informació de les ajudes en un format accessible; el Servei d'Informació mitjançant telèfon i WhatsApp el número del qual és 619620939; i a través del correu electrònic [email protected]. També es pot sol·licitar informació a través del servei d'informació PROP o de la xarxa d'oficines Xaloc.