L'impacte de la DANA en la salut mental dels valencians ha sigut devastador. Com a resposta a l'emergència de caràcter emocional que ha deixat el temporal, l'Associació Entrepobles ha inclòs dos iniciatives dins del marc del seu treball d'incidència i sensibilització en matèria de crisi climàtica. Així, ha posat en marxa la realització de tallers dirigits a dos grups que s'han vist clarament afectats: els estudiants de diversos instituts valencians i els membres de col·lectius socials que han treballat com a voluntaris en les labors de neteja i recuperació dels pobles damnificats.
Educació en emergències climàtiques i el seu impacte social
Alguns tallers els ha impartits l'ambientòloga Mar Soler, que lidera la Guia d'Emergència Climàtica d'Entrepobles. Segons explica, estes dinàmiques vivencials i participatives amb l'alumnat ja formaven part d'un projecte previ al temporal del passat 29 de novembre, la motivació del qual era educar en l'aprenentatge contra el canvi climàtic.
De fet, l'ambientòloga havia realitzat un índex pedagògic sobre crisi mediambiental amb el qual treballar a les aules, però va haver de reformular-ho a causa del temporal. "És alguna cosa que no es podia ignorar, era ací i calia fer alguna cosa amb això", expressa Soler. En essència, el que va fer va ser adaptar els continguts a la situació actual.
El principal objectiu d'estes activitats, principalment, ha sigut "crear espais perquè l'alumnat parle de les emocions". Depenent de l'etapa escolar en la qual es troben els estudiants, l'ambientòloga va realitzar un tipus de taller o un altre.
En el cas de l'ESO, en disposar de dos hores, va poder dur a terme una activitat més extensa. Va convidar als alumnes a apartar les taules i els va posar en un "cercle de paraula sagrada". "Es tracta d'un espai on no jutgem als altres, escoltem i respectem el torn de paraula", establix Soler. Així, de manera voluntària, qui volia participava i, entre tots els que van exposar les seues idees, van crear un teixit amb un cabdell de llana que anava canviant d'amo a mesura que avançaven les intervencions.
"Vaig aprofitar les intervencions per a preguntar-los pels sentiments, perquè estos a vegades són molt confusos i costa expressar-los", declara l'ambientòloga. Després, es va iniciar una espècie de debat sobre valors culturals i reflexionem sobre les emergències mediambientals. "La conclusió que traiem és que valorem molt poc la vida i tot allò que la produïx. Cuidem molt poc l'entorn", indica.
En canvi, amb Batxillerat, els tallers només duren una hora, al fet quesí es va limitar a tractar el tema de la incertesa que s'està vivint en estos moments. Segons la branca del Batxiller, va plantejar una activitat diferent.. Per exemple, en el de música els va demanar que plasmaren les seues sensacions amb una melodia, en el d'arts amb un dibuix… i així amb cadascun, però l'objectiu comú era "que raonaren els seus sentiments".
De moment, s'ha treballat amb instituts de la ciutat de València: amb tots els grups de 1r i 2n d'ESO de l'IES Carme; i amb tots els grups de 1r d'ESO i 2n de Batxillerat de l'IES Ramon Llull. El quadrimestre vinent ho faran amb 5é i 6é de Primària al CEIP Ballester Fandós i en altres centres d'educació no formal, com Orriols Conviu, Associació Brúfol i Associació Taleia. A més, Soler ha recalcat el seu interés per realitzar més tallers no sols amb alumnes, sinó també amb els docents, als quals considera que és primordial educar.
Taller de gestió emocional per a col·lectius
D'altra banda, dijous passat 19 de desembre, el facilitador Pierre François va impartir un taller sobre gestió emocional i capellans destinat a membres de col·lectius socials. Allí, va reiterar la importància de crear espais perquè les persones afectades directament o indirectament per la DANA pogueren expressar-se. "Les emocions són senyals que tenim necessitats que atendre", declara François.
Seguint amb esta línia, el facilitador va explicar que, per a poder treballar amb grups de gent, és primordial, en primera instància, aprendre a treballar amb els sentiments. "Les emocions són la matèria primera de les persones, per la qual cosa cal tindre la capacitat de donar-los la benvinguda i saber atendre-les", explica.
En el seu taller, va donar eines als membres de col·lectius socials per a gestionar l'impacte psicològic de catàstrofes. Això ho va fer mitjançant dos canals: el visual i el de moviment. Per a això, va demanar a cada assistent que realitzara un dibuix per a, posteriorment, posar-los tots en comú i expressar quina emoció els feia sentir.
Així, en col·lectiu, van poder empatitzar amb la resta i aprendre de les tècniques de gestió emocional dels altres. "En grup, es pot observar el que senten les altres persones, i potser trobes a algú que està passant pel mateix que tu i ho està portant d'una altra forma", explica François. La idea és que es cree un entorn favorable a l'expressió sentimental i l'activitat culmine amb l'aprenentatge col·lectiu.