Societat

Cinc universitats valencianes, en el Top 5 de millors universitats d'Espanya

La Universitat Politècnica de València lidera l'U-Rànquing 2024 juntament amb la Universitat Carlos III de Madrid

1 minut

Un grup d'estudiants a la Universitat Politècnica de València. Imatge: UPV

Fins a cinc universitats valencianes se situen en el top 5 de millors universitats d'Espanya. La classificació d'universitats en funció del seu acompliment, elaborada per U-Rànquing, mostra un notable canvi en el lideratge en el seu informe anual de 2024. La Universitat Politècnica de València (UPV), que en l'edició anterior es trobava en segona posició, ha ascendit al primer lloc, compartint el primer lloc de la classificació amb la Universitat Carlocarless III de Madrid.

Quant a les altres universitats de la Comunitat Valenciana, la Universitat de València (UV) i la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx se situen en el quart lloc, al costat d'altres nou institucions, entre les quals es troben les primeres universitats privades esmentades en la classificació. Per part seua, la Universitat d'Alacant (UA) i la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló es troben en el quint lloc, compartit amb 15 universitats més.

En el rànquing general, la Politècnica de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra, que anteriorment ocupaven posicions més altes, han descendit al segon escaló, situant-se al costat de la Politècnica de Madrid, que ha ascendit un lloc respecte a la classificació de l'any passat. Les universitats privades de l'àmbit valencià, no obstant això, es troben en els nivells més baixos del rànquing.

Metodologia d'U-Rànquing

U-Rànquing 2024, un projecte sense ànim de lucre de la Fundació BBVA i l'Ivie, classifica a 70 universitats espanyoles en funció del seu rendiment en docència i en investigació i innovació. A més del rànquing general, es presenten dues classificacions específiques: una de docència i una altra d'investigació i innovació.

La classificació específica de docència està liderada per cinc universitats: dues públiques (Universitat Politècnica de València i Universitat Carlos III de Madrid) i tres privades (Universitat Ramon Llull, Universitat de Navarra i Universitat Europea de Madrid). Quant a la classificació d'investigació i innovació, les tres universitats públiques de Catalunya (Universitat Pompeu Fabra, Autònoma de Barcelona i Politècnica de Catalunya) encapçalen esta llista.

L'anàlisi específica de l'acompliment en docència situa novament a la Universitat Politècnica de València i a la Universitat Carlos III de Madrid en el primer lloc, al costat de tres universitats privades: Universitat Ramon Llull, Universitat de Navarra i Universitat Europea de Madrid.

Si es considera el volum total de publicacions universitàries en lloc de la productivitat, la Universitat de València es posicionaria com el tercer centre universitari d'Espanya, superada únicament per la Universitat Complutense de Madrid i la Universitat de Barcelona.

L'U-Rànquing 2024 posa de manifest l'heterogeneïtat del sistema universitari espanyol i la diversitat de resultats en investigació i innovació. Mentre que les universitats públiques destaquen en assoliments investigatius, les universitats privades presenten millors resultats en docència, encara que el seu rendiment en investigació i innovació és significativament inferior. La classificació també subratlla la necessitat d'equilibrar la producció científica i la qualitat educativa per a millorar l'acompliment general del sistema universitari espanyol.