L'Atenció Primària reivindica accions per a dignificar la porta d'entrada a la sanitat pública

De moment, es manté la vaga convocada en la sanitat pública valenciana per a la pròxima setmana, però s'ajorna uns dies

Guardar

Pacients esperant a ser atesos en un centre de salut
Pacients esperant a ser atesos en un centre de salut

2023 ha començat amb reivindicacions per part dels professionals de la sanitat pública. De fet, es manté, de moment, la convocatòria de vaga prevista, a la Comunitat Valenciana, després que no s'haja aconseguit un acord en la reunió mantinguda, aquest dimecres, pel Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana CESM-CV i representants de la Conselleria de Sanitat, encara que s'ha decidit ajornar-la uns dies davant la situació de crisi assistencial que s'està vivint.

En un comunicat, CESM-CV han manifestat que Sanitat "ha incomplit el seu compromís de facilitar la seua oferta 48 hores abans de la trobada". Un fet que hauria dificultat l'avanç de les negociacions i que, per tant, manté activa la vaga a la qual han sigut convocats tots els serveis públics sanitaris dependents de la Generalitat Valenciana, com a Atenció Primària, hospitalària, SAMU o metges interns residents (MIR).

En aquest escenari, la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària (SoVaMFiC) ha volgut anar més enllà de les reivindicacions laborals, i ha posat l'accent en "qüestions que concerneixen més al concepte de la nostra especialitat com a protagonista indiscutible del primer nivell assistencial".

D'aquesta manera, i tenint en compte que "diversos informes insten el reforç de l'Atenció Primària com a element primordial de resposta davant possibles futures pandèmies", des de SoVaMFiC proposen, a través d'un comunicat, accions que suposarien una transformació del sistema de l'Atenció Primària.

Una concentració en València per l'Atenció Primària
Una concentració en València per l'Atenció Primària

Entre les peticions es troba l'augment de les places MIR fins a un 40% del total i la millora de les condicions laborals dels professionals en període de formació sanitària especialitzada; prioritzar la tinença de l'especialitat en Medicina Familiar i Comunitària en qualsevol procés de concurs o contractació pública, permetent prestigiar l'especialitat; o oferir un pla d'estabilitat professional.

Així mateix, la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària reclama la implantació de l'assignatura de Medicina Familiar i Comunitària en totes les facultats de medicina de les universitats valencianes, sent reconeguda com a àrea de coneixement específica; així com promoure nous models d'organització professional que atorguen una major autonomia en la presa de decisions dels centres d'atenció primària.

Finalment, han advocat per l'elaboració d'una Llei d'Atenció Primària i Salut Comunitària que, a més, vaja acompanyada d'un increment en el finançament. I és que "seguint les recomanacions internacionals, el pressupost en Sanitat hauria d'ascendir al 25%", han conclòs en el comunicat.

Destacats