L'Acampada per Palestina resistix en la Facultat de Filosofia: "Som un moviment pacífic i si la UV decidix tirar-nos quedarà retratada"

El moviment estudiantil pro-Palestina seguirà de "forma indefinida" assentat en el jardí d'esta institució fins que la universitat escolte les seues demandes

Guardar

L'acampada per Palestina en el jardí de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació de la UV
L'acampada per Palestina en el jardí de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació de la UV

Quinze dies després que s'iniciara una acampada estudiantil en contra de la ofensiva de l'exèrcit israelià al territori de Palestina les tendes de campanya seguixen assentades en el jardí de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació de la Universitat de València (UV). Un emplaçament en el qual els membres del grup organitzador d'esta protesta, denominada com a Acampada per Palestina UV, confirmen que estaran de "forma indefinida fins que les seues demandes siguen escoltades".

Entre les reclames que sustenten esta mobilització estudiantil es troben aquelles dirigides al govern espanyol com la fi de la compravenda d'armes i les relacions institucionals amb Israel; i també les destinades a la pròpia Universitat de València a la qual reclamen que pose fi als seus nexes amb les universitats israelianes i amb qualsevol activitat empresarial que col·labore amb el conflicte entre Israel i Palestina i que signe nous acords i convenis amb les universitats palestines.

Estudiants Per Palestina i BDS Pais Valencià són dues de les associacions que han participat en l'organització d'esta acampada els començaments de la qual no va comptar amb massa integrants, però que guanya membres dia a dia. "Al principi, la protesta es va promocionar amb el boca a boca, però despues s'han unit diverses organitzacions de diferents índoles que igual podrien estar confrontades políticament però que han decidit unir-se per a confrontar este genocidi", relata a València Extra un dels alumnes que participa en esta mobilització pro-Palestina.

El que va començar sent una acampada d'una desena de persones en el jardí de la Facultat de Filosofia s'ha convertit en l'espurna que ha pres la metxa perquè la manifestació s'exporte a altres punts d'Espanya. De fet, l'Acampada per Palestina UV va ser la primera a produir-se en tot l'Estat i actualment ja s'han iniciat assentaments en universitats públiques contra el règim israelià en més ciutats com Alacant, Castelló, Granada, Madrid, Barcelona o Saragossa.

La acampada por Palestina en el jardín de la Facultad de Filosofía y Ciencias de la Educación de la UV
L'acampada per Palestina en el jardí de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació de la UV

"Cada vegada se suma més gent, no solament a acampar sinó també a portar-nos menjar, a mostrar el seu suport i la moral està ací molt alta. A més, que moltes universitats s'hagen sumat és un missatge encoratjador i que ens dona força perquè mostra que la nostra acampada ha influenciat a unes altres i ara tenim una lluita col·lectiva", explica una membre de l'organització.

Dins de l'acampada per Gaza

L'acampada de la Universitat de València complix este dilluns els seus primers quinze dies en els quals no solament ha rebut el suport quasi unànime de l'estudiantat d'eixa facultat i també d'unes altres, sinó que també ha aconseguit calar en les generacions més adultes i fins i tot en el professorat que impartix classe en les aules universitàries valencianes.

Precisament, els docents dels alumnes que estan participant en esta protesta s'han oferit a donar-los "classes particulars, tutories grupals i individuals perquè recolzen la lluita" a causa de la proximitat dels exàmens del segon quadrimestre que la UV iniciaran este mateix mes de maig. Unes obligacions acadèmiques a les quals els participants estan disposats a renunciar, ja que, segons comenten, la seua lluita "no és com a individus, sinó pel poble palestí i hi ha vegades que cal sacrificar alguna cosa".

L'organització interna de l'acampada radica a fer torns tant per al menjar, com per a la neteja, per la qual cosa els implicats en este moviment no passen les 24 hores en l'acampada, ja que acudixen a les classes i a les seues cases. "Cal tindre en compte que estar ací les 24 hores suposa molt desgast per això ens alternem", afirmen. Quant al suport econòmic d'esta mobilització, la mateixa membre explica que "encara que al principi sí era un moviment autofinançat per cada persona" ara gasten "una caixa de resistència a la qual van totes les donacions econòmiques" que reben.

Tensió entre els participants i el Rectorat

El suport social i estudiantil rebut es contraposa amb l'acció desenvolupada pel Rectorat de la Universitat València que des de l'organització descriuen com una actitud "hostil" cap als estudiants que s'estan manifestant en el jardí de Filosofia. "Temptatives de cridar a la policia, retirades de pancartes i reforç de la seguretat privada no sol·licitada en un espai que hem ocupat pacíficament".

Així descriuen els portaveus d'esta manifestació l'acció que duu a terme la UV. Precisament, des de l'organització denuncien que membres de la seguretat privada contractada per la Universitat han realitzat fotografies sense el consentiment dels participants de la protesta mentre menjaven, netejaven o, fins i tot, dormien. "Nosaltres som un moviment pacífic i no necessitem seguretat privada que ens vigile", detallen.

La acampada por Palestina en el jardín de la Facultad de Filosofía y Ciencias de la Educación de la UV
L'acampada per Palestina en el jardí de la Facultat de Filosofia i Ciències de l'Educació de la UV

Una tensió creixent amb la institució educativa que va estar latent des del primer dia "perquè la UV no volia que això ocorreguera i sabem que vol que ens anem com més prompte millor". No obstant això, la comitiva critica que encara ningú del Rectorat ha acudit a l'acampada i "encara que ara hagen canviat el discurs de cara als mitjans de comunicació i ja no ens puguen tirar, seguixen sense comunicar-se".

Així mateix, el moviment a favor de Palestina evidència un intent de denunciar-los per suposats "delictes d'odi". "Eixa amenaça es va realitzar a tres companyes que quan parlarem amb la degana en el moment en el qual ocupem per segona vegada esta facultat ens va amenaçar amb denunciar-nos per delictes d'odi per dir que les universitats no podien mantindre convenis amb investigadors d'Israel. Ella va entendre que eixe comentari era anti jueu, però nosaltres no denunciem a les persones jueves sinó a les universitats que col·laboren amb el genocidi i el règim d'apartheid".

En definitiva, l'Acampada per Palestina UV seguirà activa i sense data de finalització a l'espera d'un pas endavant de la universitat per a complir les seues exigències. "Nosaltres no ens volem anar d'ací i volem seguir fins que les nostres demandes siguen escoltades. Som un moviment pacífic que no usarem la violència i si la UV decieix tirar-nos quedarà retratada davant la societat que veurà que una universitat pública ha tirat a uns alumnes que lluiten contra un genocidi i quedarà per a la història que és còmplice d'este".

Destacats