Societat

Banyar-se en companyia i vigilar als menors: Sanitat presenta la campanya contra ofegaments

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha recordat que els ofegaments "són accidents que es poden evitar si estem pendents i vigilants" i ha demanat especial atenció a menors i gent gran

1 minut

Simulacre d'ofegament com a part de la campanya de la Conselleria de Sanitat

En tan sols 40 centímetres de profunditat i 40 segons, es pot produir un ofegament. Amb estes dades tan contundents, el conseller de Sanitat de la Comunitat Valenciana, Marciano Gómez, ha presentat este matí la nova campanya de conscienciació per a previndre ofegaments, que crida la població a banyar-se sempre en companyia i a vigilar especialment a menors i a persones majors, els grups més vulnerables.

"L'objectiu de la Conselleria de Sanitat és que la població prenga consciència de la necessitat d'establir les mesures preventives oportunes a l'hora de banyar-se, tant en platges, piscines com en qualsevol zona de bany", ha assenyalat Gómez durant la presentació, en la qual s'ha realitzat un simulacre d'ofegament per a conéixer com actuar si eres banyista i presències que algú necessita ajuda i com actua l'equip sanitari.

El conseller ha elogiat la labor que exercixen els professionals del Servici d'Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana i ha destacat que només en els dos últims mesos "han salvat a 21 banyistes que presentaven símptomes d'ofegament en zones de bany de la Comunitat Valenciana". Així mateix, respecte a l'actuació ciutadana en cas d'incident, ha destacat "la importància d'iniciar el massatge cardíac fins a l'arribada dels servicis sanitaris, ja que és fonamental per a la supervivència".

Durant maig i juny, el Servici d'Emergències Sanitàries de la Comunitat Valenciana ha atés 38 persones per ofegament o símptomes d'ofegament. D'elles, 21 van ser estabilitzades pels professionals d'emergències i traslladades a hospitals.

Per províncies, han sigut atesos 17 banyistes a Alacant, 11 a Castelló i 10 a València. Així mateix, per edat, 8 banyistes eren menors i 30 adults, la majoria d'ells majors de 60 anys. Quant al sexe, és més comú que es produïsca en els homes. De fet, dels 38 casos, 29 eren homes enfront de 9 dones. La majoria dels accidents aquàtics s'han produït en la mar, 30 ocasions, 7 en piscina i el restant en un llac.

Per a l'assistència dels 38 banyistes, el CICU va mobilitzar unitats del SAMU (Servici d'Ajuda Mèdica Urgent) en el 81% dels casos i unitats SVB (Suport Vital Bàsic) en el 19% restant.

Marciano Gómez ha insistit en la importància de la prevenció, "perquè són accidents que es poden evitar si estem pendents i vigilants durant eixos moments d'oci durant el bany". De fet, en el cas dels menors, la majoria dels accidents es produïxen en les piscines particulars i durant la sobretaula, i en el cas dels adults, la majoria són en la mar i pel bany en solitari.

Durant l'acte de presentació de la campanya, que ha tingut lloc a l'aula de simulació del SESCV, els professionals sanitaris d'emergències han realitzat un simulacre sobre l'atenció que es realitza davant un avís per ofegament, des del moment en què entra la crida fins que els servicis d'emergències es traslladen al lloc per a atendre la persona accidentada.

40 segons són suficients

A través d'esta campanya, la Conselleria de Sanitat trasllada als ciutadans una sèrie de consells pràctics que s'han de tindre en compte a l'hora de banyar-se. Sota els lemes 'No hi ha bany segur sense companyia' i 'No hi ha bany segur sense vigilància', Sanitat recorda que un descuit ho canvia tot, i que 40 segons són suficients perquè es produïsca un ofegament.

Per això, en el cas dels menors és important que una persona adulta estiga sempre pendent mentres s'estan banyant. Cal tindre en compte que l'ofegament és la segona causa de mort accidental en la població infantil, i el col·lectiu amb més risc de patir accidents aquàtics és el de menors de 4 anys. En este sentit, la millor prevenció és la vigilància dins i fora de l'aigua, fins i tot en les piscines en les quals hi ha socorristes.

D'altra banda, la campanya recorda la importància d'evitar conductes de risc per part de la població infantil i adolescent, com són els salts des de roques o altres altures, jocs per a aguantar la respiració o evitar banyar-se res més acabar de menjar, entre altres.

40 cm de profunditat

Així mateix, la campanya recorda a la població adulta que és important banyar-se sempre en companyia, ja que si es produïx un incident algú pot socórrer o avisar al 112 si és necessari. A més, s'ha de tindre en compte que després d'un simple mareig és suficient per a ofegar-se en tan sols 40 centímetres de profunditat.

D'altra banda, entre les recomanacions bàsiques que els i les banyistes han de seguir quan estiguen en piscines, platges o altres espais naturals, cal destacar l'elecció de llocs segurs per al bany, que compten amb servicis de socorrisme i seguir les indicacions que s'efectuen a cada moment.

Respectar el significat de les banderes a la platja, no allunyar-se de la riba en espais naturals, tindre precaució amb l'ús de matalassets i flotadors per a evitar l'arrossegament dels corrents, són uns altres dels consells imprescindibles per a un bany segur.

Cal assenyalar que qualsevol persona pot accedir a la web del SESCV i consultar tots els consells per a evitar ofegaments i els passos de com actuar si es presencia un incident aquàtic. En este sentit, el primer que cal fer és alertar al servici de socorrisme, si n'hi haguera, i telefonar al 112 perquè des del CICU es mobilitzen els recursos i des d'allí un metge coordinador puga contactar amb la persona que alerte per a saber l'estat del banyista i, en cas necessari, donar indicacions per a realitzar la reanimació cardiopulmonar bàsica si es desconeix la tècnica.

Estos són algunes de les recomanacions que trasllada Sanitat a través d'esta campanya, que es difondrà durant este estiu en les xarxes socials, mitjans de comunicació, així com amb metro i TRAM. Així mateix, els departaments de salut distribuiran cartelleria i fullets en els centres sanitaris. A més, tots els materials estan disponibles en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat.