El canvi climàtic és un fet. Els fenòmens cada vegada més extrems ocorren amb major freqüència i no sols en la Comunitat Valenciana, sinó que també estan sent visibles en molts altres països del món. Per a conscienciar sobre aquesta emergència climàtica, aquest diumenge 5 de juny se celebra a tot arreu del món el Dia Mundial del Medi Ambient sota el lema "Una Sola Terra".
Aquesta iniciativa a nivell global correspon l'ONU (Organització de Nacions Unides) que es porta realitzant des de l'any 1973 amb la finalitat de sensibilitzar al món sobre la importància de cuidar els ecosistemes i fomentar el respecte al medi ambient. Per a això, és fonamental la participació de governs, empreses i ciutadans.
En tan sols sis mesos, la Comunitat Valenciana ha viscut episodis de rècord quant a baixes temperatures, precipitacions acumulades i onades de calor inusuals en ple mes de maig. De fet, les dades de l'últim mes llancen unes xifres una miqueta alarmants, segons indiquen els experts.
L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) recull en el seu últim informe climàtic mensual que el 90% de la precipitació es va recollir en només tres dies i que la temperatura mitjana s'ha situat en 18,7 °C, és a dir, un valor 2,2 graus superior a la mitjana de referència. Maig de 2022 ha sigut el quart mes més càlid des de 1950, després de maig de 2015, 1964 i 1961, i el més humit des de 2011.
Des de l'associació ecologista Greenpeace alerten que el canvi climàtic està afectant processos essencials de molts organismes, com el creixement, la reproducció i la supervivència de les primeres fases vitals, podent arribar a comprometre la viabilitat d'algunes poblacions. Així, ecosistemes com els aiguamolls estan en risc de desaparéixer totalment, i espècies com l'os bru o la surera estan en perill d'extingir-se a Espanya
Fent referència al medi ambient en l'entorn natural, ja són habituals espècies invasores que han proliferat donades les condicions climàtiques com les meduses o el mosquit tigre, en detriment d'altres autòctones, com els caragols marins. Per part seua, els ocells també estan canviant els seus patrons migratoris, i es queden en latituds més càlides.
L'augment de la temperatura de l'aigua provocat pel canvi climàtic també és un hàndicap en les mars espanyoles. Exemple d'això és que s'ha disparat les taxes de mortalitat de la posidònia i cada vegada hi ha menys espècies d'algues, com les algues roges al Cantàbric o els esculls de coral Mediterrani, greument afectats.
Per a conscienciar sobre aquesta problemàtica, tant ajuntaments com museus o altres organitzacions privades duen a terme aquest cap de setmana iniciatives en commemoració del mede ambient. Exemple d'això és el Centre del Carme Cultura Contemporània, que proposa diferents activitats que conviden a reflexionar a la ciutadania sobre l'estat crític en el qual es troba el planeta.
Indicadors del canvi climàtic
L'última revisió duta a terme per l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) mostrava com fins a quatre indicadors de canvi climàtic han batut rècords en aquest 2021.
L'informe alerta que en 2020 es va marcar un màxim mundial de concentració de gasos d'efecte d'hivernacle i "les dades d'emplaçaments concrets indiquen que van continuar augmentant en 2021". Això s'acaba traduint en el fet que eixa capa de gasos reté la calor rebotada del Sol i recalfa el planeta, alguna cosa que altera considerablement el clima global.
Els oceans, per part seua, es continuen calfant "a nivells sense precedents". L'Organització avisa que la capa més superficial de les mars, fins als 2.000 metres de profunditat, va continuar calfant-se l'any passat "i tot apunta al fet que seguirà". Al seu torn, aquests espais s'acidificaran. Atés que les aigües de la mar es queden amb el 23% dels gasos d'efecte d'hivernacle que s'alliberen això fa que, en reaccionar gas i aigua, convertisquen aqueix mitjà en més àcid. El que "amenaça a organismes i serveis ecosistèmics i, per tant, a la seguretat alimentària, al turisme i a la protecció de les costes", detalla l'OMM.
L'últim indicador que fa referència l'informe és l'augment del nivell de la mar, que també va batre rècord en 2021. Entre 2013 i 2021, la mar ha augmentat una mitjana de 4,5 mil·límetres a l'any, més del doble del que es va mesurar entre 1993 i 2002. La pujada del nivell global de la mar en el món "comporta importants repercussions per a centenars de milions d'habitants de zones costaneres", avisen els científics.