L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha revelat este dimecres les xifres corresponents als naixements a Espanya durant el mes de juliol de 2024. La Comunitat Valenciana ha registrat una disminució de l'1,20% en comparació amb el mateix mes de l'any anterior, amb un total de 2.948 naixements. Esta xifra es troba per davall de la mitjana estatal, que ha experimentat un lleu increment del 0,36% en el mateix període, aconseguint els 28.045 naixements en el conjunt del país.
Al llarg dels primers set mesos de l'any, la Comunitat Valenciana ha sumat un total de 19.822 naixements, mentres que en tota Espanya l'acumulat ascendix a 184.050. Estes xifres posen de manifest una tendència descendent a la regió, en contrast amb el lleu creixement estatal.
Es retarda l'edat de maternitat
En la Comunitat Valenciana, la majoria dels naixements han sigut de mares d'entre 30 i 34 anys, amb un total de 1.006 enllumenaments al juliol. Este grup se situa com el de major proporció de naixements, seguit per les mares de 35 a 39 anys, els qui van sumar 846 naixements. Les dones d'entre 25 i 29 anys van registrar 515 enllumenaments, la qual cosa reflectix una tendència a retardar la maternitat.
D'altra banda, les dones més joves, d'entre 20 i 24 anys, van aportar 273 naixements, mentres que les mares de 40 a 44 anys van aconseguir un total de 226. Quant a les edats més extremes, es van comptabilitzar 51 naixements entre adolescents de 15 a 19 anys i 26 naixements entre dones de 45 a 49 anys. Sorprenentment, es van registrar tres naixements de mares majors de 50 anys i un enllumenament en el rang d'edat més primerenca. No va haver-hi naixements en dones menors de 15 anys.
En comparació amb altres comunitats autònomes, Cantàbria es destaca per ser la regió amb el major augment de la natalitat respecte a juliol de 2023, amb un increment del 9,37%. Li seguixen Melilla, amb un creixement del 6,83%, i Castella i Lleó i Balears, totes dues amb un augment del 5,43%. Estes xifres contrasten amb les de Ceuta i Galícia, que han registrat una disminució en el nombre de naixements, amb un descens del 4,21% i 3,32%, respectivament.
La tendència a la baixa en la Comunitat Valenciana podria tindre implicacions a llarg termini en l'estructura poblacional, així com en el sistema de pensions i servicis socials. Mentrestant, el lleu increment de naixements a escala estatal suggerix que, encara que la tendència és positiva, el creixement continua sent insuficient per a compensar les baixes taxes de natalitat d'anys anteriors.
Disminució de les defuncions
Paral·lelament a la publicació de les dades de naixements, l'INE també ha donat a conéixer les xifres de defuncions corresponents als primers huit mesos de 2024. En la Comunitat Valenciana, les defuncions han experimentat una lleu disminució de l'1,65%, en contrast amb l'increment de l'1,12% a escala estatal.
El mes d'agost, es van registrar 788 defuncions a la regió, la qual cosa eleva el total acumulat a 31.328 defuncions en el que va de l'any. D'este total, 416 defuncions van correspondre a homes i 371 a dones. En l'àmbit estatal, el nombre de defuncions continua a l'alça, la qual cosa reflectix l'evolució de la població envellida al país.
L'envelliment de la població i la baixa taxa de natalitat continuen sent reptes importants per a Espanya. Amb estes xifres, es posa de manifest la necessitat de polítiques que fomenten la natalitat i facen costat a les famílies, especialment en comunitats autònomes on el descens dels naixements és més pronunciat.