Societat

Camarero: "Els problemes de salut mental són una realitat, els nostres menors necessiten atenció"

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat recalca que el Pla Valencià de Salut Mental treballarà per a previndre situacions de violència en els col·legis com la donada aquest dimarts a Alberic

1 minut

La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero

Els dos incidents produïts en les últimes hores en centres educatius de la Comunitat Valenciana han encés les alarmes i subratllat la urgent necessitat d'abordar les qüestions relacionades amb la salut mental en l'àmbit escolar. La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha destacat que "en moltes ocasions, la violència que exerceixen els menors té a veure amb problemes de salut mental". En resposta a aquesta preocupació creixent, el Pla Valencià de Salut Mental i Addiccions 2024-2027 era presentat fa uns dies com una eina integral per a abordar aquests desafiaments.

Camarero assenyalava que aquest dimarts s'havien conegut diversos fets de violència en diferents col·legis de la Comunitat Valenciana, posant de manifest la necessitat d'enfocaments preventius i educatius en el sistema escolar. Un d'ells el d'un alumne de 13 anys d'un Institut d'Educació Secundària de la localitat d'Alberic, a la comarca de la Ribera Alta, que resultava ferit després de ser suposadament apunyalat per un altre estudiant a les portes del centre.

La consellera destacava la creació de la Comissió Interdepartamental de Coordinació de la Salut Mental com una de les primeres mesures del nou Consell de Carlos Mazón. Aquesta comissió, integrada per representants de Serveis Socials i Igualtat, Sanitat i Educació, ha liderat la implementació del Pla de Salut Mental, dirigit per l'especialista en psiquiatria Bartolomé Pérez Gálvez.

Pla Valencià de Salut Mental

El Pla Valencià de Salut Mental abordarà directament la prevalença dels trastorns mentals en la Comunitat Valenciana, que supera la mitjana estatal amb un 25,1% (quasi 10 punts més). Al costat d'aquestes xifres, tal com incideix Camarero, la regió està ressagada en termes d'ajudes, una bretxa que el nou pla busca tancar.

Un component clau del pla és l'èmfasi en l'educació, sensibilització i conscienciació dels i les estudiants. Un apartat específic s'ha dedicat a la col·laboració d'infermeres escolars i psicòlegs, que treballaran de manera especialitzada en els col·legis. Aquest enfocament preventiu té com a objectiu proporcionar als menors l'atenció necessària per a previndre situacions problemàtiques relacionades amb la salut mental.

La consellera instava a reconéixer i abordar obertament aquests desafiaments, subratllant que "cal treballar amb els nostres menors per a evitar els problemes de salut mental, que són una realitat". La implementació efectiva d'aquest pla podria marcar un canvi significatiu en la forma en què la Comunitat Valenciana aborda la salut mental en l'àmbit educatiu, proporcionant als estudiants el suport necessari per al seu benestar emocional i prevenint situacions de violència.

Etiquetes: