Societat

Col·lectius LGTBI+ alerten d'una "infradetecció dels delictes d'odi, malgrat el seu augment en els últims anys"

De les 57.000 agressions físiques o sexuals denunciades, el Ministeri de l'Interior tan sols arreplega 1.738

1 minut

Una bandera LGTBI+

Lambda, col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar, ha denunciat una tendència ascendent dels delictes d'odi contra el col·lectiu en els últims anys; però el que és pitjor: "estem davant una infradetecció dels delictes". I és que mentre l'organització internacional ILGA mostra que les denúncies oficials de delictes d'odi a Espanya, en els últims cinc anys, han sigut de 1.551; la federació estatal LGTBI+ revela que la xifra real ascendix a 50.000. "Unes dades que mostren, sens dubte, una realitat molt més crua del que arriba a la població general", apunta Virginia Markland, de l'executiva de Lambda.

Un plantejament que també compartix la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals i més (FELGTBI+), ja que d'acord amb l'informe Estat LGTBI+ 2024, elaborat per esta entitat, de les 57.000 agressions físiques o sexuals que les persones del col·lectiu declaren haver patit entre 2018 i 2022, el Ministeri de l'Interior tan sols arreplega 1.738, és a dir, el 0,57%.

En este sentit, el secretari de FELGTBI+, Ignacio Paredero, explica que "les xifres arreplegades per l'informe de la Federació s'acosten bastant a les dades oficials d'Anglaterra i Gal·les, per la qual cosa podem sospitar que a Espanya ens trobem davant un problema d'infradetecció. Això implica que existix un elevat nombre de casos de LGTBI-fòbia que es denuncien, però que no es registren com a tal".

"Estem davant un verdader iceberg de l'odi", assenyala contundent Paredero. I és que les 57.000 denúncies que es realitzen davant les forces de seguretat representen, tan sols, el 16,5% dels delictes d'odi. Així, l'informe revela que un 33% de les persones no van denunciar perquè van pensar que no anava a servir per a res; mentre que quasi un 20% va ser per por de la resposta LGTBIfòbica per part de la policia. A més, en quasi 1 de cada 5 casos (21%), es va cridar a declarar a la persona denunciant per a investigar un altre cas diferent del seu.

Manifestació de l'Orgull LGTBI 2023 a València

Respecte de les agressions patides, l'informe apunta al fet que més del 40% va patir una agressió sexual amb intimidació i quasi el 30% una agressió física greu (galtades, punyades, caiguda a terra...). A més, quant a les discriminacions, més d'un 40% van tindre relació amb la discriminació en l'àmbit laboral i més del 45% amb la denegació d'algun dret.

Finalment, més del 80% de les persones LGTBI+ (83%) han patit discriminació per ser LGTBI+ més d'una vegada en els últims cinc anys. De fet, hi ha un 10% de persones que declaren haver patit discriminació més de 10 vegades en eixe període de temps.

Estadístiques ocupació persones trans / Font: Guia Lambda

Unes dades alarmants que, en paraules de Markland, "s'han de combatre amb l'educació", però també "amb el suport de les institucions que, a vegades, són còmplices de la violència sistemàtica i estructural que soscava els nostres drets i la nostra seguretat. I això passa per posar fi a les mal anomenades microagressions, els acudits i els comentaris sense gràcia; perquè el tipus d'agressió més comuna són les ridiculitzacions (40%), seguides dels insults (26%)".

Per part seua, des de la Federació Estatal LGTBI+ reclamen "una major eficàcia en la recollida de dades dels delictes d'odi, així com que s'impartisca formació a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat perquè la sensibilització amb les realitats del col·lectiu siga real i que es creen unitats específiques que atenguen la discriminació motivada per l'orientació sexual o la identitat de gènere".

Augmenten també les retallades

I a mesura que augmenten els delictes d'odi, també ho fan les retallades en drets i visibilització del col·lectiu. En este punt, des de Lambda volen posar en el focus les "significatives retallades en el primer trimestre de 2024, com la censura de llibres infantils pel·lícules i obres de teatre que aborden la diversitat familiar i realitats LGTBIQ+; la cancel·lació del servici infosex de l'Ajuntament de València; la negació de la discriminació que patix el col·lectiu LGTBI per part de membres del govern valencià; la retallada en campanyes i servicis d'assistència a persones LGTBIQ+; o les retallades en el Pla Divèrsia que deixa, en 2024, a més de 20.000 joves sense rebre formació en diversitat LGTBI+ a la província de València".

Així mateix, han denunciat que a tots estos fets se sumen "les amenaces i atacs directes a entitats d'este col·lectiu, com a Lambda qui, al costat d'Avegal, recentment denunciaven l'intent per part de l'Ajuntament de controlar i polititzar la marxa de l'Orgull, com una maniobra de pinkwashing o blanqueig de les seues polítiques en contra del col·lectiu". A més, Lambda i altres organitzacions també censuraven "la usurpació de llocs en els Consells consultius LGTBIQ+ i Trans de la Comunitat Valenciana per part de càrrecs polítics del PP, en contra dels seus propis estatuts, arribant-se al contrasentit de designar a un alcalde d'este partit com a representant trans en el consell autonòmic".

Per tot això, però també "pels intents de l'administració pública de controlar o ingerir" en l'organització dels diferents esdeveniments LGTBIQ+ que es desenvolupen a la ciutat, Lambda no sols ha decidit cancel·lar, per primera vegada en 36 anys, la celebració de la Festa de l'Orgull; sinó que, recentment, totes les entitats del col·lectiu de la ciutat de València han anunciat que es retiren de l'organització dels Gai Games 2026.

Per part seua, la vicepresidenta segona i consellera d'Igualtat, Susana Camarero, negava que existiren "ingerències" en l'organització d'esdeveniment. De fet, assegurava que, en el cas de l'Orgull, "s'han celebrat reunions des de desembre per a organitzar l'Orgull, a més de convidar estes entitats a participar en els '25 orgulls' i 80 actes programats per tota la Comunitat Valenciana". D'esta manera, es mostrava sorpresa davant estes denúncies per part d'alguns col·lectius LGTBI, i recalcava que "la nostra obligació és fiscalitzar les ajudes que reben estes negociacions. És que abans no se'ls demanava justificació i d'ací ve les molèsties?".

Finalment, Camarero ha posat en valor que "s'han augmentat en un 50% les ajudes a entitats que fomenten la diversitat", i ha assenyalat que "Lambda ha rebut més d'un milió d'euros en subvencions de l'actual Consell". Unes ajudes que se sumen a les aprovades, el mes de març passat, per l'Ajuntament de València per valor de 66.666 euros, que es destinen a projectes que promoguen la igualtat de les persones LGTBI+.

Etiquetes: