La vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha reivindicat la "llibertat de tota dona per a triar en el que vol convertir-se i l'oportunitat per a aconseguir-ho", en referència a totes les professionals, mares i filles, emprenedores, líders i companyes que -ha destacat- són abans de res "lluitadores i lliures per a decidir".
Susana Camarero ha realitzat estes declaracions en la taula de debat 'Compromís amb Nosaltres', organitzada per CaixaBank, en la qual ha participat este divendres, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona.
En esta trobada han compartit experiències dones rellevants de diferents àmbits com l'empresarial, administratiu, comercial, militar o cultural i totes elles han mostrat que és possible obrir-se camí en professions que són tradicionalment masculines i han explicat com han superat estos reptes.
Sobre este tema, la vicepresidenta ha incidit en el lema "Soc la dona que vull ser" de la campanya del Dia Internacional de la Dona i ha subratllat que el 8 de març "enguany té rostre de dona i ha de servir per a recordar l'aconseguit i també per a no oblidar el que queda per davant per a continuar avançant".
Així mateix, ha elogiat els testimoniatges de les dones amb les quals ha compartit la taula de debat i el compromís personal i social que les convertix "en líders i referents de la transformació social, així com en exemple on unes altres poden mirar-se".
Crear oportunitats
Durant el debat, Susana Camarero ha remarcat que per a aconseguir eixa igualtat a la qual aspiren les societats avançades és necessari crear oportunitats "que permeten a cada dona ser lliure i triar el que vol".
Per este motiu, ha apostat per treballar cada dia com si fora el 8 de març i ha instat "a conjuminar esforços amb el focus posat en l'eliminació de barreres que impedixen la igualtat real i que dificulten l'accés de les dones al mercat laboral i la seua permanència en este".
Així, ha insistit en la importància que té la conciliació de la vida familiar, laboral i personal i ha recordat que són les dones les que porten el pes de les cures, tant dels fills xicotets com de les persones majors.
Per això, ha reconegut que "este és el repte que administracions, societat civil i empreses tenim i hem de ser capaces de solucionar perquè és la nostra responsabilitat solucionar estos problemes i ser conscients dels beneficis que ens aporta".
I en este context, ha posat en valor el factor de la corresponsabilitat que, en la seua opinió, és "clau" per a aconseguir un repartiment de tasques que "impulse a les dones cap a la igualtat".
A més, ha assegurat que, en esta legislatura, el Consell s'ha marcat com a objectiu que les polítiques d'igualtat tinguen com a aspiració principal millorar la conciliació i la corresponsabilitat.
En este sentit, s'ha referit a mesures concretes que afavorisquen este objectiu com són la gratuïtat de l'educació de 0 a 3 anys, el distintiu d'empreses familiarment responsables o el suport a municipis per al desenvolupament d'actuacions per al foment de la conciliació i la corresponsabilitat.
"Sou i som moltes les dones que estem obrint camí i moltes heu arribat al més alt, i ací tenim clars exemples", ha indicat Camarero, al mateix temps que ha reclamat "continuar lluitant per a arribar al més alt en les organitzacions i que el mercat laboral s'enriquisca amb la presència de la visió de les dones i la seua manera de treballar".
Per a finalitzar, la vicepresidenta segona ha recordat el compromís del Govern valencià els 365 dies de l'any amb la igualtat d'oportunitats "sense divisions, sense exclusions, on tots caben, perquè a més igualtat major justícia social, però també més creixement, més desenvolupament i més progrés per a la Comunitat Valenciana".