El Centre d'Integració de Dades (CID) ha donat a conéixer este mateix dimarts la xifra de casos de desapareguts actius a causa de la DANA. Des del passat 29 d'octubre, data en la qual es va produir la gota freda a la província de València, les oficines 'ante mortem' establides habilitades per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en col·laboració amb mèdics forenses han comptabilitzat un total de 89 persones.
Cal recalcar, no obstant això, que estos casos només responen de manera exclusiva a aquelles denúncies en les quals els familiars han aportat dades i mostres biològiques que permeten la identificació posterior dels possibles desapareguts. Així l'ha indicat el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana en un comunicat. Des de l'organisme, han recordat que este nombre de denúncies actives no equivalen al total real de persones no oposades, ja que és possible que hi haja casos de desaparició que encara no s'hagen reportat.
A més, el TSJ ha agregat que estos 89 casos actius per desaparicions denunciades "han de posar-se en relació amb el nombre de persones mortes a les quals ja se'ls ha practicat l'autòpsia en l'Institut de Medicina Legal (IML) però estan pendents de ser identificades, que ascendixen a 62".
195 AUTÒPSIES, AMB 133 IDENTIFICATS
L'últim balanç del CID, tancat a les 20.00 hores de hui, estipula que els forenses porten realitzats, al llarg d'esta setmana, 195 autòpsies a morts en la DANA, els mateixos que han ingressat en la morgue de la Ciutat de la Justícia de València. D'este total, 133 estan plenament identificats. D'eixes identificacions, 119 s'han aconseguit per l'anàlisi d'empremtes dactilars i les 14 restants per l'acarament de mostres d'ADN.
Són nombrosos les dades que poden aportar els familiars dels desapareguts. Per a facilitar la identificació, les oficines 'ante mortem' s'acullen a fotografies, ressenyes personals i antropomètriques, històries mèdiques, radiografies o vestimenta, efectes personals, tatuatges, fitxes dentals, operacions quirúrgiques realitzades, ús de pròtesis internes o marcapassos, entre altres.
En canvi, per a la identificació establida mitjançant la genètica, el mètode més fiable implica analitzar mostres biològiques de familiars directes, així com el lliurament d'objectes d'ús personal pertanyents al desaparegut que puguen contindre restes d'ADN, com un raspall de dents.
Les oficines 'ante mortem' estan situades, en el cas de la Guàrdia Civil, en la Comandància de Patraix, al carrer Calamocha 4; i en el cas de la Policia Nacional es localitza en la Prefectura Superior de Policia, en la Gran Via Ramón y Cajal, 42. Totes dos a la ciutat de València.
A més, han sigut instal·lades oficines mòbils per a recollir dades i denúncies de familiars de desapareguts, i evitar que hagen de desplaçar-se a València. Se situen en les localitats d'Albal (Lloc de la Guàrdia Civil, carrer de la Tabacalera), Alfafar (Edifici Municipal de Benestar Social, carrer La Taleta, 38) i Algemesí (retingues de la Policia Local, Carrer Sant Nicolau de Bari, 56). El seu horari ininterromput és de 9.00 a 21.00 hores.