Societat

21 persones adoptades ha sol·licitat durant el primer semestre participar en el programa 'Cerca d'Orígens'

Les persones participants poden sol·licitar l'accés al seu expedient o mantindre algun contacte amb la seua família d'origen

1 minut

La vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero

Un total de 21 persones adoptades ha sol·licitat participar en el programa 'Busca d'orígens' de la Generalitat durant els sis primers mesos d'enguany per a intentar conéixer els seus orígens biològics.

El programa és gestionat per la Vicepresidència i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge per a facilitar a les persones que el sol·liciten dades sobre la seua ascendència i identitat biològica.

S'atenen així les demandes de les persones adoptades i es regula el paper de la Generalitat en la línia del que s'establix en la Llei 26/2018, de 21 de desembre, de drets i garanties de la infància i l'adolescència.

Esta legislació determina la funció de la Generalitat per a fer efectiu el dret a conéixer els orígens biològics de les persones adoptades que residisquen en la Comunitat Valenciana, així com d'aquelles no residents l'adopció de les quals haguera promogut en el seu moment l'Administració valenciana.

Les persones sol·licitants del programa poden demanar conéixer el seu historial mèdic, tindre accés a la informació que consta en el seu expedient administratiu o mantindre algun tipus de contacte amb la seua família biològica.

Cal matisar que el coneixement de les dades identificatives de les persones progenitores o d'altres membres de la família d'origen es proporciona en casos excepcionals, com quan estes hagen mort, hagen prestat el seu consentiment o haja sigut ordenat per l'autoritat judicial.

Així mateix, tampoc es poden facilitar dades de localització dels familiars biològics, de les persones professionals que van intervindre en l'adopció o de terceres persones relacionades, llevat que totes les persones implicades presten de mode previ el seu consentiment.

En el cas que existisca eixe consentiment, l'assessorament per part del personal tècnic de la Conselleria també inclou intermediació i preparació per al contacte amb membres de la família d'origen.

Per àmbit territorial, nou persones sol·licitants del programa pertanyen a la província d'Alacant i 12 a la de València, no havent-hi cap este semestre procedent de la província de Castelló.

De les noves sol·licituds registrades durant els primers sis mesos d'enguany, set corresponen a adopcions internacionals (45,7% corresponen a dones i 24,3% a homes) i 14 a adopcions nacionals (71,4% són dones i 28,6% són homes).

Sol·licitud i tramitació

Les persones interessades poden presentar la sol·licitud, disponible en la pàgina web de la Conselleria, quan arriben a la majoria d'edat o bé a través dels seus representants legals durant la seua minoria d'edat.

Cada tramitació d'expedient rep un tractament individualitzat, podent abastar diferents fases com són la d'orientació, assessorament i intermediació, tot això tenint en compte l'abast de la sol·licitud de la persona adoptada.

Quan la sol·licitud es dirigisca exclusivament a l'accés de dades mèdiques dels familiars de la persona adoptada, se li proporciona el seu historial mèdic amb les dades d'identificació dels seus familiars dissociats.

No obstant això, si la persona adoptada vol accedir a la resta d'informació que consta en el seu expedient (circumstàncies que van motivar l'adopció de mesures de protecció, la seua història de vida o informació relativa a altres familiars o persones significatives), se li facilita tal informació sense revelar la identitat de terceres persones afectades.

Acompanyament

La Vicepresidència i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda presta acompanyament i assessorament tècnic a les persones sol·licitants amb personal especialitzat al llarg de tot el procés.

Després de l'accés a la informació que obra en l'expedient de protecció, si la persona adoptada manifesta la seua voluntat de conéixer la identitat dels seus familiars o mantindre algun tipus de contacte amb ells, es procedix a localitzar i notificar esta situació a ells per a recaptar el seu consentiment exprés.

En cas de prosperar el procés, es realitzen les sessions de preparació necessàries amb els objectius de reduir la tensió i ajustar les expectatives de les persones implicades.

En eixe sentit, el personal tècnic guia i acompanya a les parts en tot el procés, des dels primers contactes fins a la trobada personal, i s'encarrega de realitzar les gestions i actuacions oportunes per a garantir que se celebre en un context adequat i respectuós.

Una vegada celebrat la trobada, les persones responsables del programa realitzen un seguiment individualitzat tant de la persona adoptada com de la seua família biològica, als qui oferix de nou suport i assessorament si ho sol·liciten.