Societat

Bravo destaca que la Comunitat Valenciana és la primera autonomia a garantir la mediació gratuïta

La consellera assegura que s'implementarà el servei 'Mediaprop' en 96 jutjats de pau d'altres tants municipis per a "capilaritzar" el servei en les tres províncies

1 minut

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública Gabriela Bravo

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha destacat que la Comunitat Valenciana s'ha convertit en l'única autonomia que "ha implementat un sistema de mediació gratuïta" que no sols reconeix aquest dret "per als qui no disposen de recursos econòmics suficients" sinó que també l'estén a "les víctimes del delicte i les persones amb discapacitat".

La titular de Justícia s'ha expressat en aquests termes durant la seua intervenció en el seminari 'De la mediació valenciana a la mediació a Llatinoamèrica', organitzada per la Càtedra Institucional per a la Cultura de la Mediació de la Universitat de València.

Bravo ha detallat que la Justícia espanyola té "grans dèficits", com la seua "organització judicial huitcentista i procediments obsolets i costosos". Malgrat això, segons la consellera, "aquesta societat recorre als tribunals per a resoldre quasi tot, la qual cosa ha provocat una excessiva judicialització que porta a confondre l'Estat de Dret amb l'Estat Jurisdiccional. I això afebleix encara més al sistema que acaba per no satisfer a ningú per la seua lentitud i pel seu cost".

Davant aquesta realitat, la mediació presenta "molts avantatges" com la seua rapidesa i menor cost econòmic i personal per a les parts que han de dirimir un conflicte que, amb la mediació, "acaba sense vencedors ni vençuts".

Per aquestes raons, "va nàixer en 2018 la Llei de Mediació valenciana, que aposta per un model integral i de qualitat" que l'ha convertida "en un referent, no sols en l'àmbit nacional, sinó també en l'internacional", segons Bravo.

Això es deu al fet que la valenciana "és una norma més avançada que la nacional i també més ambiciosa i compromesa amb la igualtat d'oportunitats en reconéixer la gratuïtat del servei no sols per als qui no disposen de recursos econòmics suficients".

La consellera ha recordat que, en els últims tres anys, la Generalitat ha desplegat tot un desenvolupament normatiu, organitzatiu "i també pressupostari" per a fomentar la Mediació com demostra el fet que els pressupostos de 2022 contemplen partides per valor de 2,2 milions d'euros per a aquest fi.

Per això, i pese al poc temps que porta en vigor la Llei, "ja hem aconseguit que la Valenciana siga la segona comunitat autònoma en casos derivats a mediació familiar, només per darrere de Catalunya. I som la primera en assumptes derivats a la mediació civil, molt per davant de la segona, que és Andalusia".

Per exemple, l'any 2021, els òrgans judicials de la Comunitat Valenciana van derivar a la mediació a través dels Serveis d'Orientació i Mediació que funcionen en els jutjats d'Alacant, Castelló, Elx i València, un total de 669 procediments. D'ells, la majoria pertanyien als àmbits Civil i de Família. Al seu torn, un 13% del total d'aquests assumptes es van tractar en l'àmbit de la mediació i es va obtenir un acord que va evitar el plet en el 45% d'ells.

"Ara—ha afegit—, el nostre major repte és consolidar la Mediació com un instrument eficaç per a la resolució de conflictes". Ací s'emmarca el Projecte de Justícia Pròxima que "implementarem en tots els municipis de més de 7.000 habitants en els quals convertirem els antics jutjats de pau en oficines judicials de proximitat i que comptaran amb espais denominats Mediaprop. En ells es promourà la Mediació i s'informarà la ciutadania sobre altres instruments més econòmics i satisfactoris per a resoldre les controvèrsies.

"L'objectiu, segons Bravo, és "capilaritzar el servei per tot el territori perquè els recursos estiguen a l'abast de totes les persones, visquen on visquen. De fet, ja estem implantant el sistema en quasi 30 municipis i dotarem de finançament a 96 ajuntaments per a crear espais Mediaprop", ha conclòs.

Etiquetes: