La DANA ha causat nombrosos danys materials a la província de València, però també ha deixat seqüeles psicològiques que és necessari abordar per a protegir la salut mental. I un dels col·lectius més vulnerables són els xiquets i xiquetes que poden començar a experimentar diferents simptomatologies, com a malsons recurrents, por a la pluja, mutisme o que no volen eixir al carrer. Per este motiu, des de l'organització Save the Children no sols ha traslladat a la Generalitat Valenciana una sèrie de recomanacions per a crear entorns segurs en les zones afectades per la DANA, sinó que ha advertit de la importància de "no ocultar la realitat als xiquets, sinó d'explicar-li-la adaptada al seu llenguatge i no sobreinformar-les".
"Si a casa tenim dos xiquets, per exemple, un adolescent de 14 anys, que té preguntes molt més específiques, podem apartar-li, portar-li a la seua habitació i donar-li totes les respostes que necessite. En canvi, si tenim al seu germà que té sis anys, no és necessari que escolte esta informació", ha posat d'exemple Verónica Collado, psicòloga de Save the Children des de València.
Unes altres de les recomanacions que des de l'organització es trasllada a les famílies amb menors a càrrec seu són les següents: controlar l'accés a notícies, ja que les imatges i informació repetitiva poden augmentar l'ansietat; oferir als xiquets i xiquetes una visió més positiva de la catàstrofe, centrada en la solidaritat i en el que s'està fent per a solucionar la situació; així com observar als xiquets. "Es tendix a pensar que quan un xiquet o una xiqueta no verbalitza simptomatitza menys, però en realitat és tot el contrari. Implica que no té els recursos a nivell cerebral i tampoc pot comunicar o expressar. Per eixe motiu, és molt important observar, donar espai i escoltar", detalla Collado.
La volta a les aules, peça clau
Des de Save the Children han posat el focus en la importància de reprendre les classes perquè "hi ha xiquets que estan adoptant rols d'adult, que no els corresponen per edat. Necessiten tornar al col·legi, a les seues rutines i veure que continuen tenint suport en classe, que tenen un espai on confiar informació que a casa no expressen per no preocupar els seus pares", apunta la psicòloga.
Per este motiu, des de l'organització han valorat molt positivament les mesures de la Conselleria d'Educació per a reprendre l'activitat lectiva en la menor brevetat possible. De fet, este dilluns dia 11 de novembre, un total de 47 col·legis sense danys situats en la zona afectada obriran les seues portes per a reprendre l'activitat lectiva. La resta d'alumnat s'ha reubicat en altres centres educatius fins que puguen obrir el cent per cent dels col·legis.
En aquells casos en els quals siga necessari, tant el transport escolar com el menjador serà gratuït. I és que mentre alguns alumnes s'han pogut reubicar en altres col·legis dins del mateix municipi, en altres casos són centres de fora.
Educació ha atés les peticions d'alguns centres i famílies que havien sol·licitat prorrogar la modalitat d'acolliment, per la qual cosa s'ha establit la seua vigència fins al 22 de novembre. A partir d'eixa data, si les famílies desitgen fer efectiu un canvi definitiu de centre educatiu, hauran de sol·licitar-lo a l'Òrgan d'Escolarització de la localitat corresponent.
Per últim, cal recordar que Save the Children ha obert una via de donacions per a ajudar als més de 70.000 menors afectats per la DANA a través d'este enllaç: https://www.savethechildren.es/donacion-ong/ayuda-los-ninos-y-ninas-afectados-por-la-dana