La polèmica torna un any després al procés d'adjudicacions del professorat de la Conselleria d'Educació. Després dels errors, fallades i suspensions registrades el passat any, els sindicats educatius tornen ara a mostrar el seu rebuig davant la publicació de les llistes de vacants per a l'adjudicació de professorat reingressat en pràctiques i interí de cara al pròxim curs 2024-2025 que començarà el mes de setembre.
Després de la publicació de les llistes dissabte passat 27 de juliol, el Sindicat de Treballadors i Treballadores de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV) va denunciar que s'havia produït una disminució de l'oferta de places que, des de l'entitat, xifraven en "3173 places menys" respecte al curs anterior. En total, i segons informaven STEPV i UGT en un comunicat, s'han oferit 18.694 places, 3.173 menys que el curs passat, quan es van oferir 21.867 vacants en la llista provisional.
Tal com exposa el primer sindicat, per cossos docents, s'han oferit 4.976 places de mestres, unes 2.373 menys; 12.542 en el cos de secundària; 645 en el cos de sectors singulars d'FP; 223 per a professorat de música i arts escèniques; 154 en el cos de catedràtics de música i arts escèniques; 267 de professorat d'art i disseny; 22 en el cos de mestres de taller d'art i disseny i 169 en les Escoles Oficials d'Idiomes. El cos, sense comptar les places del cos de mestres, suma un total de 14.022 places, 496 menys que el curs passat, ha assenyalat STEPV.
Una especial reducció en l'ESO, FP, Música i les EOI
Si s'observa la disminució de places que denúncia el sindicat educatiu, s'aprecia com l'Educació Secundària Obligatòria (ESO), les formacions en música i arts escèniques i les Escoles Oficials d'Idiomes són alguns dels cossos més afectats. Uns estaments on "no hi ha hagut concurs de trasllat autonòmic i, per tant, el professorat que va participar en els processos d'estabilització continua participant en les adjudicacions de principis de curs", apunten des d'STEPV.
"És per això que s'esperava que les places oferides en estos cossos foren similars a les del curs passat", afigen. No obstant això, des de l'organització calculen que s'han retallat "504 llocs de treball". Entre estes "retallades", es troben les 210 places menys en l'ESO; 35 menys en els Sectors Singulars de l'FP, 133 menys de professorat de música i arts escèniques; dotze menys en el cas de docents d'art i disseny; i s'estima una reducció de 90 places de professorat en les EOI valencianes.
Educació apunta al fet que "no són dades comparables"
Malgrat les acusacions del sindicat, des de la Conselleria d'Educació defensen que "les places oferides en les adjudicacions a docents superen a les de 2022". "En 2020 es van oferir 15.660 places; en 2021 van ser 18.790; en 2022, 18.044 places; en 2023 es van oferir 21.516 perquè estaven inclosos els estabilitzats; i en 2024 s'han oferit 18.694 places", assenyalen des del departament autonòmic dirigit per José Antonio Rovira.
A més, des de la Conselleria s'explica que el passat any va haver més places vacants a causa de la inclusió "dels estabilitzats". En concret, i segons Educació, el procés d'estabilització va fer que s'inclogueren a uns 2800 mestres que "enguany no concorren perquè han obtingut destinació definitiva en el concurs de trasllats".
Sobre este tema, la directora general de Personal Docent, Sonia Sancho, ha indicat que els sindicats educatius "estan traslladant una informació errònia atès que les xifres del curs anterior, pel procés d'estabilització, no són comparables amb les d'd'este curs". Així mateix, Sancho ha assegurat que "amb esta oferta i la que es realitze al setembre es cobrixen totes les necessitats dels centres educatius" d'acord, segons comenta, "amb la planificació i previsió comunicada tant als sindicats com als equips directius".
"Desenes de reclamacions" a Conselleria
Des del Sindicat, afirmen que són conscients que a l'haver un procés selectiu i adjudicar-se una plaça definitiva "és comprensible que en l'inici de curs s'oferisquen menys vacants perquè aquestes ja estan ocupades per professorat". Així i tot, apunten al fet que el descens en més de 2000 places no correspon al fet que no s'haja comptabilitzat el procés d'estabilització, ja que "en els últims cursos esta reducció només ha passat en el cos de mestres en el curs 2019-2020 on va haver 700 places menys".
"Tot això ens permet afirmar que amb el nou govern, el sistema educatiu públic ha entrat en recessió, després d'anys de recuperació i increment de professorat i d'acords de plantilles que ara s'han quedat en res", destaquen des del sindicat. Així, i davant les "retallades" en el procés d'adjudicacions, l'entitat ha comunicat que s'han presentat una desena de reclamacions davant el departament educatiu amb l'objectiu de corregir vacants o places.
Unes reclamacions que es poden agrupar en tres casuístiques: places sobrecatalogadws amb el requisit d'anglés sense requerir-ho el centre; places no oferides en els llistats, però sí demandades; i vacants insuficients per a cobrir tot el funcionariat de carrera provincial, especialment en referència als conservatoris i les EOI. "La Conselleria ha contestat al sindicat que revisaran els possibles errors per a corregir-los en l'adjudicació del 31 de juliol", confirmen des de l'organització.