L'Atenció Primària exigeix blindar aquest nivell assistencial amb una Llei estatal

"És moment de demanar una llei general que protegisca la salut de la ciutadania"

Guardar

Pacients esperant a ser atesos en un centre de salut
Pacients esperant a ser atesos en un centre de salut

La Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (semFYC) ha exigit blindar l'Atenció Primària (AP) amb una Llei General que "protegisca la salut de la ciutadania, independentment de la comunitat autònoma". Com assenyalen, "la situació actual de l'AP, la desgovernança o la falta de planificació en algunes comunitats autònomes, entre altres causes, ens està portant a una situació crítica".

Per aquest motiu, des de la semFYC, han establit els eixos principals de la proposta de Llei General d'Atenció Primària que es fonamenten "en valors tan importants per a la societat científica com l'accés universal a una Atenció Primària pública que assegure l'accessibilitat, la coordinació de l'AP amb la resta dels agents socials i de salut, la capacitat resolutiva dels EAP, i l'eficiència i la sostenibilitat del nivell assistencial; les millores organitzatives, el desenvolupament d'una cartera de serveis; i el blindatge del finançament".

I és que com argumenta la presidenta de la semFYC, María Fernández, "veiem amb vertadera preocupació com, a partir del document de reforma i millora de l'Atenció Primària proposat pel Ministeri, moltes comunitats autònomes estan duent a terme plans dirigits al tancament de punts d'Atenció Primària, orientant la concentració de l'activitat assistencial en els serveis hospitalaris o, fins i tot, en la privatització. Aquest tipus d'iniciatives constitueix una vulneració del principi d'equitat amb el qual es va plantejar el Sistema Nacional de Salut: no hi ha equitat en el tancament de dispositius de proximitat davant una societat cada vegada més envellida i vulnerable enfront de crisi de qualsevol índole, ja que la proximitat permet incrementar l'accessibilitat".

Una concentració en València per l'Atenció Primària
Una concentració en València per l'Atenció Primària

En el cas de la Comunitat Valenciana, la Conselleria de Sanitat destinarà, dins del Marc Estratègic d'Atenció Primària i Comunitària 2022-2023, 326 milions d'euros a la millora de les infraestructures, equipament i sistemes d'informació, així com a l'augment dels recursos humans en els centres sanitaris de la Comunitat Valenciana i a la posada en marxa d'un nou model assistencial i organitzatiu en els centres.

No obstant això, la previsió és que, en els pròxims anys, es continue augmentant els recursos pressupostaris amb l'objectiu d'arribar, en 2025, al 25% del total del pressupost sanitari. De fet, la Comunitat Valenciana ja és la quarta que més percentatge destina a Espanya amb un 15,1%, segons dades del Ministeri de Sanitat.

Així i tot, diuen des de la semFYC, Espanya encara està molt lluny d'aconseguir el recomanat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que estableix incrementar el pressupost en Sanitat fins a arribar al 10% del PIB en Salut. "Ens hem carregat de motius per a defensar els comptes de l'AP a Espanya, perquè eixe dèficit en la inversió es tradueix en esperes que abans no existien, en consultes massificades, en menys temps per pacient... En definitiva, en menor qualitat assistencial".

Preocupació davant l'augment de contagis per COVID-19

I en aquest escenari, Espanya s'enfronta, de nou, a un repunt de la pandèmia de la COVID-19. L'arribada de les noves subvariants d'òmicron han provocat una pujada pràcticament del doble de positius respecte al divendres anterior, passant de 4.812 notificats a les 8.789 persones contagiades. A més, la xifra d'hospitalitzats entre juliol de 2021 i juliol de 2022 s'ha multiplicat per sis, passant de 150 a quasi 1.000 persones.

Si bé és cert que el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat que "no és com altres ones", sí que ha demanat "prudència" i ha recomanat "tornar a utilitzar les mascaretes en interiors on no hi haja ventilació i en aglomeracions". De fet, el Col·legi d'Infermeria de València ja ha demanat que torne a ser obligatori el seu ús en espais tancats.

Un escenari preocupant que ha portat a la Conselleria de Sanitat a impulsar la vacunació contra la COVID-19 amb la instal·lació de punts de vacunació sense cita prèvia, que estaran distribuïts per tota la Comunitat Valenciana a partir de demà. Un panorama que posa més de manifest la importància de comptar amb una Atenció Primària forta i de qualitat.

Arxivat a:

Destacats