La vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha insistit en la importància de donar a conéixer tots els recursos que la Generalitat oferix a les dones que patixen una situació de risc i que necessiten acolliment i protecció "perquè són mitjans que les ajuden a sentir-se segures a l'hora de denunciar". En este sentit, el Govern valencià té a la disposició de totes les dones els Centres Dona 24 hores i els telèfons d'atenció 900 580 888 i el 016.
Susana Camarero ha visitat este dijous, acompanyada per l'alcaldessa de Castelló de la Plana, Begoña Carrasco, el Centre d'Emergències (CEM) i el Centre de Recuperació Integral (CRI), que compten amb un total de 30 places per a atendre víctimes de violència contra la dona.
Durant el recorregut per les instal·lacions, la vicepresidenta ha destacat l'esforç que realitza el departament d'Igualtat per a millorar l'assistència a les dones i els seus fills menors que patixen violència i no compten amb recursos suficients, ni amb suport en l'entorn. "En els nostres centres reben els recursos essencials i són acollides en un espai tranquil que les manté fora de perill, acompanyades per professionals que presten assistència social i psicològica i a més compten amb els necessaris servicis residencials i de manutenció", ha assegurat.
En este sentit, la responsable d'Igualtat ha recordat la Conselleria d'Igualtat compta amb protocols d'actuació que s'activen en el moment que una dona denuncia ser víctima de violència i d'esta manera professionals especialitzats "acompanyen i recolzen a les dones per a traure-les del seu escenari de violència i aportar-los la major protecció i seguretat".
De la mateixa manera, la vicepresidenta ha valorat la labor dels 272 professionals que treballen en estos centres especialitzats i que atenen les dones i menors "als quals tenim l'obligació de protegir i ajudar amb professionalitat i màximes garanties".
A més, ha recalcat "la necessitat i la importància que té la implicació de l'entorn perquè l'administració conega els casos de violència que patixen les dones i puga actuar". I finalment, ha recordat que la Generalitat té a la disposició de totes les dones els Centres Dona 24 hores i els telèfons d'atenció 900 580 888 i el 016.
Centres especialitzats
El Centre d'Emergències és un centre residencial de curta estada que té 10 places d'acolliment immediat a les dones i els seus fills i filles menors d'edat que les acompanyen, en situació d'emergència, i proporcionen allotjament, manutenció, protecció, suport i intervenció psicosocial especialitzada.
Així mateix, el Centre de Recuperació Integral és un centre residencial especialitzat que compta amb 20 places d'atenció integral a dones víctimes de violència de gènere i altres violències, que necessiten d'un allotjament temporal prolongat a causa de la greu situació viscuda pels maltractaments patits, a la falta de suport familiar i/o a l'absència de recursos personals i socials, precisant un lloc d'acolliment per a la seua recuperació integral i la salvaguarda de la seua integritat física i psíquica.
Estos centres compten amb un equip de professionals format per psicòlegs, treballadors i educadors socials i infantils i tècnics d'integració social, entre altres.
A més, són espais oferixen seguretat i acompanyament a les dones donant-los l'oportunitat d'allunyar-se del focus de violència. Així mateix, els centres valoren, tramiten i deriven els casos als recursos més adequats per al seu tractament i recuperació. Les dones i els menors també reben atenció psicològica individual i grupal i suport psicosocial.
En la Comunitat Valenciana hi ha un total de 30 centres, dels quals 8 es troben a la província d'Alacant, 4 a Castelló i 18 a València. Es tracta de centres especialitzats que compten amb 374 places, entre centres d'emergència, centres de recuperació integral i habitatges tutelats, als quals la Conselleria d'Igualtat destina 18.068.009 euros en 2024.