Societat

Aprovar el valencià amb notable en Batxillerat tindrà premi: un títol C1

La Llei d'Educació preveu atorgar el títol C1 de valencià a l'alumnat que aprove l'assignatura en Batxillerat amb una mitjana superior al 7

1 minut

Alumnes i professor en una aula. Imatge de Taylor Wilcox

La nova Llei Educativa de la Comunitat Valenciana portarà amb si, una vegada aprovada, un important canvi per als i les estudiants de Batxillerat: aquells que obtinguen una mitjana de 7 o superior rebran automàticament un títol de nivell C1 en valencià. Este anunci, realitzat pel conseller d'Educació, José Antonio Rovira, cerca promoure l'aprenentatge i l'ús de la llengua valenciana en totes les zones, especialment en aquelles castellanoparlants.

El conseller Rovira subratlla la importància d'esta mesura per a incentivar l'ús del valencià entre els i les joves, evitant així que demanen l'exempció d'esta assignatura. "Ja que van a classe, que s'examinen, que tindran premis en forma de titulacions", considera Rovira, destacant que l'obtenció del títol "no serà un mer regal", sinó un reconeixement a l'esforç acadèmic dels i les estudiants.

Segons Rovira, esta iniciativa es basa en un projecte prèviament desenvolupat per l'anterior govern del Botànic, adaptant-lo per a atorgar titulacions en funció de les notes obtingudes i les etapes educatives completades. "Són premis en el sentit que l'esforç de traure un notable et premia amb un C1. Això no és una tómbola de títols, sinó que simplement l'esforç d'acabar una etapa educativa et donarà unes titulacions", aclarix el conseller.

El conseller d'Educació, Universitats i Ocupació de la Generalitat Valenciana, José Antonio Rovira. Foto de Jorge Gil

Disparitat d'opinions entre els sindicats

Però, què opinen els sindicats? Des d'STEPV es mostren contrariats amb la proposta mentre que des de CSIF ho consideren un incentiu.

Marc Candela, coordinador d'Acció Sindical d'STEPV, es mostra en contra perquè "convertim al professorat de valencià en certificador d'idiomes, quan per a això ja tens a la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV), a les Escoles Oficials d'Idiomes (EOI), a les escoles d'adults i a les universitats".

"El currículum de valencià de secundària i batxillerat és molt ampli i no sols es tenen en compte les quatre competències comunicatives d'expressió oral, comprensió oral, expressió escrita i comprensió escrita. Hi ha molt més, com per exemple literatura, tipologies textuals...", recorda Candela.

"Molt del nostre alumnat és competent en comprensió escrita, en comprensió oral, o en redacció, però els i les castellanoparlants tenen problemes en l'expressió oral. Això ens trasllada una pressió enorme al professorat, que hem de decidir si els posem un 6,5 o un 7. Precisament per a això estan les altres entitats que fan específicament les proves de competència", argumenten des d'STEPV.

Per part seua, el president de CSIF Educació Comunitat Valenciana, José Seco, ha expressat el seu suport a esta iniciativa. Seco ha declarat que des de CSIF consideren que "posar en valor l'esforç de l'alumnat estudiant valencià és una bona iniciativa i pot fomentar l'interés per cursar esta assignatura en zones castellanoparlants." Esta mesura s'alinea amb els objectius del sindicat d'incentivar la motivació i el rendiment acadèmic entre els estudiants en tota la Comunitat Valenciana.

La proposta, anunciada pel conseller d'Educació, José Antonio Rovira, cerca no sols millorar el domini del valencià entre els joves, sinó també premiar l'esforç acadèmic. Segons Seco, "és una iniciativa que valora també el treball dels docents que l'impartixen, atés que és 'un segell de qualitat' com impartixen les seues classes i el nivell del seu alumnat". Este reconeixement, en la seua opinió, reflectix el compromís i l'eficàcia dels professors en l'ensenyament del valencià, contribuint a un major prestigi de l'assignatura.

CSIF Educació veu amb bons ulls este canvi d'enfocament, considerant que podria tindre un impacte positiu tant en l'alumnat com en el cos docent. En incentivar als estudiants a esforçar-se més en els seus estudis de valencià, també es reconeix el paper crucial dels professors en el procés educatiu.

Manifestació a València durant la jornada de vaga en Educació del 23 de maig. Imatge de Rober Solsona

Controvèrsia en la comunitat educativa

La nova llei ha generat diverses reaccions entre la comunitat educativa i els pares i mares dels i les estudiants. Alguns donen suport a la mesura com una manera de motivar a l'alumnat i reconéixer el seu esforç acadèmic, mentre que altres expressen dubtes sobre l'efectivitat d'atorgar un títol de C1 basant-se únicament en les notes del Batxillerat.

María Pérez, mare d'un estudiant de segon de Batxillerat, ho considera "una bona iniciativa perquè motiva als xics a esforçar-se més en els seus estudis. A més, tindre un títol de C1 en valencià pot obrir-los moltes portes en el futur".

No obstant això, Lluís Torres, professor de valencià en un institut d'una zona castellanoparlant, mostres les seues reserves: "No és coherent perquè el currículum de Batxillerat hi ha molt poc de veure a adquirir una competència comunicativa, sobretot oral, en valencià. No et poden donar un C1 quan has practicat molt poc l'oralitat. En el currículum de Batxillerat tenim tota la literatura, un fet que ocupa moltes hores de classe. Un alumne que no siga valencianoparlant pot traure un 10 sense dir 'bon dia' en tot el curs. Perquè esta proposta tinga sentit s'ha de canviar el currículum i incloure l'obligació de l'oralitat".

Más Matemáticas, Inglés y regreso de la asignatura de Música: así será la ESO en los institutos valencianos el próximo curso

"De la imposició a la promoció"

La mesura, una vegada aprovada la llei, s'implementarà en tota la Comunitat Valenciana, i no es limitarà a les zones on el valencià ja és predominant ni a zones castellanoparlants. "Passarem d'una política d'imposició a promoció. A veure si aconseguim evitar eixa baixada en la utilització del valencià entre la gent jove", incidix el conseller Rovira, emfatitzant que la promoció de la llengua ha de ser vista com una oportunitat i no com una obligació.

La setmana passada, el conseller va traslladar als sindicats la seua visió sobre l'educació i el paper de la llengua en ella, en una reunió prèvia a la vaga educativa. Rovira va destacar que l'educació és "molt més" que només la llengua, encara que va reconéixer la seua importància. "La llengua és molt important. Fins ara, les polítiques d'imposició el que han vingut a demostrar és que l'ús de la llengua s'està perdent a poc a poc i canviarem l'eix i, en comptes de polítiques d'imposició, seran polítiques de promoció", va afirmar.

Amb tot això, la nova llei educativa de la Comunitat Valenciana marcarà un canvi significatiu en la promoció del valencià, buscant incentivar el seu ús entre els joves a través de polítiques de reconeixement i promoció.