El col·lapse que durant mesos va afectar les estacions d'Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) en la Comunitat Valenciana sembla haver quedat arrere. El pla de xoc implementat per la Generalitat Valenciana abans de l'estiu ha permés normalitzar el servici, posant fi a les llargues cues i desplaçaments a altres comunitats autònomes que molts usuaris es veien obligats a realitzar. Actualment, les cites es poden sol·licitar per a l'endemà en diverses estacions, una millora considerable en l'experiència dels usuaris i usuàries.
Una de les claus per a aconseguir esta millora ha sigut la posada en funcionament d'una nova plataforma web de gestió de reserves i pagaments de SITVAL. Este portal, operatiu des del 15 de juliol, ha gestionat 92.933 cites i ha recaptat 4.543.156 euros en les seues primeres cinc setmanes de funcionament. A més d'optimitzar la gestió de les cites prèvies, SITVAL ha introduït un sistema de pagament directe en línia, agilitzant el procés per als conductors.
Impacte del nou portal
L'impacte d'esta nova plataforma s'ha vist reflectit en totes les províncies de la Comunitat Valenciana. A Castelló, les tres estacions sota gestió de SITVAL han atés 6.672 cites sol·licitades a través de la web, la qual cosa ha suposat ingressos per valor de 328.428 euros. A Alacant, on operen 11 estacions, s'han gestionat 30.466 cites i s'han recaptat 1.467.661 euros. València, amb 13 estacions, ha sigut la província amb major volum d'activitat, atenent 55.795 cites i generant ingressos de 2.747.067 euros.
Nuria Montes, consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme i presidenta de SITVAL, destaca la importància d'estos resultats: "Estes xifres demostren que hem pogut corregir un dels grans problemes que ens trobem en el procés de reversió de l'empresa quan arribem al Consell: la disponibilitat de cites". A més, ressalta que el nou sistema de cita prèvia per internet i pagament directe ha sigut una de les mesures més efectives per als usuaris i usuàries.
L'èxit de la plataforma no sols es mesura en termes econòmics, sinó també en la quantitat d'hores de treball dedicades a les inspeccions. En total, l'atenció de totes les cites reservades i pagades en línia ha suposat una dedicació de 33.303 hores en treballs d'inspecció tècnica.
Pla de xoc integral
La plataforma SITVAL no és l'única mesura inclosa en el pla de xoc dissenyat per la Generalitat per a posar fi al col·lapse de les estacions d'ITV. Entre les accions més destacades es troba l'ampliació de la plantilla amb la contractació de 109 empleats fixos per a l'empresa pública, la qual cosa permetrà continuar estabilitzant el servici i garantir els nivells de qualitat que l'administració autonòmica perseguix.
Montes subratlla que l'ampliació de personal és un pas fonamental per a assegurar la sostenibilitat del servici en el llarg termini. "L'estabilització del personal és clau per a oferir un servici públic de qualitat", insistix la consellera.
D'altra banda, la nova plataforma de gestió de reserves ha incorporat un sistema de 'semàfors' que permet als usuaris conéixer la disponibilitat de cites en cada estació. Este sistema funciona amb tres colors: verd, que indica que la cita prèvia es pot obtindre en menys de 30 dies; taronja, quan la disponibilitat està entre 30 i 45 dies; i roig, per a més de 45 dies. Esta ferramenta ha sigut ben rebuda pels usuaris i usuàries, ja que permet planificar amb major precisió el moment d'acudir a la ITV.
El pla de xoc de la Generalitat Valenciana ha demostrat ser eficaç per a desembossar la situació crítica en les estacions d'ITV, facilitant l'accés a cites de manera ràpida i eficient. La nova plataforma SITVAL ha sigut clau en este procés, no sols en termes de gestió i recaptació, sinó també en la percepció positiva dels usuaris.
Vehicles sense ITV en Vigor
La millora del servici afronta el repte de reduir l'alt nombre de vehicles que circulen sense la ITV en vigor en la Comunitat Valenciana. Segons una anàlisi publicada el juny de 2024, a la regió hi ha 415.503 vehicles en esta situació, la qual cosa representa el 12,3% del parc automobilístic. D'estos, 222.297 són turismes, 91.120 són motocicletes i 102.086 pertanyen a altres categories com a furgonetes i camions.
Per províncies, València és la que presenta major nombre de vehicles sense la ITV en vigor, amb 198.683. En esta xifra s'inclouen 104.020 turismes (8,8%), 43.775 motocicletes (25,4%) i 50.888 vehicles d'altres categories (17,9%). Els municipis amb més vehicles en esta situació són la ciutat de València, amb 48.726 vehicles; Gandia, amb 6.836; i Torrent, amb 6.563.
La Comunitat Valenciana ocupa el segon lloc a escala nacional quant a vehicles sense la ITV al dia, només per darrere d'Illes Balears (16,7%) i per davant de Catalunya (11%). Estes dades són preocupants, ja que inclouen tant vehicles que circulen sense passar la inspecció com aquells que podrien estar abandonats o en desús.