Multitud de col·lectius insten a manifestar-se este dissabte pel dret a l'habitatge a València

Sota el lema 'València s'ofega', més de 50 entitats veïnals i cíviques participaran en una reivindicació popular per a tractar de “revertir la mercantilització de l'habitatge”

Guardar

El problema de la vivienda y la temporalidad en el empleo frustra la emancipación de la juventud valenciana
El problema de la vivienda y la temporalidad en el empleo frustra la emancipación de la juventud valenciana

Sota el lema ‘València s’ofega’, este dissabte tindrà lloc una manifestació a València pel dret a l'habitatge, la defensa del territori i contra la turistificació. La marxa començarà a les 18.30 hores a les Torres de Serrans i recorrerà el centre fins a arribar a la plaça de l'Ajuntament.

La plataforma ‘València no està en venda’ ha sigut l'encarregada de congregar als més de 50 col·lectius veïnals i cívics que participaran en la manifestació, els quals han cridat a manifestar-se per a “revertir la mercantilització de l'habitatge”. La idea, diuen, és rememorar la riuada de València de 1957, argumentant que la situació actual de l'habitatge a la ciutat “ofega” cada vegada més als valencians.

Segons un dels seus portaveus oficials, Iker Gallego, ‘València no està en venda’ sorgix a partir de la posada en comú de diverses organitzacions, com la Xarxa Entrebarris, a la qual pertany el mateix portaveu, davant el problema d'accés a l'habitatge i al canvi de la geografia urbana de molts barris de la ciutat. A més, afegix Gallego, les reivindicacions que han sorgit en altres ciutats amb dificultats similars han servit d'inspiració i motivació per a fer el mateix a la ciutat de València. Per això, la plataforma naix ‘ex profeso’ a partir d'esta problemàtica.

Segons expressa el manifest de ‘València s’ofega’, des de la plataforma asseguren que habitar la ciutat és cada dia més difícil, mentre que ser expulsat és “més probable”. Este organisme defén que els veïns de València ja no tenen “cases que habitar, ni comerços on comprar, ni espais on conviure” a més de referir-se als preus dels lloguers com a “inassequibles”. En este sentit, les principals línies reivindicatives de la manifestació es basen en l'augment del preu de l'habitatge, en la transformació del territori urbà i en la turistificació de la ciutat.

D'una banda, l'organització defén que “l'habitatge ha de ser un dret i no una mercaderia”, per això demanden “habitatge universal i gratuït”. Asseguren que “urgix” una aplicació de la regulació del lloguer, a més de la paralització dels desnonaments, una proposta que consideren innegociable.

Sobre este punt, Gallego, conclou que la universalitat i gratuïtat dels domicilis pot sonar “utòpic”, no obstant això, afirma que plantejar-se este tipus d'objectius deixa clar “cap a on caminar” i facilita arribar als objectius més urgents de la plataforma: “hem de tendir a això”.

En esta línia, segons la plataforma, es pretén recuperar el control urbanístic i aconseguir la creació d'un parc d'habitatge públic digne. També critiquen la discriminació, quant a l'accés al domicili, que patixen “persones migrants, racialitzades, en circumstàncies de vulnerabilitat i dissidents”, a més de defensar acabar amb la venda de propietats residencials al "capital estranger i especulatiu".

Un altre dels eixos reivindicatius d'esta convocatòria es basa en la turistificació massiva de València. Des de l'organització insten a declarar València com a Zona Tensada quant a lloguer i turisme. A més, defenen la prohibició dels apartaments turístics.

València ha vist com el model de turisme ha anat apostant cada vegada més pel model d'habitatges d'ús turístic, igual que ha succeït en altres grans ciutats turístiques europees. En concret, només en la plataforma ‘airbnb’ (segons dades del seu portal web), ja existixen a València més de 8800 apartaments dedicats a estes activitats el gener de 2024. Este és un model que pot afavorir l'especulació i l'oligopoli, ja que, segons estes dades, el 20% d'estos pisos estan en mans de grans tenidors. Entre estos propietaris també es troben grans empreses turístiques que han vist en este model de negoci una oportunitat econòmica altament rendible.

Un dels factors determinants d'este canvi de model d'allotjament turístic és l'explotació de nous espais de la ciutat. Cada vegada són més els barris propers a estes zones turístiques, com la platja o el centre històric de la ciutat, els que se sumen al 'boom' d'este tipus d'allotjaments, aprofitant que les propietats són més barates que en barris tradicionalment més turístics.

Sobre este aspecte, Iker Gallego comenta que existixen pensaments diversos dins de la plataforma respecte a la solució concreta al problema de la turistificació. No obstant això, tots advoquen per la necessitat d'un “decreixement turístic” a la ciutat. A més, des de l'organització si que pensen que puga arribar-se a un model de turisme sostenible a València si es donen els passos adequats, començant per un “canvi total de model”.

Finalment, el tercer eix de la convocatòria se centra en la “protecció efectiva de l'Horta i el territori”. Entre les mesures urgents que proposen es troben la paralització de l'ampliació del port, revertir el dic nord i la ZAL (Zona d'Activitats Logístiques) i la supressió dels canvis imminents en la Llei d'Horta de València. Des de ‘València no està en venda’ defenen l'agricultura de proximitat “amb un model sostenible que pot garantir la viabilitat econòmica del camp i contribuir a la sobirania alimentària de la ciutat”.

En este sentit, la plataforma també perseguix una sèrie d'objectius que passen per la paralització de “projectes destructius” que edifiquen de manera il·legal sobre sòl protegit o l'actuació contra la contaminació.

En relació a les reivindicacions en matèria d'habitatge, dimarts passat, la consellera d'Habitatge, Susana Camarero, va recalcar que este és un dels temes que més preocupa els joves de la Comunitat Valenciana. Camarero afirma que "ningú" pensa que este problema haja sorgit en l'últim any. Afig que "té més a veure amb la falta de política en matèria d'habitatge dels huit anys del Botànic" del qual diu que "va fer zero habitatges socials".
 

PLA VIU del Consell

En este sentit, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, va presentar a l'abril un projecte que contempla “la construcció i desenvolupament de 10.000 nous habitatges assequibles en règim de venda i lloguer per a donar resposta a una necessitat de milers de joves i famílies de la nostra Comunitat” sota el nom del Pla Viu.

La vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Habitatge, Susana Camarero, també va anunciar dimarts passat, després del ple del Consell, que durant els pròxims dies es licitarà el primer paquet d'habitatges del Pla Viu. Camarero recalca que l'objectiu és complir amb el compromís d'oferir 1500 habitatges abans que finalitze 2024.

Davant este tipus de mesures, el portaveu de ‘València no està en Venda’, Iker Gallego, considera que “sempre és positiu” que s'augmente el parc d'habitatge públic. No obstant això, des de la plataforma, rebutgen que la construcció d'habitatge públic siga a costa d'edificar en sòl protegit. A més, no consideren que falte oferta, sinó que el model "de mercantilització" fa molt difícil l'accés a l'habitatge.

 

Destacats