Els 28 municipis afectats per la dana en emergència 2 passen a 1 i es "reorienta l'esforç a la reconstrucció"

Guardar

Danys de la DANA a Xiva
Danys de la DANA a Xiva

Els 28 municipis de la província de València afectats per la DANA del passat 29 d'octubre que es trobaven en situació 2 d'emergència després de les inundacions provocades per este temporal, per requerir atenció i actuacions en este àmbit vinculades a la protecció civil i recursos de diferents administracions en este sentit, passen al nivell 1 en rebaixar-se les seues necessitats en este àmbit i al no tindre estes "ja relació amb la intervenció dels servicis operatius d'emergències".

L'objectiu és "reorientar els esforços cap a la rehabilitació i la reconstrucció". Estes localitats se sumen a altres quatre que es mantenen en eixe nivell 1, del qual salen 71 de les 75 poblacions que des de la dana d'octubre es trobaven en este estat i que a partir d'ara queden en "situació de postemergència". D'esta manera, no queden municipis en nivell 2 d'emergència --que requerix actuacions que superen els mitjans i recursos locals i que necessiten ser coordinades pel Cecopi-- i es contemplen 32 en l'1.

Els 28 municipis que passen al nivell 1 són Alaquàs, Albal, Aldaia, Alfafar, Algemesí, Alginet, Benetússer, Beniparrell, Buñol, Catarroja, Cheste, Chiva, Gestalgar, Godelleta, L'Alcúdia, Llocnou de la Corona, Llombai, Massanassa, Montroi, Paiporta, Picanya, Real, Riba-roja de Túria, Sedaví, Sot de Chera, Torrent, Utiel i Xirivella. S'unixen als quatre que es mantenen en esta situació: Alfarb, Alzira, Bugarra i Pedralba.

La Generalitat, a través de la Conselleria d'Emergències i Interior, i al costat de la Delegació del Govern, mantindrà reunions setmanals amb els alcaldes i alcaldesses d'eixes 32 localitats per a continuar atenent les seues demandes i propostes després de les inundacions i els danys provocades per la dana.

D'esta manera ho ha indicat el conseller d'Emergències i Interior, Juan Carlos Valderrama, en la roda de premsa que després de la reunió del Cecopi d'esta jornada ha oferit sobre l'avaluació de la situació de l'emergència en els municipis de la província de València afectats per la dana.

"Mantindrem reunions setmanals per a atendre qualsevol necessitat relacionada amb l'emergència que requerisquen o per a donar trasllat a la conselleria o administració competent", ha exposat el conseller, que ha destacat també que el Centre de Coordinació d'Emergències (CCE) autonòmic actuarà "com a òrgan de suport" a eixes poblacions, "mobilitzant i coordinant els recursos externs que necessiten".

"ACTUALITZAR LA SITUACIÓ"

Valderrama, que ha ressaltat que totes estes decisions es van traslladar este dimecres als alcaldes i alcaldesses dels municipis afectats en una trobada mantinguda amb ells este dimecres, ha assenyalat que "a la llum de les dades" analitzades, revisant els indicadors que van portar a establir els diferents nivells d'emergència i els decretats per a emprendre la desescalada, "la proposta ha sigut la d'actualitzar la situació d'emergència dels municipis".

El responsable autonòmic ha assenyalat que "transcorreguts 150 dies des de la riuada del passat 29 d'octubre i després de la primera desescalada, efectuada el 17 de gener, s'ha fet necessari ajustar les estructures de resposta a les necessitats en cada una de les poblacions afectades".

Juan Carlos Valderrama ha explicat que per a dur a terme eixa avaluació, l'1 de febrer es va sol·licitar a tots els municipis damnificats i als organismes corresponents l'actualització dels indicadors de situació.

"La informació aportada ha sigut analitzada tècnicament, la qual cosa ha permés apreciar una millora en les variables presentades per les administracions municipals, si bé es manté sense canvis o amb xicotetes variacions l'estat d'infraestructures locals --com a poliesportius o biblioteques-- que, encara que hagen recuperat l'operativitat, es troben encara en fase de reconstrucció", ha comentat.

De la mateixa manera, ha manifestat que "d'acord amb les dades analitzades, les variables relacionades amb la qualitat de l'aire, els garatges ordinaris, la gestió de vehicles o les campes --de vehicles i estris retirats-- permeten concloure que s'ha aconseguit un grau de normalitat pròxim al cent per cent".

Valderrama ha matisat, no obstant això, que "els paràmetres associats a la recuperació de l'estat dels llits, la depuració d'aigües, la vivenda habitual i les necessitats d'aliments es mantenen en valors allunyats de la normalitat, però ha subratllat que la seua millora no respon ja a actuacions puntuals o immediates d'emergències sinó a unes altres que tenen a veure amb accions de la fase de recuperació.

"DESCENS EXPONENCIAL"

El conseller, que ha justificat així la decisió de reduir el nivell d'emergència, ha afegit que en l'estudi realitzat per a adoptar eixa mesura s'han tingut en compte a més les missions gestionades pel CCE i sol·licitades al Cecopi.

Així, ha detallat que des del 22 de desembre passat, s'han gestionat des del Centre de Coordinació d'Emergències 2.268 missions reclamades al Cecopi per part dels municipis i ha destacat que des de la segona quinzena de febrer s'ha produït un "descens exponencial" d'estes peticions.

En concret, s'ha passat de les 257 i les 313 missions en la primera i segona setmana de febrer, a les 125 i 79 en la tercera i quarta setmana d'eixe mes per a arribar a menys al març. En este mes s'han registrat 52 i 46 missions en la primera i segona setmana, respectivament, i 17 en la tercera. El conseller ha detallat que el grup que passa a situació de postemergència no requerisca ja "intervenció del Centre de Coordinació d'Emergències" o precisa missions que "no poden abordar-se" per part d'este ens, al mateix temps que ha apuntat que "estos municipis estaran en comunicació activa amb la Vicepresidència segona i Conselleria per a la Recuperació Econòmica i Social de la Comunitat Valenciana".

"Encara que 32 municipis --que passen o continuen en situació 1 d'emergència-- encara poden requerir del suport de recursos externs, la coordinació de les actuacions ja pot ser assumida directament pels propis ajuntaments" o escometre's en col·laboració amb el CCE, ha agregat Valderrama.

"INDESTRUCTIBLE"

El titular d'Emergències i Interior ha traslladat "un missatge clar" per a deixar constància que s'estarà " en la recuperació i en la reconstrucció" i al costat dels valencians, a més d'expressar el "compromís amb els alcaldes des de l'inici de l'emergència" i assegurar que "en esta nova fase roman indestructible".

"Reduir el nivell d'emergència no significa que l'atenció o el compromís amb els afectats disminuïsca. Queda treball per fer, no se'ns escapa a cap i ens centrem en restablir la normalitat, la reconstrucció i la recuperació". En esta línia, ha remarcat el "compromís del Govern i de la Generalitat perquè les missions actualment assignades a la UME es continuen realitzant", activant els procediments necessaris, "fins que finalitzen".

Destacats