Societat

Les campanes de la Col·legiata de Gandia continuaran sonant malgrat la denúncia de dos veïns

Un jutjat rebutja la petició de dos veïns de cessar el volteig de campanes per una "clara i flagrant" superació dels estàndards màxims permesos de soroll

1 minut

Col·legiata de Gandia

El Jutjat contenciós administratiu número 5 de València ha emés una decisió rebutjant la petició de dos veïns de Gandia perquè cessara el volteig de campanes en la Col·legiata. La sentència, a la qual cap recurs, considera que el toc de les campanes té una configuració vinculada a la llibertat religiosa i una arrelada tradició històrica que no ha de ser interrompuda. A més, destaca les mesures adoptades per l'Ajuntament per a atenuar el so, com la limitació horària entre les 22.00 i les 8.00 hores.

Els demandants sol·licitaven l'obertura d'un expedient de mesures correctores i el cessament de l'activitat de les campanes en la Col·legiata, al·legant una "clara i flagrant" superació dels estàndards de soroll permesos i sol·licitant mesures cautelars. No obstant això, el jutjat ha desestimat les seues reclamacions, argumentant que les campanes tenen una existència prèvia al moment en què els demandants van adquirir les seues propietats, per la qual cosa havien de ser conscients de la realitat preexistent.

La Col·legiata de Gandia, en un comunicat, ha expressat el seu agraïment a l'Ajuntament per la seua labor per a mantindre la tradició de les campanes. Han assenyalat que després de realitzar proves i adequar les hores del rellotge, els dos veïns que van presentar la denúncia van decidir prendre mesures legals per a silenciar les campanes històriques. La Col·legiata ha destacat que l'Ajuntament, des de la seua creació en el segle XV, ha sigut l'encarregat de mantindre el rellotge, mentres que la parròquia s'encarrega de mantindre les campanes per al culte.

Suport veïnal

El rebuig judicial a la petició de cessament de les campanes ressalta la importància d'estes en la vida quotidiana dels residents del centre històric de Gandia. Diversos veïns han expressat el seu suport al so de les campanes, afirmant que forma part de la identitat i la tradició de la ciutat. Fins i tot durant el període en què les campanes van deixar de sonar per obres en el campanar, nombrosos veïns van expressar el seu desig que tornaren a sonar tant de dia com de nit, ja que el so acompanya la seua vida diària i els resulta reconfortant.

L'Arxiver municipal de Gandia ha assenyalat que el campanar ha estat sonant des de la creació del primer temple, amb registres històrics que daten del segle XV i XVI. Este suport a la tradició de les campanes reflectix la profunda connexió que els habitants de Gandia senten amb el seu patrimoni cultural i històric.

La decisió judicial a favor de mantindre el toc de campanes en la Col·legiata de Gandia reforça la importància de preservar les tradicions i la identitat cultural de la capital de la Safor, mentre que també reconeix els esforços de l'Ajuntament per trobar un equilibri entre la tradició i el benestar dels veïns i veïnes.