Dormiràs una hora menys, però els dies seran més llargs. El canvi d'hora de març amb l'arribada de la primavera està a punt de produir-se, i amb ell, la sensació que les vesprades s'allarguen i l'hivern queda arrere. Encara que per a alguns l'horari d'estiu suposa únicament un xicotet ajust en el rellotge, per a uns altres és un desafiament per a la seua rutina. Et comptem el motiu d'este canvi i quan hauràs d'avançar exactament el teu rellotge.
Per què es canvia l'hora?
El canvi d'hora té el seu origen en la necessitat d'aprofitar millor la llum natural i reduir el consum energètic. A Espanya, i gran part d'Europa, esta mesura s'aplica seguint la directiva europea que establix dues modificacions anuals: una al març i una altra a l'octubre. La idea és adaptar els horaris d'activitat al cicle solar, permetent un major ús de la llum del dia i, en teoria, una menor despesa en il·luminació artificial.
Sempre s'ha realitzat esta modificació a Espanya? La primera variació horària es va produir l'any 1918, però va ser ajornada des de 1920 fins a 2925, aix
Quan es canvia l'hora a Espanya?
El canvi a l'horari d'estiu a Espanya es produirà en la matinada del dissabte 29 al diumenge 30 de març. D'esta forma, a les 2:00h del matí, els rellotges hauran d'avançar-se una hora, passant directament a las 3:00h. Tots els dispositius connectats a Internet ho realitzen de manera automàtica. Això significa que eixa nit dormirem una hora menys, però a canvi, els dies semblaran més llargs, ja que fosquejarà més tard.

Este ajust s'aplica en tot el territori espanyol, també a Canàries, encara que en este cas el canvi es realitza a la 1:00 de la matinada, que passarà a ser les 2:00. Des d'eixe moment, el país funcionarà amb l'horari d'estiu (UTC+2 en la península i Balears, i UTC+1 a Canàries) fins a finals d'octubre. De fet, el cicle solar a Espanya tornarà a l'horari d'hivern durant la nit del diumenge 2 de novembre.
Com afecta el canvi d'hora?
El debat sobre la seua efectivitat continua obert. I no es tracta d'un dubte que es genere exclusivament entre els que defensen que l'hipotètic estalvi energètic és mínim, sinó que una part de la població argumenta que el canvi horari afecta a la salut, el somni i la productivitat. Algunes persones experimenten fatiga, dificultats per a agafar el son o canvis en l'estat d'ànim en els dies posteriors.
En este sentit, els experts recomanen ajustar progressivament els horaris de somni, exposar-se a la llum natural del dia i evitar pantalles abans de dormir per a minimitzar l'impacte. En l'àmbit econòmic, sectors com l'hostaleria i el turisme es beneficien de l'horari d'estiu. No obstant això, en altres sectors la seua influència és menys evident, i l'estalvi energètic que en el seu moment va justificar esta mesura està cada vegada més qüestionat.
Fi del canvi d'hora?
Almenys no fins a l'últim trimestre de 2026. La resolució recollida en el Boletín Oficial del Estado del 15 de març de 2022 exposa que el canvi d'hora tindrà efecte fins l'any vinent. És a dir, encara haurem de moure les manilles del rellotge quatre vegades més i la possible desaparició d'este model no entraria en vigor fins a l'any 2027. Es tracta d'una decisió definitiva? Encara no, però sembla que el seu final està cada vegada més a prop.