L'administració pública es convertix en la principal via d'inserció laboral de les persones amb discapacitat

A la Comunitat Valenciana, eren 4490 els empleats públics amb alguna discapacitat reconeguda que treballaven en el sector públic en 2022

Guardar

La administración pública se convierte en la principal vía de inserción laboral de las personas con discapacidad
La administración pública se convierte en la principal vía de inserción laboral de las personas con discapacidad

La dificultat per a tindre una ocupació i entrar en el món laboral és una condició que es veu acrescuda en persones que tenen algun tipus de discapacitat reconeguda superior al 33 %. És per això que, amb l'objectiu de facilitar que aquest col·lectiu puga tindre un lloc de treball, la Llei de Funció Pública (LFP) de 2021 estipula que les Ofertes d'Ocupació Pública (OEP) han d'assegurar, com a mínim, que un 7 % de les places convocades vagen dirigides a persones amb discapacitat.

Un mínim que pot veure's incrementat per criteri de les regions. Per exemple, la llei imperant a la Comunitat Valenciana, la Llei Valenciana de Funció Pública, establix que les OPE llançades pel govern autonòmic han d'incloure un percentatge d'almenys el 10 % de places que queden reservades per a este grup poblacional. A més, en el cas del territori valencià, la meitat d'eixe 10 % ha de cobrir-se amb persones que tinguen discapacitat intel·lectual o una malaltia mental.

Seguint l'exemple valencià, el Govern d'Espanya en la seua nova oferta ha fixat per primera vegada en un 10 % el nombre de places destinades a persones amb discapacitat. Així es desprén de les dades de l'última OPE de l'Administració General de l'Estat que va rebre llum verda dimarts passat per part del Consell de Ministres. Esta convocatòria, que a més és la més gran anunciada en els últims anys, inclou un total de 40.146 places, de les quals 3147 seran per al torn de discapacitat general i d'aquestes 629 se circumscriuen a persones amb discapacitat intel·lectual.

1 de cada 4 assalariats amb discapacitat treballa en el sector públic

Precisament, ha sigut gràcies a les normatives de caràcter estatal i autonòmic i a la conscienciació institucional per a oferir una ocupació a les persones que tenen una discapacitat, que este col·lectiu ha aconseguit entrar d'una manera cada vegada més senzilla en el món laboral. De fet, en 2022 el 25 % dels assalariats amb discapacitat treballava en el sector públic (1 de cada 4), la qual cosa equival a prop de 120.000 persones en tota Espanya.

Si traslladem estes xifres a escala autonòmica, l'Informe sobre Persones amb Discapacitat i Ocupació Pública en la Generalitat Valenciana —que va ser publicat el 2 de maig de 2023 per la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública— revela que l'any 2022 eren 162.482 els treballadors que pertanyien al cos de l'administració pública valenciana i d'ells 4490 eren empleats públics amb alguna discapacitat reconeguda, la qual cosa suposa un 2,76 % del total del funcionariat que treballa en les tres províncies.

Falta de formació específica adaptada a persones amb discapacitat

Estes xifres destaquen com el sector públic s'ha consolidat al llarg d'esta última dècada com un mitjà d'inclusió social i professional d'este col·lectiu. De fet, a nivell nacional, des de 2014 s'ha registrat un augment del 33 % de persones amb discapacitat que han aconseguit un lloc en el sector públic; una dada superior si es compara amb l'increment del 17 % detectat en persones sense discapacitat.

Interior de un edificio de la administración pública valenciana
Interior d'un edifici de l'administració pública valenciana

"Això reflectix l'avanç i compromís cap a la igualtat d'oportunitats laborals en l'àmbit públic", explica Gloria Oliveros, directora d'Ocupació Pública d'ADAMS Formació. No obstant això, Oliveros detalla que "és fonamental reconéixer les barreres que encara tenen per a accedir al mercat laboral", ja que les persones amb discapacitat no expliquen, en la majoria de casos, "amb una formació adaptada i personalitzada". Una conjuntura que, en el cas de la Comunitat Valenciana, provoca que es cobrisquen menys del 60 % de les places que es reserven cada any a persones amb discapacitat.

És per este motiu que, segons confirma la directora de l'entitat educativa d'acord amb dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), "només el 31 % dels assalariats amb discapacitat té estudis superiors" enfront del 47 % de les persones sense discapacitat. ADAMS Formació és una de les institucions acadèmiques especialitzades a formar a persones amb discapacitat, ja que oferixen programes educatius i de formació específics que aborden les necessitats d'aquest col·lectiu a l'hora d'optar a una plaça en l'àmbit públic.

En eixe sentit, Rosa Lucena, professora del grup de discapacitat d'ADAMS, assenyala que treballen amb grups reduïts per a adaptar-se als diferents ritmes i estils d'aprenentatge. "Per a l'èxit educatiu, és essencial oferir explicacions tranquil·les i una atenció individualitzada. La paciència i la repetició són claus. A més, necessiten molta proximitat, fomentant la participació activa dels estudiants", exposa la docent.

Destacats