El Consell ha aprovat este dimarts una sèrie de mesures d’emergència per a reparar els danys ocasionats per la DANA en diversos centres sanitaris de la província de València. Estes actuacions, destinades a restablir l’operativitat de les infraestructures afectades, se centren en els municipis de Benetússer, Sedaví, Alfafar, Catarroja, Massanassa, Beniparrell i Albal, i representen una inversió de més de 2,2 milions d’euros.
Reparacions en els centres del Departament de Salut València-La Fe
Els centres de salut de Catarroja, Massanassa, Beniparrell i Albal van ser especialment afectats per les inundacions, la qual cosa va generar danys significatius en cobertes, revestiments, instal·lacions, mobiliari clínic, equipament mèdic i sistemes tecnològics. Davant esta situació, s’ha declarat d’emergència la contractació de serveis, subministraments i obres per a dur a terme una restauració integral.
Entre les accions aprovades, destaquen:
- Contractes de serveis d’emergència, que inclouen la instal·lació d’una unitat mòbil, reforços de neteja i seguretat.
- Subministraments essencials, com gasos medicinals, neveres per a vacunes, mobiliari general i clínic.
- Obres de reparació, que comprenen la reconstrucció d’infraestructures, la migració de cablejat de dades i la modernització d’ascensors.
Intervencions en el Departament de Salut València-Doctor Peset
A més, el Consell ha donat llum verda a actuacions d’emergència en els centres de salut de Benetússer, Sedaví, Alfafar i Castellar de València, així com en consultoris auxiliars ubicats en Parc Alcosa, La Torre, Forn d’Alcedo, Pinedo, El Saler, Perellonet i El Palmar de València.
Estes mesures inclouen la contractació de material indispensable, com equips de comunicacions, lliteres, neveres i esterilitzadors, amb una inversió de prop de 84.000 euros.
Més de 4 milions d’euros en actuacions des de desembre
Les reparacions validades este dimarts se sumen a les aprovades en desembre, quan el Consell va destinar més de 2 milions d’euros al Departament de Salut València-Doctor Peset per a obres i subministraments en els mateixos municipis afectats.
Amb estes actuacions, es busca no sols restaurar les instal·lacions danyades, sinó també garantir la qualitat assistencial i la seguretat de pacients i professionals.
Seguretat i banys químics
D’altra banda, el Consell ha pres raó dels contractes d’emergència dels serveis de vigilància i seguretat i de banys químics, així com del servei de traducció i interpretació per a atendre necessitats urgents derivades de la riuada del passat 29 d’octubre de 2024.
En este marc, l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE), pertanyent a la Conselleria d’Emergències i Interior, va adoptar diverses mesures per a fer front a esta emergència.
Les actuacions inclouen, d’una banda, el contracte de reforç del servei de vigilància i seguretat en el Centre de Coordinació d’Emergències (CCE) situat a L’Eliana, amb un import d’adjudicació de 6.070,02 euros (IVA inclòs) a l’empresa Med Seguridad SA. D’altra banda, un altre dels contractes és el servei de lloguer de banys químics i la neteja d’estos durant l’emergència derivada de la riuada, en diferents ubicacions de la província de València.
Inicialment, es van sol·licitar 73 banys químics en 20 ubicacions (Alaquàs, Albal, Aldaia, Algemesí, Benetússer, Beniparrell, Catarroja, Godelleta, L’Alcúdia, Llocnou de la Corona, Massanassa, Paiporta, Picanya, Xirivella, Alfafar, Sedaví, PMA Paiporta Texac, CRM Ikea, CRM Benetússer i CRM Bonaire).
Actualment queden banys en PMA Paiporta i en la plaça 3 d’abril de Paiporta. S’han anat retirant els banys de les ubicacions indicades progressivament, segons les necessitats. Este contracte es va adjudicar a l’empresa Toi Toi Sanitaris Mòbils SA per un import de 71.791,30 euros (IVA inclòs).
Per últim, el contracte d’emergència del servei de traducció i interpretació per a facilitar la comunicació en àrab es va adjudicar a l’empresa Seprotec Traducción e Interpretación SLU, per un import de 130.000 euros (IVA inclòs).
La portaveu del Consell, Susana Camarero, ha detallat que es tracta dels traductors que van atendre l’equip d’ajuda internacional enviat per Marroc i compost per més de cent persones.
Concretament, del 15 de novembre de 2024 al 8 de gener de 2025, un equip de cinc traductors els va atendre diàriament (excepte divendres i l’1 de gener). Quatre dels traductors corresponen a Seprotec SL i un altre a Tragsa i SGISE, que es van alternar per a garantir el servei.