Les ciutats de la Comunitat Valenciana que superen els 100.000 habitants comptaran amb un Centre Dona 24 hores. Aquest és l'anunci realitzat en la jornada d'ahir per la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, dins de l'aposta de l'àrea que encapçala per erradicar la violència masclista i ajudar a les seues víctimes.
En aquest sentit, des de l'arribada del Govern del Botànic s'han triplicat aquests espais assistencials. Concretament, s'ha passat de disposar en 2015 d'una oferta de 4 centres d'aquestes característiques als 12 que estaran en ple funcionament enguany.
Aquest increment en recursos, tal com destacava la vicepresidenta, comporta, igualment, "duplicar el nombre de treballadores, de 88 professionals en 2015 a les 176 que hi ha contractades en aquests moments, per a oferir a les dones que acudeixen a aquests centres l'atenció que necessiten".
Mas es referia així a l'"increment i millora" que ha experimentat la Xarxa de Centres Dona de la Comunitat Valenciana en els últims anys, amb la posada en marxa dels Centres Dona Rural i d'Interior i l'obertura d'altres departaments nous, fent especial esment a les zones rurals i d'interior, "on és més difícil accedir a aquest recurs", amb la creació de serveis itinerants a Elda, Yátova, Segorbe, Sant Mateu i Xàtiva.
Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista
Pel que respecta al Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, de les 298 mesures acordades i després de cinc anys de treball "280 estan realitzades, en execució permanent o en procés d'execució, cosa que significa un grau de compliment del 94%", recordava la consellera, incidint en el fet que es tracta de "l'expressió més clara de tota aquesta lluita, que va nàixer el setembre de 2017 amb una alta participació social, civil i política".
Entre les mesures impulsades des de 2017 en aquest pacte valencià destaca la creació en 2021 de l'Estratègia Valenciana contra les Violències Sexuals com un instrument transversal per a erradicar aquesta violència en totes les formes, atendre les dones supervivents i establir mecanismes de prevenció. En aquests moments, s'han realitzat el 20% de les 180 mesures que conté l'Estratègia.
Inserció en el mercat laboral
Un dels principals objectius que es marca Igualtat és la inserció en el mercat laboral de les víctimes d'aquestes violències. Així, en aquests anys s'han habilitat diferents subvencions encaminades a fomentar l'ocupació en aquest col·lectiu vulnerable. Una ajudes com les facilitades a entitats locals que fomenten la igualtat entre dones i homes o la inserció laboral de les dones, amb un pressupost de 615.000 euros, o les ajudes al desenvolupament de programes de serveis socials especialitzats en dones en situació o risc d'exclusió social, que en 2022 van tindre un pressupost de 600.000 euros.
També destaca el Programa Avalem Dones de Labora amb una inversió de 13,6 milions d'euros per a la contractació de 843 dones per un període de sis mesos en entitats locals del seu entorn.
Per a la vicepresidenta, la incorporació de la dona al mercat laboral i l'eliminació de la bretxa salarial "no és possible sense la corresponsabilitat en les tasques domèstiques". Per a això, "desenvolupem el Pla Corresponsables com una política bàsica que articula mecanismes per al suport de la conciliació de famílies amb xiquetes, xiquets i joves menors de 14 anys", indicava.
Plans impulsats des d'Igualtat
Entre els diferents plans impulsats per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives també destaquen les mesures per a les dones víctimes d'explotació sexual en àmbits de prostitució o tracta, com els recursos residencials o el programa Alba, que des de la seua posada en marxa ha atés 1.564 dones; o l'accés prioritari a la Renda Valenciana d'Inclusió a dones en situació de maltractament o empobriment.
Finalment, pel que fa als avanços de la nova Llei d'Igualtat, aquest text millorarà l'antiga Llei de 2003 per a adequar-la a la realitat actual, i dotarà a la societat valenciana dels mecanismes adequats per a garantir "la igualtat plena, real i efectiva de dones i homes amb la implantació de mesures dirigides a la redistribució de riquesa i el temps, la igualtat en l'àmbit laboral i l'eliminació de la bretxa salarial", finalitzava Aitana Mas.