Colomer anuncia que Turisme destinarà 350.000 euros en ajudes per a lluitar contra l'intrusisme en els allotjaments turístics de la Comunitat

El secretari autonòmic de Turisme ha presidit la reunió de treball de la Comissió d'Intrusisme en el sector turístic de la Comunitat en l'Invat·tur

Guardar

Francesc Colomer durant la comissió sobre l'intrusisme en el sector turístic
Francesc Colomer durant la comissió sobre l'intrusisme en el sector turístic

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha presidit la Comissió sobre l'Intrusisme en el sector turístic que s'ha celebrat en l'Institut Valencià de Tecnologies Turístiques, Invat·tur.

Francesc Colomer ha anunciat que "en el pressupost de 2022 hem situat 350.000 euros per a fer campanyes contra l'intrusisme i en defensa de l'oferta reglada, que és la que genera ocupació, impostos, imatge i reputació".

El responsable de Turisme ha explicat que "es tracta d'una línia d'ajudes que destinem amb l'objectiu de traslladar al mercat turístic missatges de fiabilitat i garantia vinculats a l'oferta turística allotjativa reglada de la Comunitat, i a més volem fomentar en el consumidor l'elecció de l'oferta reglada".

Colomer ha recalcat que "la lluita contra l'intrusisme té a veure amb disciplina, normativa, però també amb pedagogia social" i que des de Turisme "destinem inversió específica per a campanyes contra l'intrusisme per a reforçar la bona experiència turística que es basa, exclusivament, en la visita a l'oferta reglada que se sotmet a certificacions, normativa i exigències que el mercat ens demana".

Per al titular de Turisme, "la professionalització és una de les nostres obsessions i l'objectiu és que aquesta comissió siga tan àmplia com siga possible perquè tots puguem contribuir i aportar".

En aquesta línia, ha explicat que "reprenem la Comissió d'Intrusisme amb més forces perquè, tot sembla indicar, que estem a les portes d'un retorn de la massa crítica de flux turístic", per la qual cosa ha llançat el missatge que "tindrem com a prioritat la lluita contra l'intrusisme".

A més, Colomer ha recalcat que "la lluita contra l'intrusisme és coral" i ha recordat que "en l'Estatut del Municipi Turístic, un dels paràmetres per a la designació de Municipi Turístic és el compromís d'accions contra l'intrusisme, ja que les ciutats són la primera línia de defensa d'un turisme de qualitat i on l'intrusisme no té cabuda".

Balanç 2021 i planificació d'actuacions 2022

D'altra banda, durant la comissió s'ha presentat el balanç d'actuacions de 2021 i s'ha avançat la planificació d'accions a realitzar en 2022 des dels serveis d'inspecció.

Cal destacar que, malgrat les dificultats davant la COVID-19, s'han registrat durant 2021 un total de 5.276 nous habitatges turístiques, fruit de les actuacions que s'han dut a terme a través del Pla d'Inspecció de la Direcció General de Turisme. Per províncies, s'han registrat 910 nous habitatges turístics a la província de València, 3.608 a la província d'Alacant, i 758 a la província de Castelló.

Respecte al programa d'intrusisme per a habitatges d'ús turístic desenvolupat en col·laboració amb ajuntaments de la Comunitat Valenciana, cal destacar que durant 2021 es van dur a terme més de 300 actuacions a la Comunitat. En concret, es van realitzar 63 a la província de Castelló amb la col·laboració dels ajuntaments de Navaixes, Morella, Benicàssim, Peníscola i Alcalà de Xivert.

A la província de València es van realitzar 221 actuacions amb la col·laboració dels ajuntaments de Gandia, Cullera, el Puig, Alboraia i Oliva. Mentre que a la província d'Alacant, es van realitzar 21 actuacions amb els acords signats amb els ajuntaments de Dénia, Santa Pola, Calp, Benidorm, El Campello, Xàbia i Finestrat.

Altres accions dutes a terme durant 2021 ha sigut la comprovació de les activitats i empreses turístiques conforme a la legislació turística, el programa de qualitat en hotels als programes de control als guies de turisme, així com el programa d'accessibilitat a empreses turístiques, entre altres.

A més, en la Comissió d'Intrusisme s'ha aprovat el Pla d'Inspecció de 2022 que recull actuacions de comprovació de les reclamacions i denúncies interposades per usuaris i usuàries, la comprovació d'establiments clandestins, així com l'assessorament als professionals del sector.

Així, es continuarà treballant en el control de les activitats i empreses turístiques conforme a la legislació turística, el programa de qualitat en hotels, l'actualització del registre d'allotjaments rurals, així com el d'habitatges d'ús turístic i la comprovació en blocs i conjunts d'apartaments turístics, entre altres actuacions.

Arxivat a:

Destacats