El Consell ha aprovat aquest divendres el nou Reglament d'Habitatge de Protecció Pública i el règim jurídic del patrimoni públic d'habitatge i sòl amb l'objectiu de garantir el dret a un habitatge digne als valencians i valencianes.
La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas, ha explicat que amb el nou reglament es pretén fer front a la persistent escassetat d'habitatge assequible i als efectes que la inflació i la pujada dels tipus d'interés estan tenint en el sector immobiliari.
Per a això, s'atorga caràcter permanent a la qualificació dels habitatges de protecció pública, amb l'objectiu de frenar l'especulació immobiliària i la desaparició gradual de l'habitatge protegit.
En el nou reglament es permet l'accés a la propietat d'habitatges protegits a persones jurídiques, sempre que el destí final siga l'arrendament o la cessió d'ús a persones físiques que complisquen els requisits per a accedir a aquesta mena d'habitatge.
El decret preveu la possibilitat que la Generalitat es reserve, per motius socials, l'adquisició d'un percentatge d'habitatges de protecció pública en promocions privades de nova construcció en àrees de necessitat d'habitatge o en municipis amb el risc de despoblació, que podrà arribar al 100%.
"Aquests habitatges hauran d'oferir-se en règim de lloguer o cessió d'ús als col·lectius més vulnerables, garantint així l'increment i la consolidació del parc públic d'habitatges protegits, i fent front a l'emergència residencial", ha assenyalat Aitana Mas.
S'estableix una reserva del 40% de l'oferta d'habitatge de promoció pública per a persones joves.
Preus màxims de venda i lloguer
D'altra banda, el nou reglament fixa els preus màxims de venda, que, en aquest moment, serà de 2.200 euros per metre quadrat, "encara que podrà ser modificat en funció de les vacances en els costos del material, i no excedirà mai el preu de mercat de l'habitatge lliure d'obra nova".
Per part seua, el preu màxim del lloguer, inclosos les despeses de comunitat ordinaris, "s'estableixen diferents trams en funció dels ingressos de les persones que integren la unitat de convivència, adaptant-se a les possibilitats reals de cada família, usant com a referència l'IPREM".
"D'aquesta manera, -ha explicat la vicepresidenta- per exemple a una llar amb una unitat familiar que ingresse 1.600 euros mensuals no se li podrà exigir més de 400 euros mensuals de lloguer per a un habitatge tipus de 70 metres quadrats".