Ajudes a la rehabilitació d'habitatges: com sol·licitar-les i condicions per a accedir a elles

La Generalitat convoca ajudes per a rehabilitació de fins a 26.750 euros per habitatge

Guardar

Bloc de cases de la ciutat de València. Foto de Jonny James en Unsplash
Bloc de cases de la ciutat de València. Foto de Jonny James en Unsplash

La Generalitat ha convocat ajudes per a la rehabilitació d'habitatges en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb fons Next Generation EU. Aquestes subvencions, que estan destinades a finançar obres o actuacions en edificis d'ús predominant residencial, tenen com a objectiu millorar l'eficiència energètica dels habitatges, amb especial atenció a l'entorn edificatòri. En aquest article, s'explicaran els detalls de les ajudes, les condicions per a accedir a elles i el procés de sol·licitud.

Les ajudes per a la rehabilitació d'habitatges s'emmarquen dins dels programes d'actuacions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i són gestionades per la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica. Segons el publicat en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV), es destinaran un total de 62.363.567 euros a aquestes subvencions, i per habitatge es podran obtenir fins a 26.750 euros.

Categories de les ajudes

Aquestes ajudes es divideixen en diferents categories, que inclouen ajudes a nivell d'edifici, ajudes a nivell d'habitatge, ajudes a l'elaboració del llibre d'edifici existent per a la rehabilitació i redacció de projectes de rehabilitació.

Quant a les ajudes a nivell d'edifici, es contemplen tres tipus d'actuacions: rehabilitació, complementària per a la retirada de residus d'amiant i personal de la Generalitat per motius de vulnerabilitat. Per a accedir a aquestes ajudes, és necessari que almenys el 50% de la superfície construïda sobre rasant de l'edifici tinga ús residencial d'habitatge, i que s'obtinga una reducció d'almenys el 30% en l'indicador de consum d'energia primària no renovable mitjançant certificació d'eficiència energètica. A més, les actuacions han de comptar amb l'acord de la comunitat de propietaris en edificis de residència col·lectiva. Les obres subvencionables han d'haver-se executat o estar en procés d'execució, amb data de finalització posterior a l'11 d'abril de 2022.

Per a les ajudes a nivell d'habitatge, es contemplen dos tipus d'actuacions: millora de l'eficiència energètica i modificació o substitució d'elements constructius de l'entorn tèrmic. Aquestes actuacions han d'adequar-se als valors de la mesura de calor i de permeabilitat a l'aire.

A més, s'estableixen ajudes a l'elaboració del llibre de l'edifici i redacció de projectes, que estan destinades a la implantació i generalització del llibre i de projectes tècnics de rehabilitació integral.

És important tindre en compte que les ajudes són complementàries amb altres subvencions públiques en cas de no superar el cost total de les actuacions i que les regulacions ho admeten. Per exemple, les ajudes a la millora de l'eficiència energètica són compatibles amb les ajudes a les actuacions a nivell de barris i les de rehabilitació a nivell d'edificis. No obstant això, les ajudes a la rehabilitació d'edificis resulten incompatibles amb les europees a nivell de barris.

Com sol·licitar les ajudes a la rehabilitació 2023

El termini per a la presentació de la sol·licitud d'ajudes s'iniciarà el pròxim 6 de juny i finalitzarà el 28 de desembre de 2023.

A més, el termini per a sol·licitar la inscripció com a gestor o agent de la rehabilitació en els registres corresponents s'obrirà a partir d'aquest dimecres 26 d'abril, l'endemà de la publicació de la resolució en el DOGV, i finalitzarà el 21 de desembre.

La presentació i el procediment de tramitació serà preferentment telemàtic. En el cas de les sol·licituds provinents de comunitats de propietaris, serà obligatori realitzar-lo a través dels gestors i agents de la rehabilitació.

La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica disposa de diverses vies o suports d'informació sobre la tramitació de les ajudes: la pàgina web RenovEU en la qual s'ofereix una informació de les ajudes en un format accessible; el Servei d'Informació mitjançant telèfon i WhatsApp el número del qual és 619620939; i a través del correu electrònic [email protected]. També es pot sol·licitar informació a través del servei d'informació PROP o de la xarxa d'oficines Xaloc.

Arxivat a:

Destacats